UNS5 UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY:
BLOG - ostatnie wpisy

Niedobór witaminy D, a COVID-19. Skąd brać witaminę D?

13865 Views

Witamina D pełni w organizmie człowieka liczne funkcje. Witamina D wpływa na układ kostny, stan skóry, pracę układu nerwowego i mięśni, a także na odporność organizmu. Niedobór witaminy D może mieć ponadto związek z zachorowalnością oraz przede wszystkim z przebiegiem COVID-19.

Spis treści:

Zobacz też: Witamina D - niedobór, nadmiar, źródła.

Niedobór witaminy D – objawy i skutki

Witamina D nazywana także witaminą słońca pełni w naszym organizmie bardzo ważne funkcje. Niestety szacuje się, że na jej niedobór cierpi około 90% Polaków. Jak zatem rozpoznać objawy niedoboru witaminy D i jakie mogą być jego skutki?

Objawy niedoboru witaminy D:

  • osłabienie i szybkie męczenie się,
  • bóle mięśni i kości,
  • nadwrażliwość skóry,
  • bezsenność
  • spadek odporności,
  • nawracające biegunki,
  • wypadanie włosów,
  • nadciśnienie,
  • zaburzenia depresyjne,
  • wolne gojenie się ran,
  • choroby przyzębia,
  • problemy z apetytem.

Niestety niedobór witaminy D daje o sobie znać zazwyczaj dopiero przy skrajnych jej niedostatkach. Warto zatem co jakiś czas sprawdzać jej poziom w badaniu laboratoryjnym i stosować odpowiednią suplementację witaminą D, ponieważ skutki niedoborów witaminy D w tym zakresie mogą być dotkliwe.

Skutki niedoboru witaminy D:

  • wzrost ryzyka infekcji  wirusowych,
  • stany zapalne skóry,
  • zwyrodnienia i skrzywienia układu kostnego,
  • osteoporoza,
  • większe ryzyko chorób autoimmunologicznych, np. RZS, SM,
  • podatność na złamania,
  • pogorszenie słuchu,
  • wzrost ryzyka niektórych nowotworów,
  • wypadanie zębów,
  • szybsze starzenie się.

uns d3 forte

Nadmiar Witaminy D - czy jest groźny?

Nie można popadać ze skrajności w skrajność, by z niedoboru popaść w nadmiar witaminy D. Witamina D jest wytwarzana przez ludzki organizm i składowana w tłuszczu. Jej zapas powinien wystarczyć na około dwa miesiące. W razie zaburzeń jej wytwarzania może być konieczna suplementacja witaminy D, ale nie należy przekraczać zalecanej dziennej dawki. Jej czterokrotne przekroczenie zalecanej dawki witaminy D może spowodować różne nieprzyjemne objawy. Najczęstsze skutki nadmiaru witaminy D to:

  • nudności i wymioty;
  • ból brzucha;
  • osłabienie;
  • złe samopoczucie;
  • brak apetytu;
  • zaparcia;
  • powiększona śledziona;
  • powiększona wątroba;
  • nadpobudliwość;
  • drgawki
  • otępienie;
  • nadmierne pragnienie;
  • wzmożone oddawanie moczu;
  • bóle głowy;
  • bóle oczu;
  • świąd;
  • nadmierne pocenie się
  • zaburzenia pracy mózgu.

Przedawkowanie witaminy D jest szczególnie groźne dla kobiet w ciąży, gdyż może skutkować deformacją dziecka. We wszystkim trzeba zachować rozsądek. Przy regularnej diecie i delikatnej suplementacji witaminy D jej przedawkowanie będzie trudne. 

Związek między niedoborem witaminy D a COVID-19

COVID-19 jest chorobą wirusową wywoływaną przez koronawirus SARS-CoV-2, który należy do grupy wirusów RNA. Jest to ostra choroba układu oddechowego o charakterze zakaźnym. W większości przypadków (około 80%), wbrew nazwie, ma ona łagodny przebieg. Jednak u pozostałych pacjentów wywołuje poważne objawy i daje duże ryzyko wystąpienia powikłań. Najczęściej w przebiegu COVID-19 pojawia się duże zmęczenie, suchy kaszel, gorączka, bóle mięśni oraz duszności. Bardzo charakterystyczna jest także utrata węchu i smaku.

Może pojawić się również katar, ból gardła czy biegunka. Jednak nie wszystkie te objawy muszą się pojawić i częstym jest występowanie jedynie pojedynczych symptomów, przez co łatwo można pomylić je np. z przeziębieniem. Inaczej jest w ostrym przebiegu choroby, gdy duszności są znaczne, a pacjent wymaga podania tlenu, a nawet hospitalizacji. Wtedy też wzrasta ryzyko powikłań, takich jak zapalenie płuc czy sepsa. COVID-19 jest szczególnym zagrożeniem dla zdrowia i życia pacjentów cierpiących na przewlekłe choroby, osób starszych i z obniżoną odpornością, w tym tych, którzy mają niskie stężenie witaminy D.

Niski poziom witaminy D w organizmie może mieć wpływ na obniżenie odporności i większą podatność na przeziębienia, grypę czy inne infekcje dróg oddechowych. Prawdopodobnie zatem cierpiąc na niedobory witaminy D jesteśmy bardziej narażeni na działanie wirusów, a jednym z nich jest koronawirus wywołujący COVID-19. Warto zatem zadbać o jej odpowiedni poziom w organizmie. W sytuacji niedoboru witaminy D, powinno się zastosować suplementację, ponieważ trudno jest ją uzupełnić naturalnie w naszych warunkach klimatycznych.

Odpowiedni poziom witaminy D może także zwiększyć nasze szanse na łagodny przebieg choroby w sytuacji zarażenia SARS-CoV-2. Metaanalizy z listopada 2020 roku wskazują na istotny związek między jej niedoborem a ciężkim przebiegiem COVID-19 i większym ryzykiem zgonu. Okazuje się bowiem, że witamina D niejako pasuje do białka kolca tego typu koronawirusa, a gdy się z nim zwiąże powoduje utratę jego właściwości, przez co trudniej jest mu wniknąć do komórek.

Istnieją zasadne podejrzenia, że niedobór witaminy D ma istotny związek z przebiegiem choroby COVID-19. Niewystarczające jej ilości w organizmie mogą zwiększać ryzyko zachorowania, jednak przede wszystkim podnoszą prawdopodobieństwo ciężkiego przebiegu choroby i powikłań, w tym zgonu. Dlatego też zalecane jest badanie poziomu witaminy D we krwi i stosowanie suplementacji w odpowiedniej dawce. Jeśli jednak nie wykonamy takiego badania, uważa się, że możemy przyjmować 500-2000 jednostek witaminy D3 na dobę (zależnie od wieku, wagi, ryzyka niedoboru) bez ryzyka jej przedawkowania.

uns witamina d3

SprawdźWitamina D3 w kapsułkach

Skąd brać witaminę D?

Niedobór witaminy D nie jest nieuleczalny, ale może mieć poważne skutki. Naturalnie najlepszym wyjściem będzie włączenie produktów bogatych w witaminę D do codziennej diety. Produkty bogate w witaminę D to:

  • tłuste ryby - łosoś, śledź, makrela, sardynka, tuńczyk,
  • żółtka jaj,
  • grzyby - kurki, pieczarki, oraz grzyby shiitake,
  • produkty wzbogacane - do niektórych produktów spożywczych dodaje się witaminę D (np. mleko roślinne).  

Naturalnie najlepszym źródłem witaminy D jest przebywanie na słońcu. Badania mówią, że odsłonięcie raptem 18% powierzchni ciała na słońce na 20 minut zapewnia potrzebną dawkę witaminy D. 

W kategorii: ZDROWIE