Jak postępować mając anemie?
Co to jest anemia? To niedokrwistość, powoduje osłabienie całego organizmu, odczuwalne chociażby poprzez zawroty głowy. Dotyka około 1,5 mld ludzi na świecie, co czyni ją jedną ze współczesnych chorób cywilizacyjnych. Jak wpływa niezdrowa dieta na ryzyko wystąpienia anemii? Co powinniśmy robić?
Spis treści:
Po pierwsze: co to jest anemia?
Mówimy o niej, kiedy w wynikach badania krwi poziom hemoglobiny, czerwonych krwinek i wskaźnik hematokrytowy, lub chociaż jeden z tych parametrów, są poniżej normy. Zanim jednak dowiemy się, co na anemię może nam pomóc, należy pamiętać, że ta przypadłość ma różne przyczyny, których nie leczy się tak samo. A wiedza jest początkiem zmiany. Stąd warto poznać możliwe źródła i objawy.
Przyczyny anemii:
- Niedobory żelaza, które jest składnikiem hemoglobiny,
- Utrata krwi,
- Choroby przewlekłe: nowotwory (szczególnie białaczka - rak krwi), toczeń rumieniowaty, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby nerek i przewodu pokarmowego,
- Infekcje: bakteryjne, wirusowe i grzybicze,
- Niedobory kwasu foliowego (anemia megaloblastyczna - przez zaburzenia syntezy DNA, powstają zbyt duże erytrocyty i to powoduje zmianę w wynikach krwi),
- Toksyny - niektóre z nich, np. sulfonamidy, doprowadzają do rozpadu czerwonych krwinek, wywołując anemię hemolityczną,
- Radio- i chemioterapia - mogą zaburzać krwiotwórcze funkcje w szpiku kostnym,
Objawy w dużej mierze zależą od przyczyn przypadłości, ale tworząc ogólny obraz tego, co to jest anemia, należy uwzględnić:
- Bladość skóry,
- Męczliwość,
- Omdlenia,
- Zawroty głowy,
- Odczucie chłodu,
- Zaburzenia uwagi i koncentracji,
- Tachykardię - przyspieszoną akcję serca,
- Ból głowy.
Punkt drugi: co jeść przy anemii?
Łatwo leczyć anemię, kiedy przyczyną są niedobory. Po utracie krwi również można wspomagać organizm jedzeniem . Jedyne, czego w ten sposób nie wyleczymy, to przewlekłe choroby, lecz z drugiej strony, dobrze odżywiony organizm będzie miał więcej sił do walki. Stąd warto wiedzieć, co na anemię wprowadzić do codziennej diety.
Dostarczają dużych ilości żelaza, zwłaszcza mięsa cielęce, wołowe i wątróbki.
Nie dość, że zawierają żelazo, to wspomagają pracę mózgu kwasami omega.
Uzupełniają żelazo i kwas foliowy.
- Ziarna i pełnoziarniste produkty
Mają podobne wartości do jaj, a nadadzą się do uzupełniania niedoborów w diecie wegańskiej, w przeciwieństwie do wyżej wymienionych.
Poza żelazem i kwasem foliowym, dostarczają substancji obniżających ciśnienie oraz poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Zawierają spore ilości kwasu foliowego i witaminy C, która zwiększa wchłanianie żelaza.
W medycynie naturalnej są stosowane jako produkt krwiotwórczy, więc zdecydowanie powinny pojawić się na każdej liście tego, co jeść przy anemii.
Zwłaszcza ciemne, zawierają witaminy z grupy B, żelazo i są zdrowsze od ziemniaków. Nie należy jednak łączyć z mięsem kasz gruboziarnistych i powstrzymać się od picia kawy czy herbaty.
Numer trzy: czego nie jeść przy anemii?
Szkoda byłoby zniweczyć wysiłki prozdrowotnej diety szkodliwymi posiłkami. Lecz zarazem trudno odpowiedzieć na pytanie, czego nie jeść przy anemii. Produkty bogate w błonnik są ważne dla funkcjonowania układu pokarmowego, ale jego nadmiar utrudni wchłanianie wszelkich potrzebnych substancji. Pewne jest natomiast, że używki – kawy i herbaty – wypłukują z organizmu żelazo. Należy je ograniczyć, przynajmniej nie pić ich przy jedzeniu, a w miarę możliwości całkowicie odstawić.
Wiedząc, co to jest anemia, jakie może mieć przyczyny, oraz co jeść a czego nie jeść przy anemii, łatwiej nam będzie sobie z nią poradzić. Chorobę tę najczęściej wywołują niedobory witamin i soli mineralnych, ale może ona również świadczyć o chorobach przewlekłych, takich jak nowotwory czy toczeń rumieniowaty, dlatego wymaga kompleksowej diagnozy. Leczenie wspomaga wprowadzenie źródeł żelaza do diety.