Chleb w diecie odchudzającej
Chleb dostarcza sporych ilości węglowodanów, przez co odchodzi się od niego na wielu rodzajach diety. Czy jednak każde pieczywo tuczy? Jakie są zamienniki? A może wierzymy w mity i biały chleb wcale nie musi zostać wykluczony z diety przy odchudzaniu? Chleb na diecie – czy można go jeść?
Spis treści:
Chleb na diecie - czy niweczy wysiłki?
To prawda, że dieta bez chleba ułatwia gubienie zbędnych kilogramów. Jednak w redukowaniu masy ciała kluczowy jest deficyt kaloryczny, a nie rezygnowanie z tych, czy innych produktów spożywczych, które zastąpimy taką samą dawką energii. Chodzi o to, by dostarczać organizmowi za mało cukrów i tłuszczy w stosunku do liczby kalorii, spalanych na przeprowadzanie procesów życiowych i wykonywanie codziennych aktywności. W tym treningu, jeśli podejmiemy się go w celu zrzucenia wagi. I właśnie połączenie ćwiczeń ze zdrową dietą - dostarczającą pełni witamin a niedoboru energii - powoduje zmniejszanie tkanki tłuszczowej.
Biały i ciemny chleb - porównanie
Jeśli nie wiesz, po jakie pieczywo na diecie sięgnąć, to kwestia zawartości witamin, soli mineralnych i błonnika wiele wyjaśni.
Białe, pszenne pieczywo dostarcza pustych kalorii, bo proces oczyszczania i przetwarzania ziaren pozbawia je wartości odżywczych. Z nich dla odchudzania najważniejszy jest błonnik. Odżywia bakterie jelitowe, dzięki czemu usprawnia trawienie, perystaltykę, a tym samym pozwala na skuteczne pozyskiwanie energii z małych porcji. Bez niego chleb nie sprzyja utracie wagi. Za to podnosi poziom cukru, bo jest bogaty w węglowodany. To dlatego wiele osób rezygnuje z niego podczas diety.
Z kolei ciemne pieczywo, na przykład:
- Chleb pełnoziarnisty
- Chleb razowy
- Grahamki
zawiera błonnik, więc wspomaga procesy trawienne i daje uczucie sytości, a do tego obniża poziom złego cholesterolu. Jest jednak trudno kupić takie o odpowiedniej jakości, bo większość produktów wykonana jest z mieszanki pełnoziarnistej i pszennej mąki, a do tego różnią się one między sobą stopniem przetworzenia w czasie produkcji. Warto wtedy czytać skład na folii. Mąka z dużą liczbą, np. razowa 2000, oznacza wykonanie z nisko przetworzonych ziaren, które dzięki temu dostarczają więcej witamin i soli mineralnych.
Czym zastąpić chleb?
Często nie chcemy zastanawiać się, jakie pieczywo na diecie włożyć do koszyka - czytanie składów jest czasochłonne i można o nim zapomnieć w pośpiechu. Wtedy najprostsze rozwiązanie to nie kupować go wcale. Jest wiele śniadań i kolacji, które można jeść, nie muszą to być stale kanapki.
Sałatki to dobry sposób na to, czym zastąpić chleb. Owocowe i warzywne - wybór mamy spory - dostarczają witamin i minerałów, a cukru w mniejszej ilości. Kolejną korzyścią jest to, że większość nie wymaga dodatku tłuszczu, w przeciwieństwie do pieczywa, które zwykle czymś smarujemy.
Zamiast chleba czy słodkich płatków śniadaniowych możemy jeść zdrowe i pożywne muesli. Ono również zapewnia urozmaicenie, bo pasuje z malinami, truskawkami, orzechami czy kakao.
Jeśli ktoś nie lubi go w smaku, to też można go dosłodzić owocami. Nie dostarcza pustych kalorii, tylko bakterii probiotycznych, białek i wapnia na mocne kości.
Jajka na diecie są zalecane, bo mają niski indeks glikemiczny, więc niemal nie zawierają węglowodanów. Odżywiają nas za to białkiem i minerałami. A do omletu można dorzucić pomidora, oczyszczającą natkę pietruszki czy czerwoną paprykę dla wzmocnienia odporności.
Dzięki takim produktom jak jajka, jogurty, muesli czy owsianki, dieta bez chleba jest całkowicie możliwa do wprowadzenia na co dzień.
Wiele osób zastanawia się, czy chleb na diecie rzeczywiście szkodzi. Bo to prawda, że dostarcza pustych kalorii. Ale tylko wtedy, gdy jest wykonany z wysoko przetworzonej mąki, dlatego nie musimy całkowicie z niego rezygnować, gdy nie mamy ochoty. Można wybierać ciemne pieczywo wysokiej jakości lub zastąpić go innymi zbożowymi produktami, takimi jak owsianki. Mamy również do dyspozycji wiele owoców i warzyw.