Czosnek, jest składnikiem, który często znajduje się w naszej kuchni. Jest przyprawą, a nasze babcie często stosowały go jako preparat na przeziębienie. Czosnek znany jest już od wieków, a to dzięki temu, że posiada on liczne właściwości prozdrowotne. Mimo tego, że jego smak nie jest zachęcający i pozostawia on w ustach nieprzyjemny zapach i smak na długo, to jest produktem, który koniecznie powinien na stałe zagościć w naszej diecie. Sprawdź dlaczego!
Czosnek - właściwości lecznicze
Rośnie on w wielu krajach na całym świcie, a jest uważany za jedną z najlepszych przypraw, ponieważ ma silny zapach i smak. Jednak wieki temu było on znany najbardziej ze swoich licznych właściwości prozdrowotnych i stosowany jako preparat w medycynie naturalnej. Specjaliści są zdania, że jest to roślina o tak wielu właściwościach, ponieważ wytwarzają się w niej związki siarki, kiery czosnek jest siekany, miażdżony, czy jedzony.
Związki te po spożyciu szybko przedostają się do krwi i krążą po całym organizmie, dzięki czemu mają działanie biologiczne w niemal wszystkich narządach, a także układach w organizmie człowieka. Jest to więc wartościowa roślina, która może być stosowana przy różnego rodzaju dolegliwościach i schorzeniach.
Czosnek jest niskokaloryczny
Mimo tego, że w czosnku znajduje się wiele składników odżywczych, które mają ogromne znaczenie dla naszego organizmu, to jest on niskokaloryczny. Tak więc nawet jego duże ilości nie przyczynią się do zwiększenia się naszej masy ciała. Warto zaznaczyć co znajduje się w jednej porcji czosnku, która ma nie więcej niż 28 gramów. Taka porcja do organizmu dostarcza cenne składniki takie jak:
- Magnez,
- Witamina C,
- Selen,
- Witamina B6,
- Wapń,
- Potas,
- Żelazo,
- Witamina B1,
- Fosfor,
- Miedź.
Jedzenie czosnku przedłuża życie
To działanie czosnku jest potwierdzone na ludziach. Wiele jest właściwości jakie posiada czosnek, a jedne z nich, to obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi, a to przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, czyli chroni nas przed jednymi z najczęstszych przyczyn zgonów na całym świcie.
Ma on również właściwości przeciwnowotworowe, a to dzięki temu, że zawiera on w sobie liczne i silne przeciwutleniacze. Są to składniki, które przyczyniają się do szybszego usuwania wolnych rodników z organizmu, a dzięki temu zmniejszają ryzyko rozwoju komórek rakowych, a to z kolei zmniejsza ryzyko zachorowania na różnego rodzaju nowotwory.