Wszystkie nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają korzystnie na organizm. Ich połączenie, utrzymywanie ich w odpowiednich proporcjach czy zwiększanie ich wchłaniania, skutkuje poprawą pracy mózgu, serca czy aparatu wzroku. Dlatego tak ważna jest suplementacja w razie niedoboru.
Zobacz też: Kiedy przyjmować kwasy omega 3-6-9?
Właściwości omega-3-6-9
Ogólnie kwasy tłuszczowe wpływają na:
- Prawidłową pracę mózgu. Wspierają jego kształtowanie u płodu i u dzieci, a później usprawniają procesy uczenia się i zapamiętywania, przy okazji zmniejszając ryzyko demencji.
- Układ krążenia. Obniżają stężenie złego cholesterolu, zapobiegają odkładaniu się blaszek miażdżycowych i regulują ciśnienie krwi.
- System odporności. Nie tylko suplementy z witaminą D3, ale też te, które zawierają kwasy tłuszczowe omega-3-6-9, pomagają uchronić się przed chorobami poprzez stymulowanie układu immunologicznego. Z tego względu zmniejszają też stany zapalne i łagodzą przebieg alergii.
- Odbiór obrazu. N-3 wchodzi w skład siatkówki oka, dzięki czemu jego suplementacja zmniejsza ryzyko wystąpienia zwyrodnień plamki żółtej, które są najczęstszą przyczyną trwałej utraty wzroku.
- Reumatoidalne zapalenie stawów. Omega-6 przyczyniają się do jego leczenia poprzez łagodzenie objawów.
Zobacz: Kwasy tłuszczowe Omega 3-6-9

Budowa cząsteczek
Wiesz już, jakie właściwości mają omega-3-6-9, ale z czego one wynikają? Co odróżnia je od nasyconych kwasów tłuszczowych? Jest to obecność podwójnych wiązań w łańcuchach węglowych, wpływających na otrzymywane z nich produkty przemian metabolicznych, które następnie nie odkładają się w ścianach naczyń krwionośnych, jednocześnie nie prowadząc do miażdżycy. Jak są rozmieszczone?
- W kwasach omega-3. Ostatnie znajduje się przy trzecim od końca atomie węgla. Ale to nie wszystko, bo istnieje odmiana o sześciu takich wiązaniach, zwana DHA (kwasem dokozaheksaenowym), o pięciu - EPA (to jest, kwas eikozapentaenowy) oraz o trzech, czyli ALA (kwas alfalinolenowy).
- W kwasach omega-6. One również dzielą się na trzy rodzaje, mimo obecności ostatniego podwójnego wiązania przy szóstym od końca atomie C. Kwas LA, czyli linolowy, ma je dwa. Kwas GLA (gammalinolenowy) - 3, a kwas arachidonowy (skracany do AA lub ARA) 4.
- W kwasie omega-9. Istnieje tylko jedna jego odmiana, jako że jest kwasem jednonienasyconym o wiązaniu podwójnym przy 9 od końca atomie węgla w łańcuchu.
Źródła w pożywieniu
Naturalne kwasy tłuszczowe omega-3-6-9 można znaleźć między innymi w:
- Nasionach chia. Nazywa się je superfoods z tego względu, że dostarczają spore ilości błonnika, witamin, soli mineralnych czy kwasu alfalinolenowego, którego mają aż 4,9 g.
- Oleju sojowym. Który w 50% składa się z kwasów omega-6, co może być jednak zdradliwe, gdy nie dostarczy się organizmowi 4-krotnie więcej omega-3.
- Łososiu. Da się go przyrządzić na wiele sposobów, choć najwięcej substancji odżywczych zawiera surowy. Stąd za zdrową uznaje się dietę z dalekiego wschodu, w której króluje sushi.
- Oliwie z oliwek. Aż 83% tego produktu stanowi jednonienasycony kwas omega-9, czyli ten, który organizm jest w stanie sam wytworzyć.
Prozdrowotne właściwości omega-3-6-9 są naprawdę liczne, stąd warto stosować suplementy, zawierające przynajmniej jeden z nich. Wspierają one prawidłową pracę mózgu, krążenia, systemu odporności czy aparatu wzroku. Łagodzą też reumatoidalne zapalenie stawów