Miód gryczany, z mniszka czy rzepakowy? Jak wybrać najzdrowszy miód?

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

- 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10

BLOG - ostatnie wpisy

Miód gryczany, z mniszka czy rzepakowy? Jak wybrać najzdrowszy miód?

22497 Views

Miód - jaki wybrać?

Jedynym produktem spożywczym, który się nie psuje, co najwyżej ulega krystalizacji, jest miód wytwarzany przez pszczoły. Wielu uważa go za zdrowy zamiennik cukru czy lekarstwo na choroby gardła i krtani. Ale z jakich roślin jest najzdrowszy? Przecież do wyboru masz nie tylko lipowy czy wielokwiatowy. Musisz poznać te rzadziej spotykane przed podjęciem właściwej decyzji.

Spis treści:

Zobacz też: Erytrytol czy ksylitol, co lepiej wybrać?

Jaki jest miód gryczany?

Charakteryzuje się kolorem mocnej herbaty i kwiatowym zapachem, dzięki którym trudno go pomylić z pozostałymi rodzajami. Wytwarzany jest z pyłku gryki, pochodzącej z Azji, ale uprawianej również w krajach europejskich, a zawarte w nim bogactwo witamin i minerałów zapewnia mu prozdrowotne właściwości. Takie jak:

  • Wzmacnianie naczyń krwionośnych

Rutyna zapobiega ich pękaniu.

  • Wspieranie odporności

Bo dostarcza witaminy C i wykazuje działanie podobne do antybiotyków.

  • Oczyszczanie wątroby

Nie dość, że jego cukry proste wchłaniają się bezpośrednio, omijają ją, to jeszcze miód gryczany odtruwa i oczyszcza ten narząd. Chroni ją również przed schorzeniami dzięki zawartości choliny.

  • Zmniejszanie ryzyka nowotworu

Połączenie tego miodu i czarnej herbaty podnosi poziom przeciwutleniaczy we krwi.

  • Pomoc w gojeniu ran

Rutyna nie tylko wzmacnia, ale też przyspiesza odbudowę naczyń krwionośnych.

  • Regulacja pracy nerwów i mięśni

Dostarczając żelaza i magnezu, zapewnia prawidłowe dotlenienie i napięcie w ciele.

  • Oczyszczanie krwi z toksyn

Miód gryczany usuwa z niej ołów i promieniotwórcze pierwiastki.

  • Profilaktyka anemii

Zarówno dzięki dużej zawartości wyżej wspomnianego żelaza, jak i manganu, chroni przed wystąpieniem tej choroby.

Miód z mniszka - wybrane właściwości

W porównaniu z gryczanym, jest znacznie rzadziej kupowany, chociaż zawiera zbliżoną różnorodność wartości odżywczych. Na co wpływa korzystnie? Chociażby:

  • Wspomaga pracę wątroby

Działa żółciopędnie dzięki dostarczaniu choliny, a także zmniejsza stężenie lipidów w komórkach wątrobowych.

  • Wzmacnia odporność

Dzięki dużej ilości witaminy C i soli mineralnych.

  • Chroni żołądek

Tak się składa, że miód z mniszka może zastępować leki osłonowe w długotrwałej antybiotykoterapii.

  • Leczy stany zapalne w układzie pokarmowym

Żołądek, wątroba i drogi żółciowe najwięcej skorzystają na jego działaniu.

  • Przeciwdziała anemii

Podobnie jak miód gryczany, dostarcza żelaza w dużej ilości.

  • Oczyszcza z toksyn

Bo wykazuje moczopędne właściwości.

  • Łagodzi zmęczenie i niestrawność

To dzięki dużej zawartości magnezu, który uspokaja organizm, a także witamin z grupy B, wspomagających produkcję enzymów czy procesy przemiany materii.

Co daje miód rzepakowy?

Chociaż ta roślina kojarzy się prędzej z olejem, owady też potrafią ją przetworzyć. Powstaje wtedy jasny miód nektarowy z tendencją do szybkiego ulegania krystalizacji, przez którą bardzo często pszczelarze sprzedają stały, kremowany miód rzepakowy mlecznej barwy. Wspiera on:

  • Regenerację

W jego składzie największy odsetek stanowią cukry i aminokwasy, większy niż u konkurencji. Dzięki nim doskonale odżywia organizm, pozwalając odzyskać siły.

  • Odporność

Dostarczając witaminy C i soli mineralnych.

  • Działanie wątroby

Nie obciąża jej, a dodatkowo wzmaga procesy detoksykacji.

Jak zrobić miód pitny?

Chociaż niewiele to ma wspólnego z wyborem najzdrowszego miodu, to jednak lepszy taki alkohol od wódki. Przynajmniej w tej samej porcji, co toksyny, dostarcza glukozy do jej trawienia i substancji wspomagających wątrobę w jej neutralizacji. Więc jak zrobić miód pitny? Wystarczy:

  • Zmieszać miód w proporcji 1:2 litrów wody.
  • Wsypać regulator kwasowości.
  • Dodać drożdże i stosowną pożywkę dla nich.
  • Beczkę odstawić w suchym i ciemnym miejscu o temperaturze 5-10°C.
  • Zaczekać rok lub dwa, bo długi okres fermentacji poprawia jakość trunku.

Trudno jest wybrać najzdrowszy z produktów, które dostarczają wielu witamin i minerałów. Jednak miód gryczany jest zdecydowanie częściej wybierany od tego z mniszka czy dostarczającego mnóstwa cukrów miodu z rzepaku. Każdy z nich pomaga leczyć przeziębienie czy przeciwdziała anemii, ale w dużej mierze liczy się skład, a nie pochodzenie produktu. Ważne, by miał jak najwięcej składników odżywczych, które wspierają organizm.

W kategorii: ŻYWIENIE

Zostaw komentarz

Kod