UNS5 UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY:
BLOG - ostatnie wpisy

Śniadanie – dlaczego warto je jeść? 7 pomysłów na zdrowe śniadania

986 Views

Śniadanie - tak powinien wyglądać początek dnia

Niemal każdy usłyszał w swoim życiu, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i doprawdy stoją za tym silne argument, jednym z nich jest to, że zdrowe śniadania pozwalają nam szybciej się rozbudzić, dają energię na cały poranek i dostarczają niezbędnych składników po nocnej przerwie w jedzeniu, w związku z tym warto zwracać uwagę na to, co stanowi nasz pierwszy posiłek każdego dnia.

Przeczytaj też: Chleb na diecie - fakty i mity. Jakie pieczywo na diecie jeść

Spis treści:

Dlaczego warto jeść śniadania?

Śniadanie, a więc pierwszy posiłek dnia powinien być spożywany w spokoju w niedługim czasie po przebudzeniu, dlatego lepiej przygotować sobie zdrowe, szybkie śniadanie i zjeść je spokojnie, niż spędzić więcej czasu na przygotowaniach, a następnie jeść w biegu. Jedzenie w pośpiechu sprawia, że mamy mniejszą kontrolę nad ilością spożywanego jedzenia, do tego gryziemy większe kęsy, a organizm nie ma czasu na spokojne trawienie, ze względu na fakt, że nasz mózg, będąc w tym czasie zajęty innymi sprawami, łatwiej zapomina o zjedzonym posiłku i szybciej odczuwamy ponownie głód.

Dlaczego warto regularnie jeść pełnowartościowe śniadanie?

  • Poranny posiłek dostarcza niezbędnych składników odżywczych po nocnej przerwie w jedzeniu;
  • Pozwala szybciej się rozbudzić;
  • Zapewnia energię na cały poranek;
  • Wspiera prawidłowe funkcjonowanie metabolizmu;
  • Zwiększa naszą wydajność, poprawia pracę mózgu, koncentrację i przyspiesza reakcję;
  • Zmniejsza ryzyko wieczornego i nocnego podjadania;
  • Zmniejsza ryzyko cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych;
  • Pomaga zapobiegać otyłości.

Należy pamiętać, że nawet dietetyczne śniadanie, musi naszemu organizmowi dostarczyć odpowiedniej ilości energii i składników odżywczych ze względu na fakt, by służyć naszemu zdrowiu i dać siłę na całą pierwszą część dnia.

Co jeść na śniadanie?

Śniadanie powinno dostarczać nam około 25% wartości kalorycznej spożywanej w ciągu dnia, jeśli zjadamy 4-5 posiłków dziennie (przy 3 posiłkach – ok. 30%). dlatego też najlepiej by było, aby zawierało produkty z każdego z pięter piramidy żywienia.

Zdrowe śniadania powinny składać się z:

  • Produktów zbożowych, np. pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane lub jęczmienne, musli;
  • Produktów dostarczających białka zwierzęce – chude wędliny, jaja, ryby, przetwory mleczne, takie jak jogurt naturalny, kefir, twaróg, maślanka, ser żółty i/lub białka roślinne – mleko sojowe, jogurt sojowy, soczewica, orzechy, sezam;
  • Warzyw lub owoców – owoce najlepsze będą świeże, sezonowe, a zimą mrożone, dodawane do jogurtu, twarożku czy w postaci musów owocowych. Warzywa można podawać w różnych formach – dodając je do past, kanapek, placuszków czy zjadając same na surowo;
  • Dobrej jakości tłuszczy, np. masło w niewielkiej ilości lub roślinne smarowanie bez tłuszczy trans, orzechy;
  • Napoju w postaci wody, soku czy herbaty.

Warto pamiętać że nawet szybkie śniadanie można skomponować z pełnowartościowych produktów, dostarczających naszemu organizmowi niezbędnych składników na dobry początek dnia.

7 pomysłów na zdrowe śniadania

Pełnowartościowe, zdrowe, dietetyczne śniadanie nie musi być nudne, ani skomplikowane do przyrządzenia. Warto poszukać ciekawych przepisów i wcześniej zaplanować swoje poranne posiłki, by nie szukać na ostatnią chwilę gotowych „zapychaczy”. Niektóre przepisy wymagają większego wkładu pracy, inne natomiast można przyrządzić w zaledwie kilka chwil lub przygotować dzień wcześniej.  Oto 7 propozycji na zdrowe śniadanie:

Owsianka gotowana:

  • 50g płatków owsianych
  • ¾ szklanki mleka sojowego lub krowiego
  • szczypta soli
  • 1 banan
  • ulubione orzechy i suszone owoce

Do garnuszka wlać mleko i dodać płatki owsiane. Gotować ok. 5 minut na małym ogniu. Dodać szczyptę soli i poduszonego banana. Całość wymieszać i gotować kolejne 2-3 minuty. Następnie przełożyć do pucharka lub miseczki, dodać rozdrobnione orzechy i owoce.

Owsianka na surowo, którą można przygotować dzień wcześniej:

  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 1 łyżka nasion chia
  • szczypta soli
  • 150ml mleka
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • maliny
  • orzechy

Do miski wsypać płatki owsiane, nasiona chia oraz szczyptę soli. Dodać mleko i syrop klonowy. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na noc do lodówki. Rano, przed spożyciem dodać ulubione owoce i orzechy.

Kanapka z pastą fasolową

  • pół puszki fasoli białej (200g)
  • łyżeczka kurkumy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pieczywo pełnoziarniste
  • ulubione warzywa do kanapek

Fasolę, kurkumę i oliwę zmiksuj na gładką masę. Smaruj na pełnoziarnistym pieczywie i dodaj ulubione warzywa.

Zdrowe śniadanie - przepisy

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą

  • ½ szklanki mleka bez laktozy 2%
  • 80g szpinaku
  • 4 łyżki mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 50g sera ricotta
  • czosnek granulowany lub mielony
  • sól, pieprz, bazylia suszona.

Do naczynia wlej mleko, dodaj jajko i oliwę. Wsyp mąkę i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Naleśniki usmaż na patelni. Na drugiej patelni, duś szpinak z odrobiną czosnku, dodaj ricottę, odrobinę soli, bazylii i pieprzu i wymieszaj. Gotowym farszem posmaruj naleśniki i zwiń w rulony. Możesz podawać także z dodatkiem sosu pomidorowego.

Kanapka z twarożkiem bazylikowym i warzywami

  • 1 twaróg półtłusty
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu sojowego
  • bazylia świeża (posiekana) lub suszona
  • odrobina soli, pieprz
  • pieczywo pełnoziarniste lub graham
  • pomidor
  • szczypiorek

Twaróg  wymieszaj z jogurtem, dodaj bazylię i przyprawy. Gotową pastę kładź na kanapki/bułki. Na wierzchu ułóż plasterki pomidora i posyp posiekanym szczypiorkiem.

Omlet z szynką i pomidorem

  • chuda szynka – 2 plasterki
  • 4 jajka
  • cebula dymka wraz ze szczypiorem
  • masło klarowane do smażenia
  • sól i pieprz
  • pomidory

Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Jajka wbić do miski, ubić trzepaczką, dodać sól i pieprz, a następnie podsmażoną szynkę i posiekaną cebulę ze szczypiorem. Całość wymieszać. Gotową masę jajeczną wylać na rozgrzaną patelnię, lekko nią poruszając i podważając brzegi omletu. Omlet jest gotowy, gdy spód jest ścięty i przyrumieniony. Przełożyć  omlet na talerz, złożyć na pół i podawać z plastrami pomidora.

Szakszuka z pieczarkami i kozim serem

  • pomidory w puszce
  • 100g pieczarek
  • 50g miękkiego sera koziego
  • 3 jajka
  • jedna łyżeczka czosnku granulowanego
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
  • odrobina posiekanej natki pietruszki
  • pół czerwonej cebuli
  • olej rzepakowy
  • sól i pieprz

Pieczarki umyć i pokroić w cienkie plastry, cebulę posiekać. Podsmażyć cebulę z pieczarkami. Dodać przyprawy – czosnek, paprykę ostrą, kmin rzymski, pieprz. Wymieszać. Dodać pomidory z puszki. Po kilku minutach przesunąć mieszankę tak, by zrobić miejsca na wbicie jajek (3 jajka=3 wgłębienia). Wbić jajka i całość doprawić solą, następnie patelnię przykryć pokrywką i dusić około 4-5 minut, kończąc, wszystko posypać posiekaną natką pietruszki i pokruszonym kozim serem.

Pełnowartościowe, zdrowe śniadanie to dobry początek dnia, dający energię potrzebną do podejmowania wyzwań fizycznych i umysłowych., ponieważ regularne jedzenie śniadań przynosi wiele korzyści dla organizmu, nie tylko krótkotrwałych, dlatego warto poświęcić nieco uwagi temu posiłkowi  i korzystać z dobrych przepisów na zdrowe śniadania.

W kategorii: ŻYWIENIE