Szparagi białe czy zielone? 10 powodów, dla których warto jeść szparagi

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

- 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10

BLOG - ostatnie wpisy

Szparagi białe czy zielone? 10 powodów, dla których warto jeść szparagi

12495 Views

Czym się różnią szparagi zielone od białych?

Na kolor szparagów wpływa sposób uprawy i czas zbioru. Choć wszystkie ich odmiany są zdrowe i niskokaloryczne, to różnią się między sobą smakiem i niektórymi właściwościami. Dobrze je znać, by dostosować do nich sposób przygotowania czy dodatki, otrzymując pełnowartościowe posiłki.

Spis treści:

Zobacz też: Rokitnik zwyczajny: jakie ma właściwości?

Czym się różnią szparagi białe od zielonych?

Z tego, jak rosną, wynika nie tylko kolor, ale też grubość łodygi i smak, stąd temat warto zgłębić.

  • Sposób uprawy

Zielone szparagi rosną nad ziemią, gdzie docierają do nich promienie słońca, więc produkują chlorofil, by pozyskiwać energię na drodze fotosyntezy. Z kolei szparagi białe zostają pod ziemią, gdzie nie zmieniają koloru.

  • Grubość łodygi

Rozstrzyga ona o tym, jak gotować szparagi. Zielone można bez obierania, bo są znacznie cieńsze od białych.

  • Smak

Szparagi białe są łagodne, a zielone wyraziste w smaku. Trzeba to wziąć pod uwagę przy gotowaniu z nimi obiadu czy kolacji.

10 powodów, by jeść szparagi

Nie każdy wie, jak liczne mają szparagi właściwości, ale nie bez powodu uważa się je za towar luksusowy. Dostarczają wielu substancji odżywczych i leczą różne dolegliwości.

  • Są moczopędne

Dzięki temu wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn czy leczenie kamicy nerkowej.

  • Wspierają przebieg ciąży

Szczególnie te białe są polecane ciężarnym, bo zawierają kwas foliowy, który wpływa na prawidłowe wykształcenie się cewy nerwowej u płodu.

  • Mają mało kalorii

Dlatego szparagi z grilla stanowią świetną alternatywę wobec karkówki dla osób walczących o redukcję wagi.

  • Są bogatym źródłem przeciwutleniaczy

Spowalniają one proces starzenia się skóry i chronią przed nowotworami.

  • Uważa się je za afrodyzjaki

To jedna z najbardziej znanych, jak chodzi o szparagi, właściwości. Dlatego często stanowią składnik romantycznych kolacji. A wszystko dzięki zawartości kwasu foliowego, który prowadzi do wytwarzania neuroprzekaźnika, zwiększającego doznania kobiety.

  • Wspomagają układ krążenia

Dostarczają rutyny, która wzmacnia naczynia krwionośne i przyspiesza proces gojenia ran.

  • Poprawiają kondycję zębów i kości

Zawierają sporo wapnia i fosforu, które są budulcem dla układu szkieletowego.

  • Wspierają trawienie

Jak wszystkie produkty roślinne, dają błonnik, który odżywia bakterie jelitowe, a to ułatwia radzenie sobie z zaparciami.

  • Wzmacniają system odporności

Bo dostarczają witaminy C, która jest kluczowa w ochronie organizmu przed chorobami.

  • Poprawiają procesy myślowe

Zawarta w nich asparagina jest białkiem, które ludzki organizm potrafi sam wytworzyć, ale to nie przeszkadza w jej suplementacji. Odpowiada ona za koncentrację oraz procesy uczenia się i zapamiętywania.

Jak gotować szparagi?

Wiele zależy od ich koloru i grubości łodygi. Szparagi białe należy obierać i poddawać obróbce termicznej w wodzie lub na parze, z kolei zielone, cienkie, dają szerszy wachlarz możliwości. Mają też od tych pierwszych więcej smaku i nie tracą właściwości odżywczych przez brak skóry przy gotowaniu. Ich aromatu raczej nie przytłoczą inne składniki dań, stąd są to na przykład szparagi z grilla z szynką parmeńską, do czego białe by się nie nadały. Smakują one lepiej same lub jako baza zupy krem czy innej przystawki.

Szparagi białe są grubsze i mniej aromatyczne od zielonych. Choć poddawane obróbce termicznej tracą część swoich właściwości, to wciąż dają dużo korzyści organizmowi. Uważa się je za afrodyzjak czy też sposób na zaparcia, a poza tym wspierają pracę mózgu, wzmacniają zęby i zwiększają wytrzymałość naczyń krwionośnych. Zaleca się je również ciężarnym ze względu na obecność kwasu foliowego, niezbędnego do prawidłowego wykształcenia się cewy nerwowej płodu.

W kategorii: ŻYWIENIE

Zostaw komentarz

Kod