Najnowsze posty
-
Zielony jęczmień - 10 powodów, dla których warto wprowadzić go do diety
Młody, zielony jęczmień ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest bogatym źródłem błonnika, witamin i aminokwasów. Wyróżnia go chociażby duża zawartość witaminy C i beta-karotenu. Większa niż w soku pomarańczowym i marchwi. Na co w takim razie się sprawdzi? Czy może zastąpić w diecie część warzyw?
-
Współuzależnienie - czym się objawia? Jak sobie z nim poradzić?
Na zachowaniach szkodliwych cierpi nie tylko osoba uzależniona, lecz także jej partnerzy. Bo to u nich stwierdza się współuzależnienie, z tego względu, że teoretycznie mogą wyjść z relacji. Zatem nie dotyczy ono dzieci czy innych członków rodziny, nawet jeśli występują u nich podobne objawy.
-
Szparagi białe czy zielone? 10 powodów, dla których warto jeść szparagi
Na kolor szparagów wpływa sposób uprawy i czas zbioru. Choć wszystkie ich odmiany są zdrowe i niskokaloryczne, to różnią się między sobą smakiem i niektórymi właściwościami. Dobrze je znać, by dostosować do nich sposób przygotowania czy dodatki, otrzymując pełnowartościowe posiłki.
-
Miód gryczany, z mniszka czy rzepakowy? Jak wybrać najzdrowszy miód?
Jedynym produktem spożywczym, który się nie psuje, co najwyżej ulega krystalizacji, jest miód wytwarzany przez pszczoły. Wielu uważa go za zdrowy zamiennik cukru czy lekarstwo na choroby gardła i krtani. Ale z jakich roślin jest najzdrowszy? Przecież do wyboru masz nie tylko lipowy czy wielokwiatowy. Musisz poznać te rzadziej spotykane przed podjęciem właściwej decyzji.