Tofu to wegański zamiennik twarogu, który robi się z mleka sojowego. Dzięki temu jest produktem wysokobiałkowym. Ma wiele właściwości prozdrowotnych, ale nie wszyscy mogą je włączyć do swojej codziennej diety. Jakie są przeciwskazania do jedzenia tofu? Dlaczego warto po nie sięgać w każdym innym przypadku?
Popularne posty
-
Weganizm a wegetarianizm – co jeść i czy warto zrezygnować z mięsa?WięcejWykluczenie mięsa z posiłków to indywidualna decyzja, która wiąże się z zarówno pozytywnymi, jak i negatywnymi konsekwencjami. Powinna być przemyślana i wprowadzana w życie stopniowo. Co prawda weganin statystycznie wydaje więcej pieniędzy na jedzenie niż osoba nieprzestrzegająca takiej diety, ale za to bardziej przyczynia się do dbania o środowisko, bo nie kupuje produktów zwierzęcych, których przetwarzanie, pakowanie i konserwowanie zużywa hektolitry wody.
-
Jakie są objawy choroby wieńcowej i jak ją leczyć?WięcejChoroba wieńcowa to jedna z najczęściej występujących chorób układu krwionośnego. Ma charakter przewlekły i wiąże się z długotrwałym niedotlenieniem serca z powodu nagromadzenia blaszek miażdżycowych w tętnicach wieńcowych.
-
Jak stosować pokrzywę?WięcejPokrzywa może pomóc w leczeniu stanów zapalnych skóry, łagodzeniu objawów alergii oraz wzmocnieniu włosów i paznokci.
-
Czym jest Gurmar, jakie posiada właściwości i jakie są efekty stosowania?WięcejGurmar wykorzystywany jest jako środek regulujący przemianę węglowodanów, a także wspierający proces odchudzania.
-
Karczoch – właściwości zdrowotne, zastosowanie i wartości odżywczeWięcejArtykuł prezentuje wszechstronne właściwości zdrowotne karczocha, opisując jego zastosowanie w kuchni oraz bogactwo wartości odżywczych, które wpływają korzystnie na funkcjonowanie organizmu.
-
Kwas alfa liponowy na co działa? Poznaj jego niezwykłe właściwości i zastosowanieWięcejKwas alfa liponowy, znany również jako alpha lipoic acid, to naturalny związek o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, który wspiera metabolizm, chroni komórki i pomaga w profilaktyce chorób.
-
Zioła lecznicze – dlaczego warto stosować dziurawiec? 10 powodówWięcejNa terenie całej Europy, Azji Zachodniej i w Północnej Afryce naturalnie występuje dziurawiec zwyczajny, z powodzeniem wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym ze względu na swoje właściwości. Ziele świętojańskie, bo tak też się na niego mówi, do wymagających nie należy - kwitnie na polanach, łąkach czy pod lasami. Z tego powodu łatwo je zdobyć.
-
Do czego służy wapń? - Jakie są objawy niedoboru i nadmiaru wapnia?WięcejJakie są objawy niedoboru wapnia w organizmie i kto jest na nie narażony?
-
Moringa - właściwości, co to jest moringa i jakie są właściwości liści moringa?WięcejZ artykułu dowiesz się, jakie są właściwości moringa i kiedy warto ją suplementować?