Biała herbata właściwości – jak ją parzyć i dlaczego warto ją pić?

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

- 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10

BLOG - ostatnie wpisy

Biała herbata właściwości – jak ją parzyć i dlaczego warto ją pić?

31 Views

Biała herbata dlaczego warto i jakie ma właściwości 

Biała herbata właściwości prozdrowotnych ma wiele. Uznawana jest ona za jeden z najzdrowszych napojów świata. Przyrządza się ją z młodych listków i pąków liściowych jednej z odmian chińskiej herbaty.  Jednak, by zachować jak najwięcej jej właściwości trzeba ją parzyć w odpowiedni sposób.

Przeczytaj też: Kiszona kapusta - dlaczego warto ją jeść i jak ją zrobić?

Spis treści:

Biała herbata – co to jest i jak ją parzyć

Biała herbata to wyjątkowy napój, który niegdyś podawany był tylko cesarzom. Jest ona pozyskiwana wczesną wiosną z pąków i najmłodszych listków specjalnej odmiany chińskiej herbaty. Dzięki temu nie zawierają one chlorofilu, nadającego liściom zielony kolor. Jednocześnie sprawia to, że jest ona jedną z najdroższych herbat świata. Można ją zakupić zarówno w formie liściastej, jak i rozkwitającej lub w postaci herbaty ekspresowej.
Biała herbata działanie swe zawdzięcza m.in. dużej zawartości kofeiny, przeciwutleniaczy czy witaminy C.

Aby uzyskać najlepszy aromat i zachować właściwości trzeba ją parzyć w odpowiedni sposób. Do filiżanki należy wsypać jedną łyżeczkę suszu (w przypadku herbaty rozkwitającej warto użyć naczynia z przejrzystego szkła, by móc obserwować proces rozwijania się płatków i tworzenia kwiatu). W zależności od rodzaju herbaty czas parzenia wynosi od 2 do 5 minut (rozkwitającej 2-3 min.), a temperatura wody nie może przekraczać 95°C i najczęściej wynosi między 80 a 90°C. Informacje te zazwyczaj zawarte są  na opakowaniu. Nie można zapomnieć, że im wyższa temperatura wody, tym czas parzenia powinien być krótszy. Przy zbyt gorącej wodzie, otrzymamy napój mętny i cierpki w smaku, więc warto poświęcić chwilę więcej na uzyskanie idealnego aromatu w niższej temperaturze. Czynność parzenia można powtarzać 3 razy na jednym suszu, pamiętając , by za każdym kolejnym razem wydłużać czas parzenia o około pół minuty.

Ważne - biała herbata właściwości

Te informacje są bardzo istotne. Biała herbata właściwości swoje zawdzięcza między innymi dużej zawartości kofeiny, przeciwutleniaczy, flawonoidów, aminokwasów, witaminy C , fluoru czy manganu. Wspiera ona zdrowie organizmu, a także wspomaga utrzymywanie prawidłowej masy ciała, przyspieszając metabolizm, poprawiając pracę jelit, zwiększając spalanie tłuszczów i detoksykację organizmu.

Biała herbata działanie:

  • Pobudza i orzeźwia;
  • Działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo;
  • Działa antyoksydacyjnie;
  • Wspomaga regenerację komórek skóry;
  • Wspiera profilaktykę nowotworową;
  • Chroni przed uszkodzeniami promieniowaniem UV;
  • Łagodzi stres i poprawia koncentrację;
  • Obniża poziom cholesterolu;
  • Reguluje poziom lipidów;
  • Obniża poziom glukozy i podnosi wydzielanie insuliny;
  • Wzmacnia kości;
  • Wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Jak widać biała herbata właściwości pozytywnych dla zdrowia i sylwetki ma bardzo dużo. Regularne spożywanie tego napoju pozwala na korzystanie z bogactwa jej składników i jej dobroczynnego wpływu na organizm.

Kiedy nie pić: biała herbata przeciwwskazania

Biała herbata, jak każdy produkt o właściwościach leczniczych, powinna być zażywana z zachowaniem zdrowego rozsądku. Zaleca się, by nie pić więcej niż 4-5 filiżanek dziennie, jednak dla niektórych i to może być zbyt duża dawka, przede wszystkim w odniesieniu do kofeiny. Biała herbata w ciąży czy przy przyjmowaniu różnych leków na stałe nie jest zakazana, jednak warto jej spożywanie w takiej sytuacji skonsultować z lekarzem. Ze względu na swoje właściwości może ona wchodzić w interakcję z lekami, a także, przy nadmiernym spożywaniu, podrażniać błonę śluzową w przewodzie pokarmowym i utrudniać przyswajanie witamin i innych substancji, np. żelaza. A więc czy biała herbata w ciąży to zły pomysł? Nie, ale należy pamiętać o tym, by ograniczyć jej ilość, gdyż zawiera dużą ilość kofeiny, a także może zmniejszyć wchłanianie żelaza.

Herbata z morwy białej

Odkrywając dobroczynny wpływ herbaty na organizm człowieka warto przyjrzeć się też właściwościom herbaty w morwy białej. Jest to roślina o wielu właściwościach leczniczych. Morwa herbata wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi  poprzez spowolnienie procesu trawienia węglowodanów i zmniejszenie jego przyswajania przez organizm. Dodatkowo ma ona właściwości antyoksydacyjne, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, a także wspomaga metabolizm. Ponadto liście i pędy morwy białej zawierają hormon wzrostu. Ze względu na swe właściwości morwa herbata jest często stosowana wspomagająco przy odchudzaniu. W celu przygotowania napoju zaleca się ok. 1g suszonych liści tej rośliny zalać 100ml gorącej wody. Napar można spożyć po około 5 minutach parzenia pod przykryciem.

Herbaty mogą mieć dobroczynny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka oraz sprzyjać procesowi odchudzania. Szczególnie cenne jest działanie białej herbaty, a także herbaty z morwy białej. Ich regularne spożywanie może przynieść pozytywne korzyści dla naszego zdrowia oraz sylwetki, jednak należy pamiętać o możliwych skutkach ubocznych i skonsultować się z lekarzem co do ilości spożywanego napoju o właściwościach leczniczych, szczególnie w ciąży lub przy przyjmowanych na stałe lekach.

W kategorii: ŻYWIENIE

Zostaw komentarz

Kod