Niedobór witaminy D, a COVID-19

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

- 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10

BLOG - ostatnie wpisy

Niedobór witaminy D, a COVID-19

12838 Views

Witamina D3 a przebieg COVID-19

Witamina D pełni w organizmie człowieka liczne funkcje. Wpływa na układ kostny, stan skóry, pracę układu nerwowego i mięśni, a także na odporność organizmu. Niedobór witaminy D może mieć ponadto związek z zachorowalnością oraz przede wszystkim z przebiegiem COVID-19.

Spis treści:

Zobacz też: Witamina D - niedobór, nadmiar, źródła.

Niedobór witaminy D – objawy i skutki

Witamina D nazywana także witaminą słońca pełni w naszym organizmie bardzo ważne funkcje. Niestety szacuje się, że na jej niedobór cierpi około 90% Polaków. Jak zatem rozpoznać objawy niedoboru witaminy D i jakie mogą być jego skutki?

Niedobór witaminy D – objawy:

  • osłabienie i szybkie męczenie się,
  • bóle mięśni i kości,
  • nadwrażliwość skóry,
  • bezsenność,
  • spadek odporności,
  • nawracające biegunki,
  • wypadanie włosów,
  • nadciśnienie,
  • zaburzenia depresyjne,
  • wolne gojenie się ran,
  • choroby przyzębia,
  • problemy z apetytem.

Niestety niedobór witaminy D daje o sobie znać zazwyczaj dopiero przy skrajnych jej niedostatkach. Warto zatem co jakiś czas sprawdzać jej poziom w badaniu laboratoryjnym i stosować odpowiednią suplementację, ponieważ skutki zaniechań w tym zakresie mogą być dotkliwe.

Skutki niedoboru witaminy D:

  • wzrost ryzyka infekcji  wirusowych,
  • stany zapalne skóry,
  • zwyrodnienia i skrzywienia układzie kostnym, osteoporoza,
  • większe ryzyko chorób autoimmunologicznych, np. RZS, SM,
  • podatność na złamania,
  • pogorszenie słuchu,
  • wzrost ryzyka niektórych nowotworów,
  • wypadanie zębów,
  • szybsze starzenie się.

COVID-19 – co to jest i jaki ma przebieg

COVID-19 jest chorobą wirusową wywoływaną przez koronawirus SARS-CoV-2, który należy do grupy wirusów RNA. Jest to ostra choroba układu oddechowego o charakterze zakaźnym. W większości przypadków (około 80%), wbrew nazwie, ma ona łagodny przebieg. Jednak u pozostałych pacjentów wywołuje poważne objawy i daje duże ryzyko wystąpienia powikłań. Najczęściej w przebiegu COVID-19 pojawia się duże zmęczenie, suchy kaszel, gorączka, bóle mięśni oraz duszności. Bardzo charakterystyczna jest także utrata węchu i smaku. Może pojawić się również katar, ból gardła czy biegunka. Jednak nie wszystkie te objawy muszą się pojawić i częstym jest występowanie jedynie pojedynczych symptomów, przez co łatwo można pomylić je np. z przeziębieniem. Inaczej jest w ostrym przebiegu choroby, gdy duszności są znaczne, a pacjent wymaga podania tlenu, a nawet hospitalizacji. Wtedy też wzrasta ryzyko powikłań, takich jak zapalenie płuc czy sepsa. COVID-19 jest szczególnym zagrożeniem dla zdrowia i życia pacjentów cierpiących na przewlekłe choroby, osób starszych i z obniżoną odpornością, w tym tych, którzy mają znaczny niedobór witaminy D.

Związek między niedoborem witaminy D a COVID-19

Niski poziom witaminy D w organizmie może mieć wpływ na obniżenie odporności i większą podatność na przeziębienia, grypę czy inne infekcje dróg oddechowych. Prawdopodobnie zatem cierpiąc na niedobór witaminy D jesteśmy bardziej narażeni na działanie wirusów, a jednym z nich jest koronawirus wywołujący COVID-19. Warto zatem zadbać o jej odpowiedni poziom w organizmie. W sytuacji niedoboru tej witaminy, powinno się zastosować suplementację, ponieważ trudno jest ją uzupełnić naturalnie w naszych warunkach klimatycznych.

Odpowiedni poziom witaminy D może także zwiększyć nasze szanse na łagodny przebieg choroby w sytuacji zarażenia SARS-CoV-2. Metaanalizy z listopada 2020 roku wskazują na istotny związek między jej niedoborem a ciężkim przebiegiem COVID-19 i większym ryzykiem zgonu. Okazuje się bowiem, że witamina D niejako pasuje do białka kolca tego typu koronawirusa, a gdy się z nim zwiąże powoduje utratę jego właściwości, przez co trudniej jest mu wniknąć do komórek.

Istnieją zasadne podejrzenia, że niedobór witaminy D ma istotny związek z przebiegiem choroby COVID-19. Niewystarczające jej ilości w organizmie mogą zwiększać ryzyko zachorowania, jednak przede wszystkim podnoszą prawdopodobieństwo ciężkiego przebiegu choroby i powikłań, w tym zgonu. Dlatego też zalecane jest badanie poziomu witaminy D we krwi i stosowanie suplementacji w odpowiedniej dawce. Jeśli jednak nie wykonamy takiego badania, uważa się, że możemy przyjmować 500-2000 jednostek witaminy D3 na dobę (zależnie od wieku, wagi, ryzyka niedoboru) bez ryzyka jej przedawkowania.

W kategorii: ZDROWIE

Zostaw komentarz

Kod