Witamina B2 sposób na dobry wzrok i nie tylko
Ryboflawina, czyli witamina B2 pełni w organizmie człowieka ważne funkcje. Wpływa m.in. na pracę układu nerwowego, funkcjonowanie narządu wzroku, na produkcję przeciwciał w układzie odpornościowym, a także poziom czerwonych krwinek. Jakie skutki może przynieść niedobór witaminy B2? Czy można ją przedawkować i jakie są jej źródła w diecie?
Spis treści:
Zobacz też: Witamina B2 - sposób na dobry wzrok
Czym grozi niedobór witaminy B2?
Niedobór witaminy B2 podobnie jak w przypadku innych witamin, może przynieść poważne skutki dla organizmu. Warto zwracać uwagę na to, by zapewnić sobie odpowiednią jej podaż w diecie. Pamiętać jednak trzeba, że mimo, iż jest ona odporna na działanie wysokich temperatur, to ulega wypłukiwaniu z żywności, podczas gotowania, a także jest wrażliwa na działanie promieni słonecznych. W sytuacji, gdy nie możemy sobie zapewnić odpowiedniego poziomu ryboflawiny w pożywieniu, warto rozważyć jej suplementację.
Niedobór witaminy B2 – skutki:
- Zmiany w jamie ustnej, zajady, pękanie ust,
- Łuszczenie skóry przy nosie, ustach i uszach,
- Anemia,
- Pogorszenie ostrości wzroku, zmętnienie soczewki, łzawienie, światłowstręt, uczucie piasku pod powiekami,
- Wypadanie włosów,
- Zawroty głowy,
- Bezsenność,
- Zaburzenia koncentracji,
- Biegunki tłuszczowe.
Warto więc znać źródła witaminy B2, ponieważ skutki jej niedoboru mogą być bardzo dokuczliwe. Szczególnie należy zwrócić uwagę na jej odpowiedni poziom w sytuacji zwiększonego zapotrzebowania.
Witamina B2 – kiedy wzrasta na nią zapotrzebowanie:
- w okresie ciąży i laktacji,
- podczas intensywnego wysiłku fizycznego,
- przy silnym lub długotrwałym stresie,
- w okresie intensywnego wzrostu,
- po oparzeniach,
- w schorzeniach wątroby i jelit,
- przy długotrwałych biegunkach,
- w nadczynności tarczycy,
- przy hiperbilirubinemii u noworodków,
- w chorobach przewlekłych i nowotworach.

Zobacz: Witamina B2 w kapsułkach
Nadmiar witaminy B2
Bardzo rzadko zdarza się przedawkowanie ryboflawiny, ponieważ nadmiar witaminy B2 jest wydalany z organizmu wraz z moczem. Usuwany jest on w niezmienionej postaci, bądź po przekształceniu przez enzymy wątrobowe. Ponadto zdolność wchłaniania tej witaminy z przewodu pokarmowego jest u człowieka ograniczona, więc niemalże nie ma możliwości spożycia jej w zbyt dużej ilości. Jeśli natomiast dojdzie do jej przedawkowania podczas suplementacji, widoczne będzie to w zmianie zabarwienia moczu, który zrobi się ciemnożółty. Nadmiar witaminy B2 może też wywołać objawy ze strony układu pokarmowego - nudności i wymioty.
Źródła witaminy B2 w pożywieniu
Witamina B2 pełni w organizmie ważne funkcje. Między innymi ma wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, narządu wzroku, przeciwdziała anemii i wspiera odporność organizmu. Warto zatem dbać o spożywanie jej w odpowiednich ilościach. Jakie są źródła witaminy B2 w diecie?
Źródła witaminy B2 w pożywieniu:
- mięso i wędliny drobiowe i wieprzowe,
- wątróbka z kurczaka, wątroba wołowa i wieprzowa,
- serca wieprzowe,
- drożdże,
- jaja,
- zarodki pszenne,
- owoce: banany, truskawki, pomarańcze, jabłka,
- warzywa: szpinak, brokuły, seler, biała kapusta, ziemniaki,
- kasza gryczana, pęczak i jęczmienna,
- suche nasiona roślin strączkowych,
- ryby: makrela, mintaj, dorsz,
- mleko i przetwory mleczne,
- płatki owsiane.
Mimo, iż wiele produktów zawiera ryboflawinę, trzeba pamiętać że jest ona wrażliwa na działanie promieni słonecznych, a także wypłukiwanie w wodzie. Najlepiej zatem spożywać te produkty na surowo, podsmażać lub gotować w bardzo małej ilości wody.
Witamina B2 ma duże znaczenie dla naszego zdrowia. Wpływa na funkcjonowanie wzroku, stan skóry i błon śluzowych, wspomaga działanie układu nerwowego i odporność organizmu. Trzeba zatem dbać o jej odpowiedni poziom w organizmie i spożywać produkty bogate w ryboflawinę. Jeśli jednak obawiamy się, że cierpimy na niedobór witaminy B2, warto rozważyć jej suplementowanie.