Popularne posty
-
Zdrowy olej - jakiego oleju używać na diecie?
Tłuszcze nienasycone są ważnym elementem diety. Odpowiadają za prawidłową pracę mózgu oraz wchłanianie witamin A, D, E i K, jednocześnie nie podnosząc poziomu cholesterolu, w przeciwieństwie do tłuszczy nasyconych. Jak jednak wybrać olej, który nam ich dostarczy? Z czego tłoczony jest zdrowy olej?
-
Co na odporność dla dzieci? 10 sposobów na to by podnieść odporność u dziecka
Jako opiekunowie, dbamy o dzieci pod każdym względem. Chcemy chronić je przed różnego rodzaju cierpieniem, a więc również chorobami, które sprawiają, że dzieci stają się markotne, apatyczne, tracą apetyt, a to dalej szkodzi ich zdrowiu. Dlatego lepiej zapobiegać niż leczyć. Oto sposoby na to, jak wzmocnić odporność dziecka.
-
Zapalenie dziąseł – przyczyny i objawy
Nieleczone zapalenie dziąseł oprócz dolegliwości bólowych, może też przynieść znacznie poważniejsze konsekwencje, z utratą zębów włącznie. Zatem jakie są objawy i kiedy udać się do stomatologa? Co stosować na stan zapalny dziąseł?
-
Niedobór witaminy D, a COVID-19. Skąd brać witaminę D?
Witamina D pełni w organizmie człowieka liczne funkcje. Wpływa na układ kostny, stan skóry, pracę układu nerwowego i mięśni, a także na odporność organizmu. Niedobór witaminy D może mieć ponadto związek z zachorowalnością oraz przede wszystkim z przebiegiem COVID-19.
-
Ćwiczenia aerobowe w domu – co można wykonywać?
Ostatni rok był dla wszystkich naprawdę trudny. Zamknięte siłownie, przez chwilę zakaz swobodnego biegania na świeżym powietrzu, a nawet wychodzenia z domu. To sprawiło, że wiele osób się po prostu zasiedziało. A przecież zawsze jest jakiś sposób na to, żeby ćwiczyć. Można na przykład wykonywać ćwiczenia aerobowe w domu. Przecież da się biegać w miejscu. Jednak byłby to dość monotonny sposób poprawiania kondycji i rzeźbienia sylwetki. Dlatego warto mieć kilka pomysłów na treningi w...
-
Szparagi białe czy zielone? 10 powodów, dla których warto jeść szparagi
Na kolor szparagów wpływa sposób uprawy i czas zbioru. Choć wszystkie ich odmiany są zdrowe i niskokaloryczne, to różnią się między sobą smakiem i niektórymi właściwościami. Dobrze je znać, by dostosować do nich sposób przygotowania czy dodatki, otrzymując pełnowartościowe posiłki.
-
Ryż na diecie – jaki wybrać? 6 pomysłów na potrawy z ryżem
Istnieje wiele rodzajów ryżu. Każdy z nich ma inne walory smakowe i właściwości. Mogą też one pełnić różne role w naszej diecie. Jeden ryż będziemy spożywać na diecie lekkostrawnej, a inny ryż na diecie bogatej w błonnik. Zatem jaki wybrać? To zależy jaką rolę ma on pełnić i do jakiej potrawy ma być dodany.
-
Jak rozpoznać niedobór witaminy B12?
Każda substancja odżywcza pełni w organizmie szereg ważnych funkcji. Stąd ich braki wywołują różnego rodzaju objawy. Czasem odznaczają się w wyglądzie, w innym przypadku powodują wahania nastroju czy chroniczne zmęczenie. Wyjątkiem nie jest też witamina B12. Efekty jej spadku mogą prowadzić nawet do żółtaczki.
-
Szafran właściwości lecznicze i zastosowanie
Szafran to najdroższa przyprawa świata. Od dawna docenia się także jego liczne walory prozdrowotne. Zainteresowanie świata nauki tym surowcem zaowocowało licznymi doniesieniami, które jasno wskazują na jego wysoki potencjał leczniczy.