UNS5 UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY:
BLOG - ostatnie wpisy

Co to jest fruktoza? Jak się objawia nietolerancja fruktozy?

19634 Views

Fruktoza - podstawowe informacje

Cukry kryją się w różnych produktach spożywczych. Nie tylko słodycze w nadmiarze prowadzą do otyłości i cukrzycy. Okazuje się, że owoce, które większość ludzi uważa za zdrowe i bezpieczne dla szczupłej sylwetki, mają swój własny cukier prosty. Fruktoza została nazwana właśnie od nich.

Spis treści:

Czym jest fruktoza i czy naprawdę szkodzi? Nietolerancja fruktozy

Odpowiedź na pytanie, co to jest fruktoza, czyli tak zwany cukier owocowy, wyjaśnia również, z czego ją najłatwiej pozyskać. Z owoców, miodu i nektaru. Niektórzy twierdzą, że jest zdrowsza od glukozy czy sacharozy, ale w nadmiarze tak samo szkodzi. Po prostu jedną z jej zalet jest bycie słodszą od innych cukrów, co pozwala używać mniejszych jej ilości.

Niestety:

  • Nie jest trawiona od razu

Przez to odkłada się w tkance tłuszczowej i wzmaga łaknienie, co zdecydowanie szkodzi odchudzaniu.

  • Robi się z niej syrop glukozowo-fruktozowy

Jego proporcje zwiększają ryzyko chorób bardziej od składającej się z tych samych cukrów sacharozy.

Nie ma się jednak co dziwić, że mimo swojej szkodliwości, wykorzystuje się ją w przemyśle, bo to po prostu tani produkt.

Glukoza a fruktoza – porównanie

Obie są cukrami prostymi i wzór sumaryczny mają ten sam, jednak różnią się pod kątem struktury. Z tego samego powodu organizm różnie nimi gospodaruje.

  • Budowa

W glukozie węgle tworzą sześcio-, we fruktozie pięciokąt i to znacząco wpływa na ich właściwości.

  • Pierwszeństwo

Energia w miarę możliwości pozyskiwana jest z glukozy, bo ją najłatwiej organizmowi przetworzyć. Oznacza to, że metabolizm fruktozy zachodzi znacznie później – kiedy korzysta on z rezerwy.

  • Słodycz

Fruktoza jest słodsza od glukozy.

  • Wskazane proporcje

Glukoza a fruktoza powinny być zjadane w stosunku 2:1, żeby zwiększyć wykorzystanie cukrów podczas intensywnego wysiłku.

  • Co odżywiają

Fruktoza jest źródłem energii dla komórek wątroby, natomiast mózg korzysta wyłącznie z glukozy.

  • Rezerwy

Oprócz tego, że obie odkładają się pod postacią tkanki tłuszczowej, fruktoza uczestniczy w tworzeniu glikogenu z glukozy. Jest to magazynowany w wątrobie materiał zapasowy.

Fruktozemia

Jak każdy z produktów spożywczych, nie jest dla każdego, a jednym z przeciwwskazań do jej spożywania jest fruktozemia, czyli wrodzona nietolerancja fruktozy. Wynika ona z niedoboru lub braku aldolazy B, która bierze udział w procesach przemiany materii. Choroba ma podłoże genetyczne i sprawia, że metabolizm fruktozy nie zachodzi, przez co jej fosforany odkładają się w wątrobie w toksycznej ilości. Może prowadzić do jej niewydolności, a także niszczyć nerki.

Objawy to:

  • Apatia,
  • Senność,
  • Omdlenia,
  • Wymioty,
  • Żółtaczka,
  • Krwotoki,
  • Przerost wątroby,
  • Częstomocz,
  • Pieczenie dróg moczowych,
  • Ból przy wydalaniu.

Pierwsze z nich wynikają z hipoglikemii, ostatnie z wpływu fosforanów na układ moczowy. Żadne nie pojawiają się u niemowląt karmionych piersią, bo kobiece mleko nie zawiera fruktozy.

Zespół złego wchłaniania fruktozy

Nietolerancja fruktozy może być również nabyta, a wtedy wynika z niedoboru białka, transportującego ten cukier z jelit do wątroby. Wtedy nie rozkłada się on i w jelicie grubym ulega fermentacji, wywołując objawy:

  • Nudności,
  • Wymioty,
  • Biegunki,
  • Wzdęcia,
  • Bóle brzucha,
  • Gazy,
  • Brak apetytu,
  • Niedowagę,
  • Niedobór wzrostu.

W połowie przypadków razem z nią występują choroby współistniejące, jak nietolerancja laktozy czy zespół jelita drażliwego.

Choć fruktoza uważana jest za zdrowszą od innych cukrów, bo występuje w owocach, to tak naprawdę powinno się jej spożywać 2 razy mniej niż glukozy. Mobilizuje to organizm do bardziej wydatnego wykorzystywania energii. Nie jest to jednak takie trudne, biorąc pod uwagę jej wyjątkową słodycz. Niestety, nie daje ona uczucia sytości.

W kategorii: ŻYWIENIE