-
Dieta Ewy Dąbrowskiej - czy jest bezpieczna?
Dieta owocowo warzywna ma swoje korzyści, ale i niesie ryzyko pewnych niedoborów. Tak jak dieta wegańska, nie dostarcza witaminy B12, tak brak urozmaiconych posiłków również może źle wpływać na organizm. Jakie jeszcze niebezpieczeństwa czyhają na osoby, które podejmą wyzwanie? Czy rezultaty są warte zachodu?
-
Jak schudnąć po ciąży? 9 sprawdzonych rad
Ciąża to radosny okres, który wiąże się niestety z mniej radosnym przybieraniem na wadze. Dziecko dzieckiem, kochany ciężar, ale ten tłuszcz, który je chronił... Cóż, jest zbędny, gdy się urodzi. Dlatego wiele mam szuka sposobów na odchudzanie po ciąży.
-
Dieta niskotłuszczowa - dla kogo jest? Ile kalorii? Co jeść?
Szeroki wybór diet może każdego wprowadzić w zakłopotanie. W końcu musimy się z każdą bliżej zapoznać, zanim będziemy w stanie podjąć w pełni świadomą decyzję na temat tego, która z tych diet będzie najlepsza właśnie dla nas. Można też udać się do dietetyka. Ale czekanie na wizytę, kolejki... Szybciej będzie samodzielnie się zorientować na przykład, co to jest dieta niskotłuszczowa, komu się ją zaleca, a jakie ma przeciwwskazania.
-
Kortyzol a tycie – co to jest kortyzol i jaki ma wpływ na odchudzanie
Kortyzol jest hormonem steroidowym, produkowanym w korze nadnerczy i często określany jest jako hormon stresu, ponieważ jego działanie uaktywnia się głównie podczas aktywności fizycznej oraz w trudnych sytuacjach. Kortyzol a tycie to związek nie wszystkim znany, jednak faktem jest, że nadmierne wydzielanie tego hormonu może w konsekwencji prowadzić do otyłości.
-
Piasek w nerkach – objawy i skuteczne sposoby
Nerki filtrują krew, odzyskując z niej potrzebne substancje i pozbywają się tych zbędnych. Zdarza się jednak, że nadmiar tych substancji nie rozpuszcza się w wodzie, przez co nie zostają one wydalone, tylko osadzają się w drogach moczowych w formie suchych kryształków. I te właśnie kryształki to piasek w nerkach. Kiedy skumulują się w większe grupy, mówimy o kamicy nerkowej, a ta daje znacznie bardziej uciążliwe symptomy.
-
Dlaczego nie chudnę? 8 powodów, przez które nie możesz schudnąć
Istnieje wiele czynników, utrudniających zrzucenie wagi. Dziedziczne predyspozycje nieraz ograniczają nasze możliwości. Tak samo choroby. Najłatwiej samemu rozwiązać sprawę, gdy popełniamy błędy w odchudzaniu, bo w przeciwnym razie trzeba udać się do specjalisty, diagnozować i leczyć przyczyny.
-
Kiszona kapusta – dlaczego warto ją jeść i jak ją zrobić?
Kiszona kapusta powstaje poprzez poddanie świeżej kapusty procesom fermentacji mlekowej. Jest ona bardzo zdrowym produktem i jednocześnie może wspomagać odchudzanie. Zawiera dużą ilość bakterii probiotycznych, błonnika pokarmowego i jest niskokaloryczna, dlatego warto po nią sięgać na diecie, jednak musimy uważać z jej ilością, jeśli cierpimy na nadkwasotę, refluks, choroby nerek lub nadciśnienie tętnicze.
-
Zioła na odchudzanie – 10 skutecznych mikstur odchudzających
Zioła mają liczne prozdrowotne właściwości, dlatego wybierane są często jako składnik diety. Same w sobie nie zapełniają żołądka, ale w formie naparu stanowią dobry dodatek do posiłków. Mogą też być przyprawami. Ich powszechna dostępność i szerokie zastosowanie tym bardziej przyciągają nasze zainteresowanie.
-
Owsianka na diecie – dlaczego warto ją jeść? Jak zrobić owsiankę?
Owsianka, czy to surowa (namoczona wcześniej przez kilka godzin), czy też ugotowana, dostarcza organizmowi wielu substancji odżywczych, witamin i minerałów. Jej codzienne spożywanie przynosi wiele korzyści dla zdrowia, a także wpływa pozytywnie na redukcję masy ciała. Stąd też owsianka na diecie jest bardzo dobrym pomysłem.
-
Jak obliczyć deficyt kaloryczny i dlaczego to takie ważne?
Planując odchudzanie, warto zaznajomić się z prawami, jakimi rządzą się procesy pozyskiwania energii. Znacznie łatwiej jest uwolnić ją organizmowi z bieżącego pożywienia, z glukozy. Trzeba mu więc dostarczać niewystarczającej liczby kalorii, by sięgnął po zapasy, zgromadzone w tkance tłuszczowej. To powód, przez jaki deficyt kaloryczny jest w odchudzaniu kluczowy.