Witamina B2 właściwości i działanie
Witamina B2, czyli ryboflawina, tak jak inne witaminy, pełni różne role w naszym organizmie. Dlaczego zatem jej odpowiedni poziom jest istotny i jak go sobie zapewnić? Witamina B2 – w czym jest, właściwości i działanie.
Spis treści:
Zobacz też: Witamina B6 - nadmiar niedobór pirodyksyny
Ryboflawina – właściwości
Witamina B2 pełni istotne role w organizmie człowieka. Aby jednak prawidłowo dostarczać jej organizmowi, trzeba poznać jej właściwości. Istotne znaczenie ma m.in. to czy rozpuszcza się w wodzie, czy w tłuszczach albo czy jest odporna na światło i działanie wysokich temperatur.
Witamina B2 – właściwości:
- W stanie wolnym jest żółtym lub pomarańczowym proszkiem.
- Jak większość witamin jest rozpuszczalna w wodzie. Sprawia to, że przy nadmiernym jej spożyciu, zostaje ona po prostu wydalona z moczem, nie czyniąc szkód dla organizmu.
- Jest odporna na działanie wysokich temperatur, a więc podczas gotowania nie dochodzi do dużej jej utraty z pożywienia.
- Może ulegać wypłukiwaniu z żywności, więc zaleca się pokarmy bogate w ryboflawinę gotować w małej ilości wody.
- Łatwo rozkłada się pod wpływem światła słonecznego.
- W przypadku przedawkowania zmienia barwę moczu na ciemnożółty.
Na co ma wpływ witamina B2?
Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy w jak wielu procesach w naszym organizmie bierze udział ryboflawina. Zazwyczaj mówi się tylko o jej działaniu na pojedyncze dolegliwości – witamina B2 na zajady, włosy czy paznokcie. Jakie jest jednak jej pełne znaczenie dla naszego organizmu?
Witamina B2 – właściwości prozdrowotne:
- Wspomaga pracę narządu wzroku i chroni przed zaćmą, ponieważ odpowiada za transport tlenu w soczewce oka.
- Bierze udział w przemianach aminokwasów i lipidów, co jest niezbędne dla pozyskiwania i magazynowania energii.
- Uczestniczy w wytwarzaniu komórek odpornościowych.
- Wzmacnia działanie insuliny.
- Obniża poziom homocysteiny, obniżając tym samym ryzyko chorób układu krążenia.
- Wspomaga działanie układu nerwowego.
- Jest niezbędna do wydzielania kortyzolu o właściwościach przeciwzapalnych.
- Wzmacnia działanie przeciwutleniaczy.
- Leczy zmiany skórne – witamina B2 na zajady, trądzik, łuszczycę.
- Wspomaga leczenie migreny.
- Bierze udział w metabolizmie żelaza.
- Wspomaga walkę z depresją, poprawiając samopoczucie chorych i chroniąc przed depresją poporodową.
- Zmniejsza ryzyko raka odbytu, okrężnicy i jelita grubego u kobiet.
Źródła witaminy B2
Ryboflawina ma duże znaczenie chociażby dla prawidłowego funkcjonowania naszego wzroku, produkcji kortyzolu czy przemiany aminokwasów i lipidów. Nie ulega więc wątpliwości, że jest ona ważna dla naszego organizmu. Pozostaje zatem zadać pytanie: witamina B2 – w czym jest i jak zapewnić sobie jej odpowiedni poziom w organizmie?
Źródła witaminy B2:
- mleko i jego przetwory – sery, jogurty, kefiry
- jaja
- drób
- wołowina, wieprzowina
- wątróbka wieprzowa lub drobiowa
- tłuste ryby, np. łosoś, makrela, pstrąg
- pełnoziarniste pieczywo
- kasze: gryczana, jaglana
- nasiona roślin strączkowych
- migdały, orzechy włoskie, nasiona dyni, sezamu, słonecznika
- awokado, banany, truskawki
- grzyby
- zielone części warzyw, w tym szpinak
- drożdże
Jak widać bogatym źródłem witaminy B2 są produkty pochodzenia zwierzęcego, jednak nawet osoby na diecie wegańskiej są w stanie zadbać o odpowiednią podaż witaminy B2 w pożywieniu. Jeśli jednak nie możemy zapewnić sobie odpowiedniego jej poziomu, szczególnie w stanach zwiększonego zapotrzebowania, warto rozważyć suplementację ryboflawiny.
Kiedy wzrasta zapotrzebowanie na ryboflawinę?
O ile osobom zdrowym łatwo jest zapewnić sobie dostarczenie wystarczającej ilości witaminy B2 w diecie, o tyle przy różnych schorzeniach i szczególnych stanach organizmu, nie jest to takie proste. Warto rozważyć suplementację ryboflawiny w sytuacji, gdy w organizmie wzrasta zapotrzebowanie na tę substancję.
Kiedy wzrasta zapotrzebowanie na witaminę B2?
- w okresie intensywnego wzrostu,
- podczas dużego wysiłku fizycznego,
- w stanach intensywnego lub długotrwałego stresu,
- w okresie ciąży i karmienia piersią,
- po oparzeniach,
- przy nadczynności tarczycy,
- w schorzeniach jelit i wątroby,
- przy długotrwałych biegunkach,
- w długotrwałych stanach gorączkowych,
- przy różnego rodzaju chorobach przewlekłych,
- po odniesieniu poważnych obrażeń.
Ryboflawina, a więc witamina B2 pełni w organizmie człowieka liczne funkcje. Uczestniczy m.in. w przemianach aminokwasów i lipidów, transporcie tlenu w soczewce oka czy produkcji kortyzolu. Jej odpowiedni poziom jest ważny chociażby dla prawidłowego funkcjonowania wzroku, układu krążenia, pozyskiwania energii oraz dobrego stanu skóry i błon śluzowych. Warto zatem dbać o odpowiednią podaż witaminy B2 w diecie, a w sytuacjach zwiększonego zapotrzebowania, rozważyć jej suplementację.