Dieta Montignaca – zasady, efekty, łatwe przepisy

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

- 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10

BLOG - ostatnie wpisy

Dieta Montignaca – zasady, efekty, łatwe przepisy

16716 Views

Jak działa dieta Montignaca i jakie przynosi efekty?

Istnieje wiele diet odchudzających, lecz większość z nich może prowadzić do efektu yo-yo, ponieważ obejmują one tylko etap utraty wagi, a także często wywołują frustrację związaną z uczuciem głodu. W przeciwieństwie do nich, Dieta Montignaca skupia się nie tylko na zrzuceniu zbędnych kilogramów, ale także obejmuje fazę utrzymania optymalnej wagi, przy jednoczesnym braku ograniczeń w ilości spożywanego jedzenia. Metoda Montignaca zasady swe opiera na indeksie glikemicznym produktów oraz sposobach ich łączenia.

Spis treści:

Dieta Montignaca założenia i przewidywane efekty

Stosując dietę Montignaca można schudnąć 1-2 kg na tydzień, jednak im bliżej prawidłowej wagi, tym tempo chudnięcia będzie wolniejsze. Jednocześnie godne uwagi jest to, że zakładana dwufazowość diety, czyli zrzucanie zbędnych kilogramów, a następnie utrzymywanie osiągniętej wagi, pozwala zapobiegać efektowi yo-yo.
Przede wszystkim Metoda Montignaca zakłada jedzenie w dowolnych ilościach produktów, których indeks glikemiczny (IG) nie przekracza 50, przy jednoczesnym stosowaniu zasad dotyczących łączenia produktów z różnych grup: tłuszczy, węglowodanów i białek. Największy posiłek w ciągu dnia stanowi śniadanie, by dać energię na cały dzień, bez gwałtownego podnoszenia poziomu cukru, podczas gdy najmniej obfita powinna być kolacja. Niewątpliwie dieta ta pozwala na dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników, a więc nie ma ograniczeń w jej stosowaniu. Przede wszystkim jednak idealnie nadaje się ona dla osób z cukrzycą, ponieważ opiera się na stosowaniu produktów o niskim IG.

Metoda Montignaca zasady

W pierwszej fazie, czyli zrzucania nadmiaru kilogramów i stabilizowania pracy trzustki, Metoda Montignaca zasady ma bardziej restrykcyjne. Przedstawiają się one następująco:

  • Spożywaj tylko produkty o IG nieprzekraczającym 50;
  • Łącz produkty, tworząc posiłki białkowo-tłuszczowe i węglowodanowo-białkowe;
  • Nie opuszczaj żadnego posiłku i jedz je o stałych porach – obfite śniadanie, obiad i lekka kolacja,  a czasem także podwieczorek;
  • Zachowuj przerwy między posiłkami wynoszące minimum 3 godziny, a po posiłku z tłuszczami – 4 godziny;
  • Nie jedz przez 3-4 godziny przed snem;
  • Zjadaj codziennie 1,5g białka na kilogram masy swojego ciała;
  • Surowe owoce jedz tylko, gdy jesteś pół godziny przed posiłkiem, przy czym od poprzedniego posiłku musi minąć min. 3 godziny;
  • Pij dużo wody niegazowanej – ok. 2 litry dziennie;
  • Pełnoziarnisty chleb zjadaj jedynie na śniadanie;
  • Makaron dopuszczalny jest jedynie z pszenicy durum, ugotowany al dente;
  • Unikaj mocnej kawy, ponieważ podnosi ona poziom insuliny;
  • Unikaj alkoholi. Czasem możesz jedynie wypić lampkę wina wytrawnego do posiłku.

Dieta Montignaca przewiduje, że pierwsza faza odchudzania trwa nie krócej niż 2-3 miesięcy, a później następuje przejście do fazy drugiej, czyli utrzymania osiągniętej wagi i zaleca się by trzymać się jej już zawsze. Na tym etapie należy spożywać węglowodany o IG nie przekraczającym 50. Czasem można sobie pozwolić na połączenie ich z tłuszczami. Od czasu do czasu można także zjeść produkt o wysokim indeksie glikemicznym, ale należy wtedy uzupełnić posiłek czymś, co ma bardzo niski IG. Z kolei przy większych odstępstwach, tj. jedzenie pizzy czy ciasta, warto na jeden lub dwa dni wrócić do fazy pierwszej.

Produkty zalecane na diecie Montignaca

Dieta Montignaca zakłada spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym. Zalecane są przede wszystkim te, których IG nie przekracza 35, a jednocześnie są bogate w węglowodany. Wśród nich warto wymienić:

  • Rośliny strączkowe: soczewica, ciecierzyca, fasola biała i czerwona, groch, zielony groszek, fasolka szparagowa;
  • Warzywa: surowy burak czerwony, brokuł, surowa marchew, por, kalafior, kapusta, rzepa, pomidor, rzodkiewka, papryka, brukselka, bakłażan, szczaw, szparagi, ogórek, cukinia, cebula, seler;
  • Owoce (świeże): truskawki, śliwki, wiśnie, jabłka, maliny, jagody, gruszki, morele, nektarynki, brzoskwinie, marakuje, figi, grejpfruty, pomarańcza, czerwone porzeczki, agrest, morwa, awokado;
  • Nasiona i zboża: jęczmień, sezam, słonecznik, mak, siemię lniane, amarantus, migdały, orzechy arachidowe, nerkowca i włoskie, pistacje, słonecznik, soja, ryż brązowy i dziki;
  • A także: czekolada gorzka, jogurt naturalny, syrop z agawy, erytrytol, ksylitol, pędy bambusa, grzyby.

Ponadto należy się wystrzegać produktów o IG powyżej 50, tj. cukier, biała mąka, ryż biały, frytki, kukurydza, miód, suszone owoce (poza morelami), winogrona, banany, białe pieczywo.

Dieta Montignaca: Przepisy na posiłki

Metoda Montignaca, choć nie ogranicza nas w ilości spożywanego jedzenia, to szczegółowo wytycza, jak łączyć białka, tłuszcze i węglowodany w posiłkach oraz wyznacza zakres używanych produktów, ograniczając je do tych, których IG nie przekracza 50. Początkowo skomponowanie takich dań może wydawać się trudne, jednak z czasem dochodzi się do wprawy, a także można poszukać inspiracji.

Dieta Montignaca przepisy:

Roladki śniadaniowe:

  • Sałata
  • Szynka w plastrach
  • Ser żółty
  • Ogórek kiszony
  • Papryka
  • Pomidor
  • Szczypiorek
  • Odrobina majonezu

Z powyższych produktów dowolnie skomponować i zwinąć roladki, np. 1. sałata z szynką, pomidorem i szczypiorkiem z odrobiną majonezu; 2. Szynka, ser żółty, papryka, majonez; 3. Sałata, szynka, papryka, ogórek kiszony.

Zupa krem z mniszka lekarskiego:

  • 4 garści młodych liści mniszka lekarskiego
  • Biała część pora
  • 1 cebula szalotka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 plastry wędzonego boczku
  • 1 łyżka masła
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 80g startego sera
  • Sól, pieprz

Najpierw umyj i opłucz listki mniszka. Cebulę i por pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. wrzuć na patelnię. Dodaj boczek pokrojony w słupki i podsmaż. Przełóż do garnka, zalej ciepłym bulionem i zagotuj. Dołóż listki mniszka, ponownie zagotuj i dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie zblenduj. Po nałożeniu na głęboki talerz, posyp startym serem.

Ryż z zielonym sosem               

  • 50g ryżu brązowego
  • Cebula dymka
  • Natka pietruszki
  • 100 g brokułu
  • 100g kalafiora
  • seler naciowy
  • 1 mała cebula
  • ¼ pora
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa mielona

Ryż ugotuj w wodzie ze solą, dodaj do niego pokrojoną dymkę i szczyptę posiekanej natki pietruszki. W drugim naczyniu ugotuj warzywa: brokuł, kalafior, 1 łodygę selera, cebulę i por. dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość zmiksuj. Ryż z cebulą i natką polej gotowym sosem.

Podsumowując, odchudzanie metodą Montignaca jest wskazane dla wszystkich osób walczących z nadmiarowymi kilogramami, pod warunkiem, że potrafią one przestrzegać dość restrykcyjnych zasad dotyczących posiłków. Obecnie znacznym ułatwieniem są wyszukiwarki internetowe, które po wprowadzeniu hasła Dieta Montignaca przepisy, pozwalają na znalezienie w łatwy sposób, wielu przepisów, dopasowanych do zasad tej diety.

W kategorii: ŻYWIENIE

Zostaw komentarz

Kod