Popularne posty
-
Jak parzyć herbatę z głogu?
Głóg to roślina ozdobna, która wykorzystywana jest również w celach zdrowotnych i kulinarnych.
-
Wpływ kwasów DHA i EPA na prawidłowe działanie organizmu i suplementacja.
W poniższym artykule znajdziesz wszystkie najistotniejsze informacje dotyczące kwasu EPA i DHA.
-
Błonnik pokarmowy - co to jest i w czym się znajduje? Poznaj właściwości błonnika
Błonnik pokarmowy, choć nie dostarcza organizmowi substancji odżywczych, odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.
-
Wymioty u dziecka - przyczyny i domowe sposoby
Będące objawem infekcji, a czasem niewłaściwej diety, wymioty u dziecka mogą niepokoić. Prowadzą do odwodnienia, a więc wyniszczają organizm. Dlatego warto znać na nie powszechnie dostępne metody.
-
Żeń- szeń – kiedy warto sięgać, a kiedy lepiej unikać?
Żeń- szeń – suplement diety, po który warto sięgać, czy lepiej unikać?
-
Jajka na diecie – ile można zjeść? 5 przepisów na zdrowe śniadanie z jajek
Jajka, jak to nabiał, dostarczają pełnowartościowe białko i wapń, ale też nienasycone kwasy tłuszczowe, które częściej spotykane są w roślinach niż produktach zwierzęcych. Ponadto mają niski indeks glikemiczny. I dzięki tej małej zawartości cukrów są bezpieczne dla osób odchudzających się i diabetyków. Dlaczego warto jeść jajka na diecie?
-
Na co pomaga węgiel aktywny?
Artykuł opisuje właściwości węgla aktywnego i jego zastosowanie w oczyszczaniu organizmu.
-
Co to są enzymy trawienne?
Słowem enzymy nazywamy cząsteczki (najczęściej o budowie białkowej), które inicjują i przyspieszają przebieg specyficznych reakcji chemicznych.
-
Kiszona kapusta – dlaczego warto ją jeść i jak ją zrobić?
Kiszona kapusta powstaje poprzez poddanie świeżej kapusty procesom fermentacji mlekowej. Jest ona bardzo zdrowym produktem i jednocześnie może wspomagać odchudzanie. Zawiera dużą ilość bakterii probiotycznych, błonnika pokarmowego i jest niskokaloryczna, dlatego warto po nią sięgać na diecie, jednak musimy uważać z jej ilością, jeśli cierpimy na nadkwasotę, refluks, choroby nerek lub nadciśnienie tętnicze.