Kiszona kapusta – dlaczego warto ją jeść i jak ją zrobić?

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

- 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10

BLOG - ostatnie wpisy

Kiszona kapusta – dlaczego warto ją jeść i jak ją zrobić?

46 Views

Kapusta kiszona i jej właściwości 

Kiszona kapusta powstaje poprzez poddanie świeżej kapusty procesom fermentacji mlekowej. Jest ona bardzo zdrowym produktem i jednocześnie może wspomagać odchudzanie. Zawiera dużą ilość bakterii probiotycznych, błonnika pokarmowego i jest niskokaloryczna, dlatego warto po nią sięgać na diecie, jednak musimy uważać z jej ilością, jeśli cierpimy na nadkwasotę, refluks, choroby nerek lub nadciśnienie tętnicze.

Spis treści:

Zobacz też: Błonnik pokarmowy - ile błonnika dziennie jeść?

Kiszona kapusta właściwości

Kiszona kapusta właściwości ma wiele, ponieważ zawiera duże ilości bakterii probiotycznych, błonnika pokarmowego oraz witamin. Stanowi źródło witamin: B12, C i E, składników mineralnych: żelaza, wapnia, cynku, selenu, potasu i manganu, a także naturalnych przeciwutleniaczy, a do tego ma mało kalorii. Ponadto jej spożycie ułatwia przyswajanie m.in. cynku, wapnia i żelaza. Dzięki swoim właściwościom kiszona kapusta ma pozytywny wpływ na zdrowie człowieka.

Kiszona kapusta właściwości prozdrowotne:

  • działanie przeciwnowotworowe;
  • poprawa pracy układu odpornościowego;
  • aktywacja pracy mózgu i wzrost koncentracji;
  • pozytywny wpływ na układ kostny;
  • regulowanie masy ciała;
  • poprawa pracy jelit;
  • oczyszczanie organizmu z toksyn.

Kiszona kapusta odchudzanie

Kiszona kapusta oprócz działania prozdrowotnego, ma również pozytywny wpływ na proces odchudzania. Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego daje uczucie sytości na długo i zapobiega napadom tzw. wilczego głodu, a jednocześnie ma niewiele kalorii, bo 16-19kcal/100g, przez co sprawdza się przy diecie redukcyjnej. Ponadto zawarte w niej bakterie probiotyczne mają wpływ na regulację masy ciała. Tak więc kiszona kapusta odchudzanie ułatwia, a dla wielu także uprzyjemnia, nadając posiłkom wyrazisty smak.

Jak ukisić kapustę

Znając prozdrowotne i dietetyczne właściwości kiszonej kapusty, warto dowiedzieć się też jak ukisić kapustę w zaciszu domowym. Przede wszystkim na początku trzeba wybrać odpowiednie warzywo oraz naczynie do jej kiszenia, a następnie oczyścić je i poszatkować, by później przejść do właściwego etapu przygotowania do procesu kiszenia. Oprócz kapusty będzie potrzebna także sól (1 łyżka na 1kg warzyw) i marchew oraz opcjonalnie kminek i inne przyprawy, np. pieprz, ziele angielskie czy liście laurowe.

Jak ukisić kapustę – instrukcja krok po kroku:

  • Wybór kapusty
    Do kiszenia najlepiej nadaje się dojrzała biała kapusta sporych rozmiarów o zwartej strukturze. Jeśli kapusta będzie jeszcze zielona i niewyrośnięta otrzymamy kiszonkę o gorzkim smaku i szarawej barwie. Kisić można także kapustę pekińską i czerwoną, jednak najczęściej kisi się białą kapustę odmiany Novoton lub Liberator.
  • Wybór naczynia do kiszenia kapusty
    Wybór odpowiedniego naczynia do kiszenia kapusty zależy między innymi od tego, jaką ilość produktu planujemy zrobić. Na rynku dostępne są specjalne beczki drewniane albo kamionkowe, lecz ich zakup nie jest konieczny. Do kiszenia można użyć np. dużych szklanych słojów, sterylnego plastikowego wiaderka lub ceramicznego garnka.
  • Oczyszczanie i szatkowanie kapusty
    Na początek trzeba zdjąć z kapusty nadpsute liście, oczyścić ją i umyć. Można też odłożyć kilka całych liści, by na koniec ułożyć je na wierzchu w naczyniu do fermentacji. Następnie należy poszatkować resztę kapusty, najlepiej razem z głąbem, który zawiera wiele witamin. Jeśli kroimy większą ilość, warto zaopatrzyć się w specjalną szatkownicę, która znacznie przyspieszy pracę. Jeśli dodajemy marchew, warto zetrzeć ją na tarce na dużych oczkach.
  • Umieszczenie w naczyniu warzyw i przypraw
    Poszatkowaną kapustę i startą marchew układamy w uprzednio wyparzonym naczyniu warstwami, posypując każdą z nich solą (1 łyżka soli na 1kg warzyw). Dodajemy też przyprawy w zależności od preferencji smakowych – pieprz, ziele angielskie, liście laurowe oraz kminek, który ma właściwości przeciwwzdymające.

Co dalej?

  • Jak ukisić kapustę -  ugniatanie kapusty
    Kolejne warstwy ugniatamy drewnianym tłuczkiem lub specjalnym ubijakiem, tak by kapusta puściła sok. Trzeba pamiętać, by wypełnić naczynie maksymalnie w 80%, gdyż podczas fermentacji kapusta zwiększy swoją objętość. Na wierzchu układamy całe liście kapusty i upewniamy się, że całość jest przykryta sokiem, by chronić przed dostępem tlenu. Na koniec kładziemy na wierzch denko/talerzyk/spodek i obciążamy, pamiętając by nie zamknąć naczynia szczelnie, co uniemożliwiłoby swobodne uchodzenie gazów.
  • Odprowadzenie nagromadzonych w naczyniu gazów
    Po ok. 2-3 dniach fermentacji trzeba zdjąć obciążenie i denko w celu odprowadzenia gazów zgromadzonych w naczyniu. Do tego celu nada się wyparzony długi, drewniany trzonek tłuczka lub łyżki, którym przebijamy otwory w kapuście. Później czynność tę należy powtarzać raz dziennie. Dzięki temu kapusta będzie cały czas przykryta sokiem i nie nabierze goryczy.
  • Przechowywanie gotowej kapusty kiszonej
    Po około tygodniu kapusta jest już wstępnie ukiszona, a po 10-12 dniach nabiera kwaśniejszego smaku. Wystarczy odrobinę spróbować, by w odpowiednim dla swoich potrzeb czasie zakończyć proces fermentacji. Gotową kapustę kiszoną można przełożyć do wyparzonych wcześniej słoiczków, zalać dokładnie sokiem i szczelnie zakręcić. Tak przygotowaną kapustę można przechowywać w niskiej temperaturze (w piwnicy lub lodówce) przez cały rok.

Czym różni się kapusta kiszona od kwaszonej

Kapusta kiszona i kwaszona, choć ich nazwy brzmią podobnie, różnią się od siebie znacząco zarówno w kwestii smaku, jak i właściwości istotnych dla zdrowia i sylwetki. Kiszona kapusta, to taka która została poddana procesowi fermentacji z użyciem soli. Ma ona kwaśny smak oraz zapach, a jej barwa jest zółtawa. Z kolei kapusta kwaszona powstaje poprzez dodanie octu i przypraw do białej kapusty. Jej kolor jest biały, smak nie jest zbyt kwaśny, a czasem wręcz słodkawy, natomiast w zapachu wyraźnie można wyczuć ocet. Kupując więc gotowy produkt, trzeba zwrócić uwagę, by kupić kapustę kiszoną, a nie kwaszoną.

Kiszona kapusta odchudzanie wspomaga dość skuteczne, dodatkowo wzmacnia odporność, oczyszcza z toksyn, wpływa pozytywnie na mięśnie i kości, a do tego jest bez trudu dostępna przez cały rok. Można ją kupić w większości sklepów lub przygotować samemu w domu. Korzystanie więc z jej prozdrowotnych właściwości jest łatwe i niedrogie.

W kategorii: ŻYWIENIE

Zostaw komentarz

Kod