UNS5 UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY:
BLOG - ostatnie wpisy

Czym jest cholesterol LDL i jak obniżyć jego poziom?

1957 Views

Cholesterol LDL zwany potocznie „złym cholesterolem” może przyczyniać się do rozwoju wielu poważnych schorzeń. Jego podwyższony poziom zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy naczyń oraz choroby wieńcowej. Sprawdźmy zatem jaka jest norma cholesterolu LDL dla dorosłych i jak można zadbać o jego prawidłowe wartości. 

Co to jest cholesterol LDL?

Choć cholesterol powszechnie funkcjonuje w świadomości społeczeństwa jako związek o negatywnym wpływie na zdrowie, którego np. w diecie należy unikać, w rzeczywistości jest on nam bardzo potrzebny. Jego rolą jest m.in. udział w syntezie hormonów, kwasów żółciowych czy witaminy D. Cholesterol jest też materiałem budulcowym błon komórkowych i wpływa na ich przepuszczalność. 

Na całkowity cholesterol w ustroju składają się różne jego typy. Pierwszym rodzajem jest HDL cholesterol (ang. high-density lipoprotein)  nazywany powszechnie „dobrym cholesterolem”, który składa się z lipoprotein o wysokiej gęstości. Jego odpowiedni poziom koreluje z ochroną naczyń krwionośnych przed rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego, m.in. zapobiega odkładaniu się blaszki miażdżycowej.  

Drugim rodzajem jest cholesterol LDL (ang. low-density lipoprotein), który zyskał sobie miano „złego cholesterolu”. Składają się na niego lipoproteiny o niskiej  gęstości, a jego podwyższony poziom od dawna uznawany jest za istotny czynnik ryzyka rozwoju dolegliwości układu krążenia. Za wysoki cholesterol LDL wiąże się z transportem cholesterolu z wątroby do komórek.  Sprzyjać temu może m.in. niewłaściwa dieta, otyłość, ale także niektóre schorzenia, jak np. niedoczynność tarczycy czy dolegliwości ze strony wątroby.

Cholesterol LDL – norma

Wiedząc już co to cholesterol LDL, przyjrzyjmy się jakie są jego normy. W zależności od laboratorium, mogą się one nieco różnić. Najczęściej spotykane normy cholesterolu LDL dla dorosłych wynoszą:

  • 100 mg/dL ( 2.6 mmol/L) – prawidłowy cholesterol LDL, poziom optymalny;
  • 100 – 129 mg/dL (2.63.34 mmol/L) – poziom powyżej optymalnego;
  • 130 – 159 mg/dL (3.36 – 4.13 mmol/L) – poziom graniczny;
  • 160 – 189 mg/dL (4.14 – 4.90 mmol/L) – poziom wysoki;
  • 190 mg/dL (4.91 mmol/L) i powyżej – poziom bardzo wysoki

Analizują wartości cholesterolu LDL, zwykle bierze się także pod uwagę normy cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu HDL, a także poziom trójglicerydów. Wszystkie te wyniki składają się na profil lipidowy pacjenta. Badanie wykonać można w każdym laboratorium diagnostycznym, a wynik cholesterolu LDL otrzymuje się zwykle w ciągu jednego dnia roboczego. Oznaczenia można dokonać na własną rękę lub z zalecenia lekarskiego. 

Cholesterol LDL podwyższony

A zatem z czym się wiąże i co oznacza podwyższony poziom cholesterolu LDL? Jest to wyraźny znak, że należy bliżej przyjrzeć się swojemu zdrowiu. Wysoki poziom LDL zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia takich schorzeń, jak:

  • Miażdżyca;
  • Choroba wieńcowa;
  • Zawał serca;
  • Cukrzyca;
  • Udar mózgu;
  • Choroba niedokrwienna serca;
  • Zaburzenia krążenia obwodowego.

Jak zatem widać konsekwencje zbyt wysokiego LDL mogą być bardzo poważne i długoterminowe. Dlatego też niezmiernie istotne jest, aby regularnie, przynajmniej raz na kilka lat, kontrolować jego poziom w organizmie, zwłaszcza po ukończeniu 30. roku życia.  

Jak obniżyć cholesterol LDL?

Nasuwa się także pytanie jak obniżyć poziom złego cholesterolu? Otóż w cale nie musi być to trudne. W bardzo wielu przypadkach rozwiązaniem jest zmiana stylu życia, w szczególności diety. Pozytywny efekt uzyskuje się m.in. podczas stosowania diety śródziemnomorskiej, od dawna uznawanej za jeden z najzdrowszych modeli żywieniowych. Obfituje ona w warzywa oraz ryby i oliwę z oliwek, które są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), czyli kwasów z grupy omega, które działają ochronnie na układ krwionośny i obniżają podwyższony poziom „złego cholesterolu”. Chcąc zbić cholesterol LDL warto ograniczyć tłuszcze nasycone, w tym jedzenie typu fast food, o wysokim stopniu przetworzenia, a także zwiększyć spożycie rozpuszczalnego błonnika pokarmowego.

Dodatkowo zaleca się sięganie po suplementy na obniżenie cholesterolu, które wspomagają regulację profilu lipidowego. Będą to m.in. preparaty bazujące na wyciągach ziołowych. Dodatkowo, w środkach tych często spotkamy także wybrane witaminy i minerały oraz naturalne substancje o wysokim potencjale antyoksydacyjnym, np. resweratrol lub berberynę. Jak bowiem wiadomo przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki, zapobiegają rozwojowi stresu oksydacyjnego oraz utlenianiu lipidów. W fachowej literaturze medycznej szeroko opisywany jest także kontekst ich dobroczynnego wpływu na układ krążenia i normy cholesterolu LDL, HDL oraz cholesterolu całkowitego. 

Jeśli jednak czujemy się dobrze i stosujemy właściwą dietę, a poziom „złego cholesterolu” mimo to rośnie, należy zgłosić się do lekarza. Wówczas może on podjąć decyzję o wdrożeniu określonych leków, które spowodują, że oprócz całkowitego cholesterolu, obniżeniu ulegnie także cholesterol LDL.  Do najczęściej stosowanych w tym celu leków należą statyny. Ich działanie polega na blokowaniu aktywności enzymu, biorącego udział w produkcji cholesterolu w wątrobie. Poza tym statyny wychwytują z krwi LDL cholesterol, a także zapobiegają pękaniu blaszki miażdżycowej i ograniczają ryzyko wystąpienia zawału serca. 

Tym, co obniża cholesterol LDL jest ponadto regularna aktywność fizyczna, która jednocześnie sprzyja podwyższaniu „cholesterolu dobrego”. Osoby borykające się z problemem, nie muszą jednak od razu podejmować się sportów wyczynowych. Wystarczą codzienne długie spacery lub umiarkowany trening cardio (np. przy użyciu roweru stacjonarnego). Co ciekawe, już nawet niewielki spadek wagi (dotyczy to w szczególności osób otyłych) zauważalnie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego, LDL cholesterolu i jednoczesne podwyższenie cholesterolu frakcji HDL. Warto o tym pamiętać. 

Cholesterol LDL wysoki – przyczyny

Wysoki cholesterol LDL może mieć różne przyczyny. Do najczęściej wymienianych należą: 

  • Niewłaściwa dieta – mało urozmaicona, uboga w warzywa, a obfitująca w tłuszcze typu trans i cukier;
  • Brak aktywności fizycznej – wykazano, że regularny, umiarkowany wysiłek może mieć pozytywny wpływ na profil lipidowy osób dorosłych;
  • Dziedziczność – w niektórych przypadkach obserwuje się tendencję do podwyższonego poziomu cholesterolu, jeśli inne osoby w rodzinie miały podobny problem;
  • Palenie tytoniu;
  • Nadużywanie alkoholu;
  • Otyłość – bardzo często związana jest z podwyższonym poziomem LDL;
  • Nadmierny, przewlekły stres;
  • Wiek i płeć – powyżej 30. roku życia poziom cholesterolu, w tym także ldl cholesterolu może w naturalny sposób ulegać zwiększaniu; co więcej u kobiet w wieku menopauzalnym również obserwuje się tendencje do wzrostu poziomu cholesterolu, co ma związek ze spadkiem estrogenów;
  • Choroby towarzyszące, np. cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, choroby tarczycy. 

Bez względu na to co powoduje, że wyniki LDL cholesterolu są podwyższone, wskazane jest podjąć działania, które wpłyną na jego obniżenie i zredukują ryzyko poważnych schorzeń. Wdrożenie właściwych nawyków, leków i suplementów już w zaledwie kilka tygodni może przynieść zauważalną poprawę. By śledzić zmiany związane z poziomem cholesterolu we krwi, najlepiej po upływie 2-3 miesięcy przeprowadzić ponowne badanie (chyba że lekarz zaleci je wcześniej). 

Bibliografia:

  1. Szymański FM. Hipercholesterolemia jako najbardziej rozpowszechniony czynnik ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego w Polsce. O czym warto pamiętać w codziennej praktyce? Choroby Serca i Naczyń 2014;11(4)204–211.
  2. http://kosmos.icm.edu.pl/PDF/2018/375.pdf
  3. Dobra dieta na zły cholesterol (http://www.wiml.waw.pl/obrazy/doc/2017/npz-cholesterol.pdf, data wejścia: 07.10.2022)
W kategorii: ZDROWIE, ŻYWIENIE