Chlorella klasyfikowana jest jako „superfood”. Ceni się ją za jednak nie tylko za wartości odżywcze, ale i prozdrowotne. Podobnie jak spirulina stanowi popularny składnik suplementów diety. Wykorzystuje się ją ponadto jako dodatek np. do koktajli. Z poniższego tekstu dowiesz się kiedy i w jakiej formie warto suplementować chlorellę.
Chlorella – właściwości
Właściwości chlorelli znane są nie od dziś. Od dłuższego czasu wykorzystywana jest zarówno przez przemysł spożywczy, farmaceutyczny jak i kosmetyczny. Ponieważ jednak nie każdy wie co to jest chlorella, zacznijmy od przybliżenia podstawowych informacji na jej temat.
Należy ona do alg, czyli wodorostów, występujących w słodkich wodach. Do tej pory zidentyfikowano ponad 30 gatunków chlorelli, jednak w produkcji suplementów diety najczęściej wykorzystywane są Chlorella vulgaris i Chlorella pyroneidosa.
Surowiec stanowi bogate źródło białka (ok. 50% masy wszystkich składników), zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy. W chlorelli obecne są także węglowodany (ok. 15-20%), błonnik oraz tłuszcze (ok.13-15%), a także wybrane witaminy (kwas foliowy, witamina B12, witamina K), minerały (żelazo, cynk, selen, jod), niewielkie ilości kwasów omega-3 i błonnik (w tym beta-glukany).
Chlorella – działanie
Algi cenione są nie tylko za walory odżywcze ale i potencjalne właściwości prozdrowotne. Działanie chlorelli jest wielokierunkowe. Najczęściej wspomina się jednak jej pozytywnym wpływie na odporność oraz wspieraniu procesów detoksykacji zachodzących w ustroju.
Wysoka zawartość chlorofilu sprawia, że chlorella to niezwykle cenny antyoksydant, który może regulować wiele funkcji organizmu w tym:
- Neutralizować nadmiar wolnych rodników oraz zapobiegać wystąpieniu stresu oksydacyjnego;
- Obniżać podwyższony poziom cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu LDL (badania kliniczne);
- Obniżać poziom glukozy na czczo (badania kliniczne).
- Obniżać podwyższone ciśnienie krwi (badania kliniczne)
Chlorella w tabletkach lub proszku stanowi pożyteczne źródło witaminy B12 dla osób na diecie roślinnej i nie tylko. Często rekomenduje się ją także jako środek wspomagający odchudzanie oraz niwelujący problem nieświeżego oddechu. Niekiedy polecana jest także po radio- oraz chemioterapii.
Niektóre z badań przeprowadzony na zwierzętach sugerują, że alga chlorella może ograniczać zaburzenia poznawcze i procesy myślowe, chroniąc w ten sposób przed rozwojem demencji u osób starszych. Brak jednak badań na ludziach, które potwierdzałyby tę teorię.
Doświadczenia na modelu zwierzęcym wykazały ponadto zdolność chlorelli do wiązania metali ciężkich, w tym rtęci. Wiadomo także, że wspomaga ona usuwanie z ustroju toksycznych dioksyn, których źródłem jest w głównej mierze tłuszcz pochodzenia zwierzęcego.
Ponieważ chlorella charakteryzuje się twardą ścianą komórkową za najkorzystniejszą formę jej przyjmowania uznaje się proszek lub tabletki. Cena chlorelli waha się w granicach od ok. 25-30 zł do nawet 100 zł. Jest ona uzależniona ilości tabletek oraz ilości sproszkowanego surowca przypadającego na 1 tabletkę. Mając do wyboru różne środki, warto wybierać chlorellę bio.
Chlorella tabletki
Tabletki chlorelli są powszechnie dostępnymi suplementami diety. Stanowią wygodną formę przyjmowania alg. Z drugiej jednak strony, zgodnie z rekomendacjami, zwykle należy zażywać je w dość dużych ilościach w ciągu dnia (nawet do 10-15 sztuk), ponieważ dawka chlorelli przypadająca na jedną tabletkę jest relatywnie niska.
Chlorella w proszku
Alternatywę dla tabletek stanowi chlorella w proszku, którą na co dzień można stosować na szerszą skalę, także jako dodatek do posiłków (do deserów, makaronów, sałatek, koktajli, jogurtów). Poza tym sproszkowana chlorella, zwykle w ilości 2-3 g może być dodawana np. do szklanki wody lub soku. Łączenie chlorelli z żywnością posiada dodatkową zaletę w postaci maskowania „rybiego” aromatu alg, który nie każdemu odpowiada.
Chlorella – dawkowanie
Dawkowanie chlorelli uzależnione jest od przyjmowanego preparatu. Najczęściej rekomendowane ilości surowca wynoszą ok. 3 g na dzień. Większość prowadzonych do tej pory badań klinicznych dotyczyło dawek z zakresu ok. 100 mg do 10 g dziennie.
Warto także odpowiedzieć na pytanie: jak długo stosować chlorellę. Otóż jako składnik spożywczy, dodawany np. do jogurtów czy koktajli może być ona przyjmowana przez dłuższy czas. Nie wykazano także aby suplementacja tabletkami trwająca kilka miesięcy wiązała się w występowaniem poważnych działań niepożądanych.
Chlorella - skutki uboczne
Skutki uboczne stosowania chlorelli występują rzadko. U niektórych osób jej dłuższe stosowanie może prowadzić do nudności, wzdęć, bólów brzucha lub zwiększonej wrażliwości na słońce. Niekiedy wystąpić mogą także reakcje alergiczne. Mają one jednak charakter przemijający i ustępują po odstawieniu środka.
Chlorella w ciąży jest dopuszczalna w ograniczonych ilościach, np. jako dodatek do pożywienia. W ulotkach suplementów diety można jednak niekiedy spotkać się z informacją, że jej stosowanie jest przeciwwskazane, dlatego w tej kwestii najlepiej skonsultować się z lekarzem.
Przeciwwskazaniem do stosowania chlorelli jest uczulenie na surowiec. Warto także pamiętać, że alga ta może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, np. warfaryną lub nasilać działanie fotouczulające niektórych substancji leczniczych (np. doksycyklina, furosemid, niesteroidowe leki przeciwzapalne, niektóre leki przeciwgrzybicze, doustne leki hormonalne, preparaty z ziela dziurawca lekarskiego, dziegcie). Dotyczy to w szczególności osób wrażliwych na działanie promieni słonecznych.
Bibliografia:
- Łyszczek M. Suplementy od A do Z. Publicat 2022, Poznań.
- https://www.researchgate.net/publication/320002738_Suplementy_diety_zawierajace_Chlorella_vulgaris_zrodlem_zwiazkow_fenolowych_i_luteiny (data wejścia:18.11.2022).