Każdy z nas wie jak wygląda pokrzywa, wszyscy znamy ją przecież doskonale. Nie raz skończyliśmy z oparzeniami podczas zabaw w dzieciństwie albo podczas leśnych wypraw. Gdy tylko doszło do takiego „wypadku” można było usłyszeć - spokojnie, to na zdrowie! I w sumie coś w tym jest, ponieważ właściwości pokrzywy wpływają pozytywnie na organizm człowieka, ale nie chodzi tu raczej o jej właściwości parzące. W artykule wytłumaczymy na czym właściwości lecznicze pokrzywy i jakie jest jej zastosowanie.
Pokrzywa właściwości
Działanie pokrzywy na organizm człowieka jest szerokie i warto się z nim zapoznać. Zacznijmy od tego, że pokrzywę można jeść i w ten sposób czerpać korzyści z jej właściwości, np. podczas jedzenia sałatki czy twarożku doprawionego pokrzywą. Całe szczęście wspomniane właściwości parzące są łatwe do wyeliminowania i nie powodują “oparzeń” przewodu pokarmowego.
Co zawiera pokrzywa? Wartości odżywcze pokrzywy pokazuj jedno - pokrzywa to prawdziwa multiwitamina, która dostarcza mnóstwa składników mineralnych (wapnia, magnezu, potasu, żelaza) oraz witamin, np. witaminy E, K, B2 i beta-karotenu. W pokrzywie obecny jest również szereg substancji prozdrowotnych, takich jak flawonoidy, kwasy organiczne, fitoestrogeny oraz sterole i kwasy tłuszczowe. Orzeszki pokrzywy są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych o niezwykle ważnym działaniu na organizm. Jak widzisz pokrzywa jest bardzo wartościowa dzięki czemu pozytywnie wpływa na organizm człowieka. Jakie właściwości ma pokrzywa?
Pokrzywa - właściwości zdrowotne:
- właściwości antyalergiczne - pokrzywa jest źródłem pochodnych tyrozyny o działaniu przeciwhistaminowym, a ekstrakt z pokrzywy może hamować działanie niektórych enzymów reakcji zapalnych odpowiedzialnych za objawy alergii,
- przeciwzapalne - pokrzywa zmniejsza poziom cytokin prozapalnych,
- antyoksydacyjne - wysoka zawartość związków biologicznie czynnych, głównie związków fenolowych o silnym działaniu antyoksydacyjnym, może mieć wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, w tym odporności - poznaj pozostałe suplementy na odporność.
- antyagregacyjne - działa profilaktycznie w chorobach układu krążenia,
- przeciwreumatoidalne - ekstrakt z pokrzywy może tymczasowo zmniejszyć bóle reumatyczne,
- przeciwbakteryjne - jest naturalnym środkiem antyseptycznym i antybakteryjnym.
To tylko część właściwości zdrowotnych pokrzywy, a już doskonale widać jak szerokie działanie ma omawiana roślina. W dalszej części artykułu dowiesz się na co jest dobra pokrzywa.
Właściwości i działanie pokrzywy jest szerokie i może pomóc wielu osobom borykających się z różnymi jednostkami chorobowymi. Pokrzywa (zazwyczaj ekstrakt z liści lub korzenia) obecna jest w suplementach na zdrowie . Na co jest dobra pokrzywa?
Pokrzywa na co pomaga
Opisane wyżej działanie lecznicze pokrzywy może pomóc zrozumieć na co działa pokrzywa. Jest wiele jednostek chorobowych, dolegliwości i sytuacji w których pokrzywa może być bardzo pomocna. Oto kilka z nich:
Pokrzywa - na co?
- cukrzycę,
- choroby układu krążenia,
- choroby reumatyczne,
- zaburzenia odporności,
- zaburzenia urologiczne,
- niewydolność wątroby,
- zapalenie trzustki,
- nowotwory (rak prostaty, rak piersi),
- poprawę funkcjonowania układu pokarmowego (sprawdź suplementy na odchudzanie),
- łojotok i łupież.
Co można zrobić z pokrzywy?
Ok, wiesz już dużo o wartościach odżywczych, właściwościach i działaniu pokrzywy, ale w sumie to co zrobić z pokrzywy w warunkach domowych? Tak naprawdę można zrobić dużo i jeszcze więcej. Pokrzywę możesz wypić w postaci herbaty, dodać do zup, past kanapkowych, twarożku, a także przyprawić nią mięso zrobić koktajl i pesto z pokrzywy. Wykorzystasz do tego liście, całe ziele, a także nasiona (w przypadku doprawiania).
Skoro wiesz już na co działa pokrzywa to warto poznać potencjalne przeciwwskazania, skutki uboczne oraz dawkowanie.
Pokrzywa przeciwwskazania
Istnieje kilka przeciwwskazań do stosowania pokrzywy. Jednym z nich jest ciąża. Pokrzywa w ciąży powinna być stosowana tylko po konsultacji z lekarzem i gdy korzyści są większe niż niebezpieczeństwo. Z tego powodu zazwyczaj lepiej zrezygnować ze stosowania np. liści pokrzywy w czasie ciąży i poczekać do rozwiązania.
To samo tyczy się pokrzywy u dzieci - brakuje danych na temat bezpieczeństwa stosowania pokrzywy (np. herbaty z liści) wśród najmłodszych dlatego lepiej się z nią wstrzymać, a już na pewno skonsultować suplementację z lekarzem specjalistą.
Poza tym przeciwwskazaniem do stosowania pokrzywy jest alergia, przewlekłe choroby nerek, po chirurgicznym leczeniu cukrzycy, a także przy stosowaniu niektórych leków, np. na nadciśnienie. Jeżeli chorujesz na jakąkolwiek chorobę przewlekle i stosujesz leki na stałe lub doraźnie - skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą przed rozpoczęciem stosowania nowego suplementu, preparatu czy herbatki ziołowej.
Pokrzywa skutki uboczne
Mimo cudownych właściwości pokrzywy istnieją również skutki uboczne jej stosowania. Jednym z nich jest świąd, pieczenie, zwiększone wydalanie moczu, wahania stężenia glukozy we krwi, zaburzenia żołądkowo-jelitowe czy wysypka. Skutkiem ubocznym są również interakcje z innymi lekami.
Pokrzywa ile razy dziennie
W zależności od formy w jakiej chcesz przyjmować pokrzywę (w formie herbaty czy np. suplementów diety) zalecana dawka pokrzywy będzie się różnić. W przypadku herbaty/naparu z pokrzywy mówi się o maksymalnie 4 filiżankach dziennie (chociaż istnieją źródła mówiące o 1-2 filiżankach dziennie). Efekty picia herbaty z pokrzywy zauważalne są przez niektórych już po 2 tygodniach regularnego picia naparu. Suplementy diety z pokrzywą powinny być stosowane zgodnie z instrukcją obecną na opakowaniu, nie należy przekraczać zalecanych dawek. Mimo wszystko każde dawkowanie warto skonsultować ze specjalistą.
Jeżeli choć przez chwilę zastanawiałeś się czy pokrzywa jest zdrowa? To mam nadzieję, że rozwiałam wszelkie wątpliwości.
Bibliografia
- Jakubczyk K., i in., Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) – charakterystyka botaniczna, biochemiczna i właściwości prozdrowotne, Pom J Life Sci, 2015
- Ziaei, Rahele, et al. The effect of nettle (Urtica dioica) supplementation on the glycemic control of patients with type 2 diabetes mellitus: A systematic review and meta‐, Phytotherapy Research, 2020
- Kalemba-Drożdż M., Pyszne Chwasty, Pascal, 2014