Tofu, co to jest i dlaczego warto jeść?
Tofu to wegański zamiennik twarogu, który robi się z mleka sojowego. Dzięki temu jest produktem wysokobiałkowym. Ma wiele właściwości prozdrowotnych, ale nie wszyscy mogą je włączyć do swojej codziennej diety. Jakie są przeciwwskazania do jedzenia tofu? Dlaczego warto jeść tofu w każdym innym przypadku?
Właściwości tofu
Właściwości tofu wynikają z bogactwa dostarczanych przez nie substancji odżywczych. Takich jak:
Naśladują one działanie żeńskich hormonów płciowych, dzięki czemu łagodzą objawy menopauzy i zapobiegają rozwojowi niektórych nowotworów. Pozwalają też obniżyć ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu. Jednocześnie z ich powodu nie każdy może jeść tofu. Nadmiar tych substancji blokuje aktywację hormonów tarczycy oraz pobudza produkcję przeciwciał, w tym anty-TPO, dlatego nie zaleca się soi osobom cierpiącym z powodu zespołu Hashimoto czy zwykłej niedoczynności. Zwiększają też ryzyko demencji u osób starszych.
Według badań naukowców z Uniwersytetu w Illinois, białko sojowe, zawarte w tofu, może redukować stłuszczenie wątroby. Lecz na razie zostało to potwierdzone u szczurów, nie ludzi.
Wzmacnia kości, dzięki czemu może zapobiegać osteoporozie.
Dlatego warto jeść tofu, gdy tylko nie występują przeciwskazania w postaci chorób tarczycy i nadprodukcji estrogenów.
5 pomysłów na to, jak przygotować tofu
Jako, że jest to coś w rodzaju białego sera, można je podawać na wiele różnych sposobów, na słodko czy słono, z różnymi dodatkami. Przykładowo:
Ma specyficzny, słonawy posmak, który sprawdza się w zupach i zapiekankach. Można też z niego zrobić pyszne pasty na kanapki. Chociażby miksując tofu wędzone z musztardą, cebulą i dwiema łyżkami oliwy.
Pokrojone w drobne kostki tofu tak, żeby kształtem przypominało grzanki, można zamarynować w sosie sojowym o preferowanej ostrości z wybranymi przyprawami. Przykładowe zestawienie to łagodny sos, pieprz, sól, ostra papryka, wędzona słodka papryka i czosnek granulowany. Tak przygotowany ser sojowy układa się na blaszce i piecze aż się zarumieni. Zwykle 20-25 minut w temperaturze 200 stopni, ale czas zależy od rozmiaru kostki.
Pokrojone w plastry tofu można smażyć na patelni bez panierki. A potem komponować z nim dania, na przykład tofu po koreańsku - z cebulą, czosnkiem, szczypiorkiem i sosem sojowym z dodatkiem papryki gochugaru. Wart uwagi w tej potrawie jest fakt, że tak smażone tofu równie dobrze smakuje na zimno, więc można ją zabrać na piknik czy camping w warunkach polowych.
Chyba najbardziej znaną formą tofu jest tofurnik, czyli ciasto z tofu. Przy jego pieczeniu najważniejsze jest użycie dużej ilości soku z cytryny, by pozbyć się specyficznego, sojowego posmaku. Nadaje to też pożądaną konsystencję twarogu. Spód tworzy się z ciastek, a masę miesza z ulubionymi składnikami - fistaszkami, karmelem, pomarańczą czy pokruszonymi markizami. W ten sposób pieczone tofu pozwala zaspokoić apetyt na łakocie, jednocześnie dostarczając wapnia, białka i izoflawonów.
Jak ser feta, tak tofu można pokroić w kostkę i dodać do wegańskiego odpowiednika greckiej sałatki.
Tofu warto jeść dla jego prozdrowotnych, wzmacniających i przeciwnowotworowych właściwości. W codziennej diecie, nie jest produktem dla każdego, bo ma specyficzny smak i blokuje działanie hormonów tarczycy, ale każdy może go spróbować, chociażby jako tofurnik. Jego różnorakie formy wykazują potencjał trafiania w różne gusta. Nie jest tak mdły, jak się wydaje niewtajemniczonym.