-
Czym zastąpić cukier w diecie? Zdrowe zamienniki cukru, które warto stosować
Ograniczenie spożycia cukru niesie ze sobą pewne korzyści zdrowotne.
-
Zdrowy olej - jakiego oleju używać na diecie?
Tłuszcze nienasycone są ważnym elementem diety. Odpowiadają za prawidłową pracę mózgu oraz wchłanianie witamin A, D, E i K, jednocześnie nie podnosząc poziomu cholesterolu, w przeciwieństwie do tłuszczy nasyconych. Jak jednak wybrać olej, który nam ich dostarczy? Z czego tłoczony jest zdrowy olej?
-
Jak jeść awokado - 5 zdrowych przepisów. Właściwości awokado
Ten egzotyczny owoc, który z każdym dniem zyskuje na popularności, dostarcza wielu substancji odżywczych i tłuszczów nienasyconych. Można go przyrządzać na słodko i słono, robić pastę czy smarować nim kanapki. Ta wszechstronność sprawia, że łatwo się nie nudzi i można nim zachwycać gości. Jak jeść awokado i jakie ma właściwości?
-
Kamienie na woreczku żółciowym - przyczyny, objawy, jak leczyć?
Kamica żółciowa może powodować dolegliwości trawienne, takie jak wzdęcia czy odbijanie. Częściej jednak nie daje o sobie znać, tylko zostaje wykryta podczas USG wątroby. Wtedy decyzja o poddaniu się operacji nie jest łatwa do podjęcia. Gdyby kamienie nam dokuczały, sytuacja byłaby inna, ale pozbyć się ważnej części układu pokarmowego gdy nie czujemy dolegliwości? Z drugiej strony, i bez woreczka żółciowego organizm może sobie świetnie radzić. Czy kamienie na woreczku żółciowym są groźne?...
-
Detoks sokowy – dlaczego dieta sokowa ma sens? 5 przepisów na odchudzające soki
Dieta sokowa, jak każdy detoks, nie nadaje się do stosowania na co dzień, ale w rozsądnie dobranym okresie czasu może przynieść nam dużo dobrego. Detoks sokowy pozwala oczyścić organizm, zgubić zbędne kilogramy i odzyskać uczucie lekkości. Ponadto bogactwo wyboru owoców i warzyw umożliwia utrzymanie różnorodności czy pełni wartości posiłków. Problemem jest jedynie płynna konsystencja, która z jednej strony ułatwia wchłanianie substancji odżywczych, a z drugiej nie daje uczucia sytości. Można...
-
Ryż na diecie – jaki wybrać? 6 pomysłów na potrawy z ryżem
Istnieje wiele rodzajów ryżu. Każdy z nich ma inne walory smakowe i właściwości. Mogą też one pełnić różne role w naszej diecie. Jeden ryż będziemy spożywać na diecie lekkostrawnej, a inny ryż na diecie bogatej w błonnik. Zatem jaki wybrać? To zależy jaką rolę ma on pełnić i do jakiej potrawy ma być dodany.
-
Śniadanie – dlaczego warto je jeść? 7 pomysłów na zdrowe śniadania
Niemal każdy usłyszał w swoim życiu, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i doprawdy stoją za tym silne argumenty. Zdrowe śniadania pozwalają nam szybciej się rozbudzić, dają energię na cały poranek i dostarczają niezbędnych składników po nocnej przerwie w jedzeniu. Dlatego też warto zwracać uwagę na to, co stanowi nasz pierwszy posiłek każdego dnia.
-
Jajka na diecie – ile można zjeść? 5 przepisów na zdrowe śniadanie z jajek
Jajka, jak to nabiał, dostarczają pełnowartościowe białko i wapń, ale też nienasycone kwasy tłuszczowe, które częściej spotykane są w roślinach niż produktach zwierzęcych. Ponadto mają niski indeks glikemiczny. I dzięki tej małej zawartości cukrów są bezpieczne dla osób odchudzających się i diabetyków. Dlaczego warto jeść jajka na diecie?
-
Chleb na diecie – fakty i mity. Jakie pieczywo na diecie jeść
Chleb dostarcza sporych ilości węglowodanów, przez co odchodzi się od niego na wielu rodzajach diety. Czy jednak każde pieczywo tuczy? Jakie są zamienniki? A może wierzymy w mity i biały chleb wcale nie musi zostać wykluczony z diety przy odchudzaniu? Chleb na diecie – czy można go jeść?
-
Efekt jojo - co to jest i jak go uniknąć? Dieta bez efektu jojo
Efekt jojo to zmora odchudzających się osób. Trudno wybrać odpowiednią metodę redukcji wagi, gdy każdy organizm jest inny i inaczej reaguje na polecane sposoby. Są jednak pewne wspólne zależności. Na przykład, gwałtowny powrót z diety do starych nawyków kłóci się z zasadami tego, jak uniknąć efektu jojo.