Grzyby shiitake posiadają szereg właściwości prozdrowotnych. Można uznać, że ze względu na swoje wielorakie zastosowanie grzyby shiitake w kapsułkach powinny znaleźć się w każdej domowej apteczce.
Popularne posty
-
Tauryna - na co pomaga, jak stosować, jakie ma działanie?WięcejTauryna to związek chemiczny należący do aminokwasów niebiałkowych, znany ze swojej roli w stabilizacji błon komórkowych, działaniu antyoksydacyjnym oraz wsparciu funkcji układu nerwowego. Naturalnie występuje w tkankach zwierzęcych, a jej suplementacja może być korzystna w określonych sytuacjach.
-
Co to jest fruktoza? Jak się objawia nietolerancja fruktozy?WięcejCukry kryją się w różnych produktach spożywczych. Nie tylko słodycze w nadmiarze prowadzą do otyłości i cukrzycy. Okazuje się, że owoce, które większość ludzi uważa za zdrowe i bezpieczne dla szczupłej sylwetki, mają swój własny cukier prosty. Fruktoza została nazwana właśnie od nich.
-
NMN (mononukleotyd nikotynoamidowy) - właściwości, działanie, wskazaniaWięcejStarzenie się organizmu jest czynnikiem ryzyka cukrzycy, chorób układu krążenia, raka i chorób neurologicznych, takich jak choroba Alzheimera.
-
Kwas foliowy - rola i właściwościWięcejO witaminie B9 najczęściej słyszy się w kontekście ciąży, jednak jest ona potrzebna każdemu człowiekowi. Wszystko dlatego, że kwas foliowy ma duży wpływ na układ nerwowy, który nadzoruje pracę pozostałych. A okazuje się, że większość ludzi ma mniejsze lub większe jego niedobory.
-
Witamina B2 - jaką pełni rolę w organizmie? Jak suplementować? Naturalne źródła witaminy B2WięcejRyboflawina, czyli witamina B2 pełni w organizmie człowieka ważne funkcje.
-
Dieta Montignaca – zasady, efekty, łatwe przepisyWięcejIstnieje wiele diet odchudzających, lecz większość z nich może prowadzić do efektu yo-yo, ponieważ obejmują one tylko etap utraty wagi, a także często wywołują frustrację związaną z uczuciem głodu. W przeciwieństwie do nich, Dieta Montignaca skupia się nie tylko na zrzuceniu zbędnych kilogramów, ale także obejmuje fazę utrzymania optymalnej wagi, przy jednoczesnym braku ograniczeń w ilości spożywanego jedzenia. Metoda Montignaca zasady swe opiera na indeksie glikemicznym produktów oraz...
-
Kiełki czy mikroliście – które warto jeść? Jak je wyhodować w domu?WięcejMikroliście i kiełki są bogatym źródłem witamin, mikroelementów i przeciwutleniaczy. Można je hodować w domu i korzystać na co dzień z ich dobroczynnego wpływu na organizm. Czym jednak one się właściwie różnią? Jak zrobić kiełki w słoiku i jak wyhodować mikroliście?