Miód - jaki wybrać?
Jedynym produktem spożywczym, który się nie psuje, co najwyżej ulega krystalizacji, jest miód wytwarzany przez pszczoły. Wielu uważa go za zdrowy zamiennik cukru czy lekarstwo na choroby gardła i krtani. Ale z jakich roślin jest najzdrowszy? Przecież do wyboru masz nie tylko lipowy czy wielokwiatowy. Musisz poznać te rzadziej spotykane przed podjęciem właściwej decyzji.
Spis treści:
Zobacz też: Erytrytol czy ksylitol, co lepiej wybrać?
Jaki jest miód gryczany?
Charakteryzuje się kolorem mocnej herbaty i kwiatowym zapachem, dzięki którym trudno go pomylić z pozostałymi rodzajami. Wytwarzany jest z pyłku gryki, pochodzącej z Azji, ale uprawianej również w krajach europejskich, a zawarte w nim bogactwo witamin i minerałów zapewnia mu prozdrowotne właściwości. Takie jak:
- Wzmacnianie naczyń krwionośnych
Rutyna zapobiega ich pękaniu.
Bo dostarcza witaminy C i wykazuje działanie podobne do antybiotyków.
Nie dość, że jego cukry proste wchłaniają się bezpośrednio, omijają ją, to jeszcze miód gryczany odtruwa i oczyszcza ten narząd. Chroni ją również przed schorzeniami dzięki zawartości choliny.
- Zmniejszanie ryzyka nowotworu
Połączenie tego miodu i czarnej herbaty podnosi poziom przeciwutleniaczy we krwi.
Rutyna nie tylko wzmacnia, ale też przyspiesza odbudowę naczyń krwionośnych.
- Regulacja pracy nerwów i mięśni
Dostarczając żelaza i magnezu, zapewnia prawidłowe dotlenienie i napięcie w ciele.
- Oczyszczanie krwi z toksyn
Miód gryczany usuwa z niej ołów i promieniotwórcze pierwiastki.
Zarówno dzięki dużej zawartości wyżej wspomnianego żelaza, jak i manganu, chroni przed wystąpieniem tej choroby.
Miód z mniszka - wybrane właściwości
W porównaniu z gryczanym, jest znacznie rzadziej kupowany, chociaż zawiera zbliżoną różnorodność wartości odżywczych. Na co wpływa korzystnie? Chociażby:
Działa żółciopędnie dzięki dostarczaniu choliny, a także zmniejsza stężenie lipidów w komórkach wątrobowych.
Dzięki dużej ilości witaminy C i soli mineralnych.
Tak się składa, że miód z mniszka może zastępować leki osłonowe w długotrwałej antybiotykoterapii.
- Leczy stany zapalne w układzie pokarmowym
Żołądek, wątroba i drogi żółciowe najwięcej skorzystają na jego działaniu.
Podobnie jak miód gryczany, dostarcza żelaza w dużej ilości.
Bo wykazuje moczopędne właściwości.
- Łagodzi zmęczenie i niestrawność
To dzięki dużej zawartości magnezu, który uspokaja organizm, a także witamin z grupy B, wspomagających produkcję enzymów czy procesy przemiany materii.
Co daje miód rzepakowy?
Chociaż ta roślina kojarzy się prędzej z olejem, owady też potrafią ją przetworzyć. Powstaje wtedy jasny miód nektarowy z tendencją do szybkiego ulegania krystalizacji, przez którą bardzo często pszczelarze sprzedają stały, kremowany miód rzepakowy mlecznej barwy. Wspiera on:
W jego składzie największy odsetek stanowią cukry i aminokwasy, większy niż u konkurencji. Dzięki nim doskonale odżywia organizm, pozwalając odzyskać siły.
Dostarczając witaminy C i soli mineralnych.
Nie obciąża jej, a dodatkowo wzmaga procesy detoksykacji.
Jak zrobić miód pitny?
Chociaż niewiele to ma wspólnego z wyborem najzdrowszego miodu, to jednak lepszy taki alkohol od wódki. Przynajmniej w tej samej porcji, co toksyny, dostarcza glukozy do jej trawienia i substancji wspomagających wątrobę w jej neutralizacji. Więc jak zrobić miód pitny? Wystarczy:
- Zmieszać miód w proporcji 1:2 litrów wody.
- Wsypać regulator kwasowości.
- Dodać drożdże i stosowną pożywkę dla nich.
- Beczkę odstawić w suchym i ciemnym miejscu o temperaturze 5-10°C.
- Zaczekać rok lub dwa, bo długi okres fermentacji poprawia jakość trunku.
Trudno jest wybrać najzdrowszy z produktów, które dostarczają wielu witamin i minerałów. Jednak miód gryczany jest zdecydowanie częściej wybierany od tego z mniszka czy dostarczającego mnóstwa cukrów miodu z rzepaku. Każdy z nich pomaga leczyć przeziębienie czy przeciwdziała anemii, ale w dużej mierze liczy się skład, a nie pochodzenie produktu. Ważne, by miał jak najwięcej składników odżywczych, które wspierają organizm.