Istnieje wiele rodzajów ryżu. Każdy z nich ma inne walory smakowe i właściwości. Mogą też one pełnić różne role w naszej diecie. Jeden ryż będziemy spożywać na diecie lekkostrawnej, a inny ryż na diecie bogatej w błonnik. Zatem jaki wybrać? To zależy jaką rolę ma on pełnić i do jakiej potrawy ma być dodany.
Najnowsze posty
-
Śniadanie – dlaczego warto je jeść? 7 pomysłów na zdrowe śniadaniaWięcejNiemal każdy usłyszał w swoim życiu, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i doprawdy stoją za tym silne argumenty. Zdrowe śniadania pozwalają nam szybciej się rozbudzić, dają energię na cały poranek i dostarczają niezbędnych składników po nocnej przerwie w jedzeniu. Dlatego też warto zwracać uwagę na to, co stanowi nasz pierwszy posiłek każdego dnia.
-
Jajka na diecie – ile można zjeść? 5 przepisów na zdrowe śniadanie z jajekWięcejJajka, jak to nabiał, dostarczają pełnowartościowe białko i wapń, ale też nienasycone kwasy tłuszczowe, które częściej spotykane są w roślinach niż produktach zwierzęcych. Ponadto mają niski indeks glikemiczny. I dzięki tej małej zawartości cukrów są bezpieczne dla osób odchudzających się i diabetyków. Dlaczego warto jeść jajka na diecie?
-
Chleb na diecie – fakty i mity. Jakie pieczywo na diecie jeśćWięcejChleb dostarcza sporych ilości węglowodanów, przez co odchodzi się od niego na wielu rodzajach diety. Czy jednak każde pieczywo tuczy? Jakie są zamienniki? A może wierzymy w mity i biały chleb wcale nie musi zostać wykluczony z diety przy odchudzaniu? Chleb na diecie – czy można go jeść?