Kiełki czy mikroliście – które warto jeść? Jak je wyhodować w domu?

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

- 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10

BLOG - ostatnie wpisy

Kiełki czy mikroliście – które warto jeść? Jak je wyhodować w domu?

17900 Views

Czym się różnią kiełki od mikroliści?

Mikroliście i kiełki są bogatym źródłem witamin, mikroelementów i przeciwutleniaczy. Można je hodować w domu i korzystać na co dzień z ich dobroczynnego wpływu na organizm. Czym jednak one się właściwie różnią? Jak zrobić kiełki w słoiku i jak wyhodować mikroliście?

Spis treści:

Czym są kiełki a czym mikroliście?

Kiełki i mikroliście są roślinami we wczesnych fazach rozwoju. Dzięki temu substancje w nich zawarte są mocno skoncentrowane. W nasionach zmagazynowane są zapasy witamin, białka, błonnika i minerałów, a podczas kiełkowania zachodzi proces, dzięki któremu stają się one łatwiej przyswajalne dla człowieka. Częścią jadalną w przypadku kiełków są nasiona wraz z kiełkami o długości zazwyczaj od kilku milimetrów do 3cm, zależnie od gatunku, choć kiełki fasoli mung mogą osiągać nawet 6cm. Hoduje się je na wodzie.
Mikroliście natomiast stanowią kolejną fazę rozwoju rośliny, kiedy to z podrośniętych kiełków wyrasta pierwszy liść właściwy. W przeciwieństwie do kiełków, rosną one w ziemi, a część jadaną stanowi to, co nad ziemią (nie zjadamy tu nasion). Nazywa się je też miniwarzywami i miniziołami.

Kiełki właściwości

W kiełkach nagromadzona jest bardzo duża ilość witamin, minerałów, białka, błonnika oraz antyoksydantów. W zależności od gatunku ich zawartość może się różnić. Inny jest też ich smak i wpływ na organizm.

Kiełki właściwości – zawartość witamin, minerałów i substancji odżywczych:

  • Lucerna – witaminy K, C i E, nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas foliowy, cynk, selen, magnez; białko stanowi 4%; smak cierpki, lekko orzechowy;
  • Soja – witaminy A,  B1, K i C, kwas foliowy, miedź, magnez, fosfor, potas, żelazo, nienasycone kwasy tłuszczowe, izoflawony; białko stanowi 13,1% ; orzechowy smak
  • Pszenica – witaminy B1 i B3, E, C, magnez, fosfor, miedź, żelazo, mangan, cynk, wapń, dużo błonnika; białko - 7,5%; łagodny smak
  • Rzodkiewka – witaminy A, C, B3, B6, E, kwas foliowy, magnez, fosfor, kwasy omega-3; białko 3,8%; ostry smak
  • Fasola mung – witaminy C i K, kwas foliowy, miedź; białko 3%
  • Rzeżucha – witaminy A, B1, B2, B3, C, D, kwas foliowy, wapń, żelazo, cynk, fosfor, potas, magnez, mangan, jod, olejki eteryczne; białko 2,6%; ostry smak.

Właściwości mikroliści

Mikroliście, podobnie, jak kiełki, zawierają mnóstwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy w małej objętości. Badania wykazują, że mają one od 4 do 40 razy więcej substancji odżywczych, niż ich w pełni dojrzałe odpowiedniki.

Mikroliście –zawartość witamin i minerałów:

  • Rzodkiewka – witamina C, kwas foliowy, żelazo, magnez, wapń, dużo błonnika;
  • Buraki – mangan, kwas foliowy;
  • Brokuł – duże ilości sulforafanu;
  • Jarmuż – witamina C, magnez;
  • Botwinka – witaminy A, K i C;
  • Słonecznik – witamina E, kwas foliowy, cynk.

Korzyści dla zdrowia z konsumpcji mikroliści i kiełków

Niewątpliwie kiełki i mikroliście mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie w wielu obszarach. Warto więc spożywać różne ich rodzaje, ponieważ ich działanie jest zależne od gatunku. Np. kiełki fasoli mung mogą pomagać w walce z bezsennością, kiełki rzeżuchy pobudzą przemianę materii, a owsa prawdopodobnie korzystnie wpłyną na płodność.

Mikroliście i kiełki właściwości prozdrowotne (zależne od gatunku):

  • Regulują pracę układu hormonalnego i nerwowego
  • Wspomagają układ krwionośny (działanie przeciwzakrzepowe, regulujące ciśnienie)
  • Łagodzą objawy klimakterium
  • Wspomagają układ pokarmowy
  • Zwiększają metabolizm
  • Mają działanie przeciwnowotworowe
  • Regulują poziom cukru we krwi i wrażliwość na insulinę
  • Ograniczają stany zapalne
  • Poprawiają wygląd skóry
  • Wpływają pozytywnie na zdrowie stawów
  • Wspomagają układ odpornościowy.

Jak wyhodować kiełki i mikroliście?

Sposób hodowania kiełków i mikroliści różni się od siebie znacząco. Kiełki uprawia się na wodzie, natomiast mikroliście w ziemi. Różny jest też czas potrzebny do osiągnięcia tych form roślin. Przede wszystkim jednak najważniejszy jest najpierw wybór odpowiednich nasion. Należy unikać tych przeznaczonych do uprawy przemysłowej, ponieważ mogą być skażone pestycydami i herbicydami. Lepiej wybierać specjalnie do tego przeznaczone nasiona organiczne.

Kiełki możemy wyhodować na sitku, na ligninie, w kiełkownicy lub słoiku.

Jak zrobić kiełki w słoiku?

Aby wyhodować kiełki w słoiku potrzebne są odpowiednie nasiona, słoik o wielkości zależnej od ilości nasion, które chcemy wykiełkować, gaza i gumka recepturka do zabezpieczenia gazy na słoiku.

  • Na początek suche nasiona wsypujemy do słoika i zalewamy je wodą do połowy wysokości naczynia.
  • Odstawiamy do namoczenia na kilka godzin lub najlepiej całą noc.
  • Rano wierch słoika przykrywamy gazą i zabezpieczamy recepturką, a następnie wylewamy przez nią wodę.
  • Nalewamy świeżej wody, płuczemy nasiona i  ponownie wylewamy wodę przez gazę.
  • Słoik z ziarnami ustawiamy w półcieniu dnem do góry w sposób pochyły, by wyciekały z niego resztki wody, a jednocześnie dostawało się do środka powietrze.
  • Płukanie nasion powtarzamy 2-3 razy dziennie.
  • Kiełki są gotowe do spożycia po kilku dniach, zależnie od gatunku.

Jak wyhodować mikroliście?

Aby wyhodować mikroliście potrzebujemy odpowiednich nasion, pojemnika np. w postaci doniczki czy pudełka po jogurcie oraz podłoża przepuszczalnego. Dostępne są też gotowe zestawy do uprawy mikroliści wraz z instrukcją. Podłoże należy wyłożyć w pojemniku i wyrównać dłonią, następnie równomiernie i nie za gęsto wysypać na nim nasiona, przykryć cienką warstwą podłoża i podlać. Gotowy wysiew najlepiej ustawić na parapecie w widnym i ciepłym miejscu, a następnie przykryć przeźroczystym pojemnikiem, by utrzymać wysoką wilgotność. Kiełkujące siewki trzeba spryskiwać delikatnie wodą, by nie doprowadzić do przesuszenia podłoża. Zbieraj liście, gdy są jeszcze małe, przycinając roślinkę tuż przy ziemi.

Kiełki i mikroliście to takie formy roślin, w których znajdziemy skondensowane właściwości odżywcze. W małej objętości zawierają duże ilości witamin, minerałów, błonnika czy białka. Stanowią urozmaicenie w kuchni, a jednocześnie przynoszą liczne korzyści dla naszego organizmu, przy czym ich uprawa nie jest skomplikowana. To czy wybierzemy kiełki czy mikroliście, zależeć może chociażby od naszego gustu i rodzaju wybranej rośliny.

W kategorii: ŻYWIENIE

Zostaw komentarz

Kod