Awokado – prozdrowotne właściwości i zastosowania kulinarne
Ten egzotyczny owoc, który z każdym dniem zyskuje na popularności, dostarcza wielu substancji odżywczych i tłuszczów nienasyconych. Można go przyrządzać na słodko i słono, robić pastę czy smarować nim kanapki. Ta wszechstronność sprawia, że łatwo się nie nudzi i można nim zachwycać gości. Jak jeść awokado i jakie ma właściwości?
Spis treści:
Jak jeść awokado - wskazówki
Jako że istnieją różne uwarunkowania i metody, odpowiedź warto podzielić na kilka kategorii:
Awokado jest wysokokaloryczne, w 100 gramach dostarcza aż 160 kcal. Dlatego na diecie odchudzającej trzeba bardzo uważać z jego spożywaniem.
Przekrawając go, w pewnym momencie poczujemy opór. Należy wtedy kroić nożem dookoła, by następnie rozłożyć połówki i pozbyć się pestki z awokado. Trzeba energicznym ruchem wbić w nią ostry brzeg i wyciągnąć. Wtedy możemy łyżeczką wyjadać miąższ ze skórki.
Najprostszym sposobem na to jak jeść awokado z pieczywem, jest zrobienie z niego pasty, poprzez wydrążenie łyżeczką i duszenie widelcem z przyprawami. Można dodać soli, startego czosnku i limonki, by uzyskać guacamole do nachosów, opcjonalnie przyprawiane pieprzem czy papryczkami.
Awokado właściwości
Wynikają z tego, jakie ma awokado wartości odżywcze, a są to między innymi:
- Nienasycone kwasy tłuszczowe
Takie jak kwas oleinowy, obniżający stężenie cholesterolu, czy kwasy omega3, 6 i 9, niezbędne dla prawidłowej pracy mózgu.
Wspomaga działanie mięśni i przewodzenie w układzie nerwowym.
Jej zawdzięcza awokado właściwości wzmacniające odporność i naczynia krwionośne.
Odżywia bakterie jelitowe, wyrównuje perystaltykę jelit i umożliwia prawidłowe formowanie masy kałowej.
Są ważne w profilaktyce i leczeniu chorób psychicznych. Odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i całego układu nerwowego.
Liczne ma awokado wartości odżywcze, ale dla ciężarnych najcenniejsza jest ta, która wspomaga rozwój płodu i utrzymanie ciąży.
Wzmacnia zęby i kości.
Wpływa korzystnie na układ mięśniowy, nerwowy i wzmacnia odporność na stres.
Odpowiada za regulację gospodarki wody i soli mineralnych.
Okazuje się, że wcale nie trzeba wyrzucać pestki z awokado, bo zawiera ona więcej antyoksydantów od miąższu, dzięki czemu opłaca się ją suszyć przez 2-3 dni na słońcu lub grzejniku, rozbić młotkiem w przejrzystym woreczku i zmielić na proszek w blenderze o mocnym ostrzu. Są jednak gorzkie, dlatego zwykle dodaje się je do soków i smoothie.
5 zdrowych przepisów na to, jak jeść awokado
Jako, że jest to owoc tak wszechstronny, nadaje się do wielu typów dań, tylko wymaga odpowiedniego podejścia, wynikającego z wiedzy. Można z nim zrobić:
Po ugotowaniu jaj na twardo, kroi się je na pół, wyjmuje żółtka i uciera widelcem z miąższem awokado, dodatkiem keczupu i majonezu. Chodzi o to, by uzyskać jednolity kolor masy. Wtedy można ją doprawić. Następnie upycha się farsz w miejsce żółtek i podaje osobom, które nie są na diecie, bo awokado i majonez zawierają dużo kalorii.
Zdrowe są tosty z ciemnego pieczywa, z awokado o tłuszczach nienasyconych zamiast masła z nasyconymi oraz z niskoglikemicznym jajkiem w koszulce.
Guacamole świetnie się sprawdza jako sos w tortilli wypełnionej warzywami. Jest to pomysł na zdrową kolację, która sprawia wrażenie fast-foodu.
Łosoś pieczony z jajkami i awokado przyprawia się solą, pieprzem i sokiem z cytryny, tworząc proste a zarazem ekskluzywne śniadanie.
Alternatywą do jajek dla wegan są faszerowane pieczarki, do których blenduje się awokado ze szpinakiem, bazylią i pistacjami.
Dobrze wiedzieć, jak jeść awokado, bo dostarcza mnóstwo wartości odżywczych. Trzeba jednak z nim uważać na diecie, ponieważ zawiera aż 160kcal w 100 gramach miąższu. Da się je przygotować na słodko i słono, do kanapek, tortilli, zapiekanek, jajek i ryb. Prozdrowotnie działają też pestki z awokado, dlatego warto je zmielić na proszek i dodać do ulubionego soku.