UNS5 UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY:
BLOG - ostatnie wpisy

Jakie właściwości lecznicze ma kobylak?

290 Views

Kobylak to określenie grupy roślin wykorzystywanej w ziołolecznictwie. Medycyna ludowa od lat stosowała korzenie kobylaka na różne dolegliwości - w szczególności układu pokarmowego. Jak wygląda i jakie właściwości ma kobylak? Szczegóły znajdziesz w artykule.

Jak wygląda kobylak?

Co to jest kobylak? Kobylak to zbiorcze określenie na wiele roślin należących do rodziny rdestowatych, np. szczawiu lancetowatego, kędzierzawego czy tępolistnego. Występują w Europie i Azji. Poszczególne rośliny różnią się między sobą głównie miejscem występowania, wyglądem liści czy wysokością łodygi. Jaki jest wygląd kobylaka? Kobylak - szczaw lancetowaty (Rumex hydrolapthum) charakteryzuje się obecnością łodygi osiągającej do 2 metrów wysokości. Liście kobylaka lancetowatego są długie, skórzaste i jak sama nazwa wskazuje o lancetowatym kształcie, wyrastają z korzeni. Kobylak ma wiechowate kwiatostany i wrzecionowate korzenie. Kobylaki mogą rosnąć nad brzegami wód, w rowach, na łąkach i brzegach lasów. Surowcem zielarskim jest korzeń, który należy zbierać wczesną wiosną i jesienią. Dobrze przygotowane korzenie (odpowiednio zebrane i wysuszone) są brązowe na zewnątrz i żółte wewnątrz.

Kobylak właściwości

Właściwości kobylaka wynikają ze składników odżywczych obecnych w surowcu. Kobylaki charakteryzują się wysoką zawartością garbników, kwasu szczawiowego, związków antranoidowych i składników mineralnych (głównie żelaza). W medycynie ludowej korzeń kobylaka wykorzystywany był na biegunkę. Kobylak na biegunkę polecany był w formie odwaru z korzenia.

Kobylak - właściwości lecznicze:

  • przeciwbiegunkowe,
  • ściągające,
  • przeczyszczające,
  • żółciopędne,
  • pobudzające,
  • przeciwbakteryjne,

Właściwości kobylaka związane z układem pokarmowym - ściągające i przeczyszczające wydają się całkowitym przeciwieństwem. Uważa się, że w zależności od problemu kobylak może pomagać na biegunkę oraz zaparcia (ułatwiając wypróżnienie). Uważa się, że kobylak na biegunkę dla dzieci może być bezpieczny, ale nie każde źródło potwierdza taką informację. W takiej sytuacji nie należy proponować kobylaka dzieciom, a już na pewno nie bez konsultacji lekarskiej.

Poza wspomnianymi właściwościami, kobylak polecany był na trudno gojące się rany, w chorobach skórnych (łuszczycy, trądziku, owrzodzeniach, czyrakach), a także w niedokrwistości i grzybicy. 

Poznaj również właściwości Boswelli - Boswelia - właściwości, dawkowanie, skutki uboczne.

Kobylak zastosowanie

Na co pomaga kobylak? Zastosowanie kobylaka skupione jest wokół układu pokarmowego. Substancje zawarte w kobylaku regulują pracę jelit i całego przewodu pokarmowego. Kobylak może wpływać na trawienie, np. dzięki działaniu żółciopędnym i pobudzającym  wydzielanie soku trzustkowego. A więc na co kobylak może być pomocny?

  • Kobylak na grypę żołądkową - w zależności od tego w jaki sposób manifestuje się grypa żołądkowa, kobylak może być pomocny. Działa objawowo, np. przeciwbiegunkowo. Kobylak na wymioty podczas grypy żółądkowej również może być pomocny.
  • Kobylak na niestrawność - pobudza wydzielanie soków trawiennych oraz żółci ułatwiając trawienie.
  • Anemia, niedokrwistość, obfite krwawienia, np. miesiączkowe - kobylak jest źródłem żelaza.
  • Osłabienie.

Inną ciekawą rośliną jest poziewnik szorstki, o którym można przeczytać w artykule: Poziewnik szorstki - właściwości, zastosowanie, występowanie.

Kobylak jak stosować?

Działanie kobylaka może być możliwe dzięki odpowiedniemu stosowaniu. Tak jak już wspomniano surowcem zielarskim jest korzeń kobylaka. Można go zaparzyć i stosować wewnętrznie, np. na biegunkę lub zewnętrznie w przypadku chorób skórnych. Z kobylaka można przyrządzić odwar, napar, a także nalewkę. Jak zaparzyć kobylak? Napar z kobylaka: łyżkę korzenia należy zalać szklanką wrzątku i zaparzać przez ok. 20 minut pod przykrywką. Zaleca się wypijanie naparu 2 razy dziennie. W przypadku odwaru (płynu powstałego po 30 minutowym gotowaniu korzenia) zaleca się kurację trwającą 3 tygodnie, którą powtarza się raz na kwartał. 

Gdzie kupić kobylak?  Kobylak dostępny jest w sklepach zielarskich zarówno internetowych, jak i stacjonarnych. Kobylak można dostać również w sklepach z suplementami diety, np. z suplementami na zdrowie. Cena kobylaka to ok. 10 zł za 100g ciętego korzenia. 

Kobylak działanie uboczne

Surowce zielarskie bywają bardzo cenne, ale wiążą się z pewnymi przeciwwskazaniami czy skutkami ubocznymi. Przeciwwskazaniem do stosowania kobylaka jest np. okres ciąży i karmienia piersią. Poza tym kobylak dla dzieci nie do końca jest zakazany ani polecany. Należy podchodzić ostrożnie i w przypadku problemów zdrowotnych kierować się tylko i wyłącznie zaleceniami lekarskimi. Kobylak nie powinien być stosowany przez osoby cierpiące na kamicę moczową i choroby reumatyczne, np. dnę moczanową. Przedawkowanie kobylaka może wiązać się z rozwojem kamieni szczawianowych (ze względu na wysoką zawartość kwasu szczawiowego). 

Poznaj dostępne suplementy na odporność

Bibliografia:

  1. Sanderski M. E., Prawie wszystko o ziołach i zołolecznictwie, 2017
  2. Miłkowska K., i in., Korzeń kobylaka (radix lapathi) jako surowiec leczniczy, Herba Polonica, 1997,
  3. Wegiera M., Smolarz D. H., Właściwości lecznicze szczawi (Rumex. Sp. L.). Postępy Fitoterapii, 2005
W kategorii: ZDROWIE
Izabela Daniel-Kalicka

mgr Izabela Daniel-Kalicka - Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Warszawie na kierunku dietetyka. Autorka książki "Zdrowe smaki BLW. Jak nakarmić całą rodzinę, nie spędzając dużo czasu w kuchni", a także propagatorka zdrowego podejścia do odżywiania. W przeszłości dietetyczka członków kadry narodowej w kick-boxingu, aktualnie stawiająca na specjalizację z zakresu żywienia niemowląt i małych dzieci. Uczestniczka wielu szkoleń i kursów z zakresu dietetyki klinicznej, sportowej i pediatrycznej. Więcej informacji znajdziesz na: www.zdrowe-smaki.pl, a także Instagramie: @zdrowe_smaki_blw.