Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

UNS5 UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY:
BLOG - ostatnie wpisy

Czy warto suplementować omega-3-6-9?

18678 Views

Wszystkie nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają korzystnie na organizm. Ich połączenie, utrzymywanie ich w odpowiednich proporcjach czy zwiększanie ich wchłaniania, skutkuje poprawą pracy mózgu, serca czy aparatu wzroku. Dlatego tak ważna jest suplementacja w razie niedoboru.

Zobacz też: Kiedy przyjmować kwasy omega 3-6-9?

Właściwości omega-3-6-9

Ogólnie kwasy tłuszczowe wpływają na:

  • Prawidłową pracę mózgu. Wspierają jego kształtowanie u płodu i u dzieci, a później usprawniają procesy uczenia się i zapamiętywania, przy okazji zmniejszając ryzyko demencji.
  • Układ krążenia. Obniżają stężenie złego cholesterolu, zapobiegają odkładaniu się blaszek miażdżycowych i regulują ciśnienie krwi.
  • System odporności. Nie tylko suplementy z witaminą D3, ale też te, które zawierają kwasy tłuszczowe omega-3-6-9, pomagają uchronić się przed chorobami poprzez stymulowanie układu immunologicznego. Z tego względu zmniejszają też stany zapalne i łagodzą przebieg alergii.
  • Odbiór obrazu. N-3 wchodzi w skład siatkówki oka, dzięki czemu jego suplementacja zmniejsza ryzyko wystąpienia zwyrodnień plamki żółtej, które są najczęstszą przyczyną trwałej utraty wzroku.
  • Reumatoidalne zapalenie stawów. Omega-6 przyczyniają się do jego leczenia poprzez łagodzenie objawów.

Zobacz: Kwasy tłuszczowe Omega 3-6-9

uns omega

Budowa cząsteczek

Wiesz już, jakie właściwości mają omega-3-6-9, ale z czego one wynikają? Co odróżnia je od nasyconych kwasów tłuszczowych? Jest to obecność podwójnych wiązań w łańcuchach węglowych, wpływających na otrzymywane z nich produkty przemian metabolicznych, które następnie nie odkładają się w ścianach naczyń krwionośnych, jednocześnie nie prowadząc do miażdżycy. Jak są rozmieszczone?

  • W kwasach omega-3. Ostatnie znajduje się przy trzecim od końca atomie węgla. Ale to nie wszystko, bo istnieje odmiana o sześciu takich wiązaniach, zwana DHA (kwasem dokozaheksaenowym), o pięciu - EPA (to jest, kwas eikozapentaenowy) oraz o trzech, czyli ALA (kwas alfalinolenowy).
  • W kwasach omega-6. One również dzielą się na trzy rodzaje, mimo obecności ostatniego podwójnego wiązania przy szóstym od końca atomie C. Kwas LA, czyli linolowy, ma je dwa. Kwas GLA (gammalinolenowy) - 3, a kwas arachidonowy (skracany do AA lub ARA) 4.
  • W kwasie omega-9. Istnieje tylko jedna jego odmiana, jako że jest kwasem jednonienasyconym o wiązaniu podwójnym przy 9 od końca atomie węgla w łańcuchu.

Źródła w pożywieniu

Naturalne kwasy tłuszczowe omega-3-6-9 można znaleźć między innymi w:

  • Nasionach chia. Nazywa się je superfoods z tego względu, że dostarczają spore ilości błonnika, witamin, soli mineralnych czy kwasu alfalinolenowego, którego mają aż 4,9 g.
  • Oleju sojowym. Który w 50% składa się z kwasów omega-6, co może być jednak zdradliwe, gdy nie dostarczy się organizmowi 4-krotnie więcej omega-3.
  • Łososiu. Da się go przyrządzić na wiele sposobów, choć najwięcej substancji odżywczych zawiera surowy. Stąd za zdrową uznaje się dietę z dalekiego wschodu, w której króluje sushi.
  • Oliwie z oliwek. Aż 83% tego produktu stanowi jednonienasycony kwas omega-9, czyli ten, który organizm jest w stanie sam wytworzyć.

Prozdrowotne właściwości omega-3-6-9 są naprawdę liczne, stąd warto stosować suplementy, zawierające przynajmniej jeden z nich. Wspierają one prawidłową pracę mózgu, krążenia, systemu odporności czy aparatu wzroku. Łagodzą też reumatoidalne zapalenie stawów

W kategorii: ZDROWIE