Jak jeść awokado - 5 zdrowych przepisów. Właściwości awokado

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

- 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10

BLOG - ostatnie wpisy

Jak jeść awokado - 5 zdrowych przepisów. Właściwości awokado

26601 Views

Awokado – prozdrowotne właściwości i zastosowania kulinarne

Ten egzotyczny owoc, który z każdym dniem zyskuje na popularności, dostarcza wielu substancji odżywczych i tłuszczów nienasyconych. Można go przyrządzać na słodko i słono, robić pastę czy smarować nim kanapki. Ta wszechstronność sprawia, że łatwo się nie nudzi i można nim zachwycać gości. Jak jeść awokado i jakie ma właściwości?

Spis treści:

Jak jeść awokado - wskazówki

Jako że istnieją różne uwarunkowania i metody, odpowiedź warto podzielić na kilka kategorii:

  • Na diecie

Awokado jest wysokokaloryczne, w 100 gramach dostarcza aż 160 kcal. Dlatego na diecie odchudzającej trzeba bardzo uważać z jego spożywaniem.

  • Surowy owoc

Przekrawając go, w pewnym momencie poczujemy opór. Należy wtedy kroić nożem dookoła, by następnie rozłożyć połówki i pozbyć się pestki z awokado. Trzeba energicznym ruchem wbić w nią ostry brzeg i wyciągnąć. Wtedy możemy łyżeczką wyjadać miąższ ze skórki.

  • Pasty

Najprostszym sposobem na to jak jeść awokado z pieczywem, jest zrobienie z niego pasty, poprzez wydrążenie łyżeczką i duszenie widelcem z przyprawami. Można dodać soli, startego czosnku i limonki, by uzyskać guacamole do nachosów, opcjonalnie przyprawiane pieprzem czy papryczkami.

Awokado właściwości

Wynikają z tego, jakie ma awokado wartości odżywcze, a są to między innymi:

  • Nienasycone kwasy tłuszczowe

Takie jak kwas oleinowy, obniżający stężenie cholesterolu, czy kwasy omega3, 6 i 9, niezbędne dla prawidłowej pracy mózgu.

  • Potas

Wspomaga działanie mięśni i przewodzenie w układzie nerwowym.

  • Witamina C

Jej zawdzięcza awokado właściwości wzmacniające odporność i naczynia krwionośne.

  • Błonnik

Odżywia bakterie jelitowe, wyrównuje perystaltykę jelit i umożliwia prawidłowe formowanie masy kałowej.

  • Witaminy z grupy B

Są ważne w profilaktyce i leczeniu chorób psychicznych. Odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i całego układu nerwowego.

  • Kwas foliowy

Liczne ma awokado wartości odżywcze, ale dla ciężarnych najcenniejsza jest ta, która wspomaga rozwój płodu i utrzymanie ciąży.

  • Wapń

Wzmacnia zęby i kości.

  • Magnez

Wpływa korzystnie na układ mięśniowy, nerwowy i wzmacnia odporność na stres.

  • Sód

Odpowiada za regulację gospodarki wody i soli mineralnych.

  • Antyoksydanty

Okazuje się, że wcale nie trzeba wyrzucać pestki z awokado, bo zawiera ona więcej antyoksydantów od miąższu, dzięki czemu opłaca się ją suszyć przez 2-3 dni na słońcu lub grzejniku, rozbić młotkiem w przejrzystym woreczku i zmielić na proszek w blenderze o mocnym ostrzu. Są jednak gorzkie, dlatego zwykle dodaje się je do soków i smoothie.

5 zdrowych przepisów na to, jak jeść awokado

Jako, że jest to owoc tak wszechstronny, nadaje się do wielu typów dań, tylko wymaga odpowiedniego podejścia, wynikającego z wiedzy. Można z nim zrobić:

  • Faszerowane jajka

Po ugotowaniu jaj na twardo, kroi się je na pół, wyjmuje żółtka i uciera widelcem z miąższem awokado, dodatkiem keczupu i majonezu. Chodzi o to, by uzyskać jednolity kolor masy. Wtedy można ją doprawić. Następnie upycha się farsz w miejsce żółtek i podaje osobom, które nie są na diecie, bo awokado i majonez zawierają dużo kalorii.

  • Tosty

Zdrowe są tosty z ciemnego pieczywa, z awokado o tłuszczach nienasyconych zamiast masła z nasyconymi oraz z niskoglikemicznym jajkiem w koszulce.

  • Tortillę

Guacamole świetnie się sprawdza jako sos w tortilli wypełnionej warzywami. Jest to pomysł na zdrową kolację, która sprawia wrażenie fast-foodu.

  • Łososia

Łosoś pieczony z jajkami i awokado przyprawia się solą, pieprzem i sokiem z cytryny, tworząc proste a zarazem ekskluzywne śniadanie.

  • Faszerowane pieczarki

Alternatywą do jajek dla wegan są faszerowane pieczarki, do których blenduje się awokado ze szpinakiem, bazylią i pistacjami.

Dobrze wiedzieć, jak jeść awokado, bo dostarcza mnóstwo wartości odżywczych. Trzeba jednak z nim uważać na diecie, ponieważ zawiera aż 160kcal w 100 gramach miąższu. Da się je przygotować na słodko i słono, do kanapek, tortilli, zapiekanek, jajek i ryb. Prozdrowotnie działają też pestki z awokado, dlatego warto je zmielić na proszek i dodać do ulubionego soku.

W kategorii: ŻYWIENIE

Zostaw komentarz

Kod