Superfood na co dzień - 10 pomysłów na to co jeść, żeby czuć się dobrze

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

- 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10

BLOG - ostatnie wpisy

Superfood na co dzień - 10 pomysłów na to co jeść, żeby czuć się dobrze

35 Views

Superfood co to jest, jakie przekąski?

Superfoods to naturalna, nieprzetworzona żywność, dostarczająca bogactwa składników odżywczych, dzięki czemu wpływa prozdrowotnie na ludzki organizm. Przede wszystkim są to głównie nasiona, ale takie właściwości ma również część owoców i warzyw. Zgłębienie tematu pozwoli nam mądrzej wybierać produkty do codziennej diety i czerpać mnóstwo korzyści z małych ilości pokarmu.

Zobacz też: Błonnik pokarmowy - ile błonnika dziennie jeść?

Spis treści:

Czym jest super żywność?

Na przykładach najłatwiej zrozumieć, co to w ogóle znaczy - jakie to produkty i jak działają na organizm.

  • Nasiona chia

Chyba najpowszechniej znane ze swoich właściwości. Są to nasiona szałwi hiszpańskiej, zwane chia z języka starożytnych Majów, co oznacza siłę. Zawierają dużo błonnika, wspomagającego trawienie. Godne uwagi są też kwasy omega3, zwiększające pamięć i koncentrację, zapobiegające chorobom wynikającym z miażdżycy, bo obniżają poziom złego cholesterolu, a nawet wspierające układ nerwowy, także łagodzą objawy depresji. Do tego dostarczają dobrze przyswajalne białka, sporo soli mineralnych i parę przeciwutleniaczy. A to wszystko w trzech łyżkach dziennie! Które najlepiej dzielić na dwa posiłki.

Drugi przykład

  • Siemię lniane

Siemię lniane to polskie superfood, konkurujące z meksykańskimi nasionami pod względem ilości dostarczanego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. W ich przypadku wystarczy 1-2 łyżki na dobę. Wpływają pozytywnie na pracę jelit, zapobiegają powstawaniu nowotworów, dostarczają szeroko działających kwasów omega-3 i działają osłonowo na wątrobę, co przydaje się osobom, które nie dbają o odżywianie pod innymi względami.

Zatem superfoods to produkty, które w małej ilości dostarczają bogactwa substancji odżywczych i kompleksowo wspomagają organizm - od układu pokarmowego, po układ nerwowy.

Superfood na co dzień – 10 pomysłów na przekąski

Skoro wiemy, czym jest super żywność, czas poznać więcej niż dwa przykłady. A że wszystkie te produkty wystarczy jeść w małej ilości, najlepszym sposobem na ich spożywanie są różnego rodzaju przekąski:

  • Jogurt naturalny z nasionami

Niezależnie od tego czy użyjemy samych nasion chia, czy zmieszamy ze zmielonym siemieniem lnianym, dostarczymy organizmowi niezbędnych kwasów tłuszczowych w formie o przyjemniej konsystencji. Bo tak się składa, że namoczone ziarna stają się gładkie, w przeciwieństwie do ich suchej postaci. Jeśli jednak nie smakuje nam jogurt naturalny, zawsze możemy go wzbogacić owocami.

  • Sok z dyni

Sok z dyni może stanowić jedną z zalecanych pięciu zdrowych porcji. Warzywo to obejmują polskie superfood, choć chyba jest niedoceniane w naszym kraju. Dostarcza błonnika, witamin A i C, magnezu czy potasu, wspierając zdrowe widzenie, trawienie i układ nerwowy.

  • Suszone jagody goji

Jako produkt egzotyczny, są trudnodostępne na świeżo, więc na przekąskę dobrze sprawdzą się suszone jagody goji. Dostarczają 19 aminokwasów, z czego 8 ludzki organizm sam nie produkuje, 21 soli mineralnych i 6 witamin, z których witaminy C blisko 50-krotnie więcej od słynącej z niej cytryny.

  • Orzechy włoskie

Również same w sobie mogą być przekąską, a można je dodać do muesli z owocami. Zawierają kwasy omega3 i antyoksydanty, a także kwas foliowy, więc są zdrowe dla ciężarnych.

  • Żurawina w gorzkiej czekoladzie

Przekąska tym zdrowsza, im więcej w niej kakao, a mniej cukru. Ze względu na fakt, że żurawina ma właściwości antybakteryjne, pomaga radzić sobie z infekcjami. Kobiety najczęściej wykorzystują ją dla moczopędnych właściwości.

Co jeszcze można zjeść?

  • Muesli z miodem

Miód świetnie się nadaje jako superfood na co dzień, choćby jako zamiennik dla szkodliwego cukru przemysłowego, wywołującego sugar blues. Wyjątkowe dla miodu jest bogactwo probiotyków – dobrych bakterii.

  • Koktajl z pietruszki

Nie bez powodu rosół, gotowany na włoszczyźnie, w której skład wchodzi natka pietruszki, uznawany jest za domowe lekarstwo. Jedna łyżka dziennie zaspokaja zapotrzebowanie na witaminę C, która jest znana ze wzmacniania odporności. Dostarcza również błonnika i innych witamin.

  • Konfitura z rokitnika na waflach ryżowych

Wafle ryżowe są zdrowsze od chleba, a rokitnik niewątpliwie dostarcza wielu substancji odżywczych - witaminy C, kwasów omega3 czy fitosteroli - jednak surowy ma cierpki smak, dlatego lepiej sprawdzają się jego przetwory.

  • Jaglanka z owocami

Mdły posmak kaszy jaglanej stanowi taką zaletę, że można ją przygotować na słodko, w formie przekąski, z ulubionymi owocami. Nie zawiera glutenu, a dostarcza inne białka oraz witaminy z grupy B i węglowodany.

  • Chipsy z glonów

Jest to słona przekąska, która bezsprzecznie zalicza się do superfoods dlatego, że z alg pozyskuje się spirulinę, która jest cenionym suplementem diety. Dostarcza mnóstwa kwasów i witamin.

Jest wiele prostych rozwiązań, by superfood na co dzień wprowadzić do swojej diety. A warto, by dostarczać organizmowi bogactwa substancji odżywczych w małej objętości pokarmu. Reasumując, większość z tych produktów zawiera witaminy, sole mineralne, antyoksydanty i błonnik pokarmowy, dzięki którym wspierają one pracę wszystkich narządów, a jelita w szczególności.

W kategorii: ŻYWIENIE

Zostaw komentarz

Kod