Rokitnik zwyczajny podstawowe informacje
Coraz częściej szukamy wartościowych produktów, których włączenie do diety, przyniesie korzyści dla naszego zdrowia. Z pewnością jednym z nich może być rokitnik zwyczajny. Owoce, nasiona oraz liście rokitnika mają wiele właściwości prozdrowotnych. Zwierają duże dawki witamin, mikroelementów, aminokwasów, kwasów tłuszczowych i antyoksydantów. Rokitnik – uprawa, właściwości, przetwory.
Spis treści:
Jakie rokitnik zwyczajny ma właściwości?
Rokitnik zwyczajny bywa nazywany rosyjskim ananasem, ponieważ został do nas sprowadzony właśnie z Rosji, gdzie rósł pospolicie w wielu miejscach. Jednak na razie w Polsce nie przyjęło się hodować powszechnie rokitnik. Uprawa jego i pielęgnacja nie jest wymagająca, ale potrzeba dobrze nasłonecznionego miejsca i czasu, by zaczął owocować. Warto jednak posadzić go w swoim ogródku, gdyż w Polsce jest on pod częściową ochroną i zrywanie owoców z dziko rosnących krzewów jest zabronione. Należy jednak pamiętać, by zasadzić obok siebie żeńskie i męskie krzewy.
Rokitnik właściwości swoje zawdzięcza dużej zawartości związków aktywnych biologicznie w swoich owocach i liściach. Jest on bogaty m.in. we flawonoidy o właściwościach przeciwutleniających, witaminy, minerały i zdrowe kwasy tłuszczowe.
Cenne składniki rokitnika zwyczajnego:
- flawonoidy: kemferol, kwercetyna, katechiny, izoramnetyna;
- witaminy: A, z grupy B, C, D, E, K;
- mikroelementy: magnez, wapń, żelazo, potas, glin, krzem, mangan, miedź, cynk;
- aminokwasy, m.in. lizyna, fenyloalanina, leucyna, walina i aminokwasy siarkowe;
- lipidy, kwasy tłuszczowe, m.in. kwas linolowy, oleinowy i stearynowy.
Rokitnik zwyczajny zawiera chociażby ogromną ilość witaminy C. Jest jej aż 3 razy więcej niż w czarnej porzeczce. Antyoksydanty w dużej ilości działają przeciwstarzeniowo i przeciwnowotworowo. Jego skład jest bogaty, dzięki czemu ma wiele prozdrowotnych właściwości.
Na co pomaga rokitnik zwyczajny?
Dzięki bogactwu witamin, minerałów i innych składników, rokitnik zwyczajny ma bardzo dobry wpływ na organizm człowieka. Warto wykorzystywać rokitnik (przetwory z owoców, napary z liści, olej z rokitnika), by poprawić swoją odporność, samopoczucie i zdrowie.
Rokitnik – właściwości prozdrowotne. Pomaga on na:
- suchy kaszel – szczególnie sok z jego owoców w połączeniu z miodem (do picia) oraz olej z kamforą (do nacierania);
- przeziębienie, grypę i ból gardła;
- wzmocnienie odporności;
- brak apetytu (owoce);
- oparzenia, rany, odmrożenia, blizny (olej z rokitnika i jego owoce);
- reumatyzm (wywar z owoców i liści);
- bóle towarzyszące stanom zapalnym;
- podwyższony poziom cholesterolu (olej z rokitnika);
- regulację poziomu glukozy i zmniejszenie stężenia poziomu glukozy;
- problemy z układem pokarmowym (owoce);
- zapalenie wątroby i normowanie działania jej enzymów (sok);
- nadciśnienie i problemy sercowo-naczyniowe;
- hemoroidy (olej);
- AZS, łuszczycę, trądzik (olej);
- zmniejszenie ryzyka powstawania i rozwoju nowotworów;
- złagodzenie procesów starzenia się komórek.
Pomysły na przetwory z rokitnika
Choć sam rokitnik zwyczajny nie ma najprzyjemniejszego smaku, przetwory na jego bazie mogą być całkiem smaczne. Odpowiedni czas zbioru owoców i sposób przetworzenia oraz dodatki nadają mu przyjemny smak. Z owoców rokitnika można przyrządzić dżemy, konfitury, galaretki, soki, nalewki czy wina.
Rokitnik – przetwory:
- Dżem
Potrzebne są owoce rokitnika, cukier i woda – na pół kg owoców, 1 szk. cukru i pół litra wody. Owoce należy umyć. Warto je zblendować. Później trzeba dodać wodę i cukier. Gotować na małym ogniu przez 30 min od zagotowania, a następnie przełożyć na gorąco do słoików i dobrze zakręcić. Można też je pasteryzować.
- Sok
Owoce najlepiej zebrać zaraz po pierwszych przymrozkach, by miały jak najmniej cierpki smak. Po umyciu i osuszeniu owoce należy zasypać cukrem w stosunku wagowym 1:1 (kilogram cukru na kilogram owoców) i odstawić na kilka godzin. Później gotować przez około 30 minut. Następnie przelać przez gęste sitko do butelek lub słoików i pasteryzować. Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.
- Nalewka
Kilogram owoców umyć i osuszyć. Przełożyć do dużego słoja. Zasypać pół kg cukru i zalać półtora litra 80% spirytusu. Zamknięty słoik odstawić na 3 miesiące w ciepłe miejsce, aby cukier się rozpuścił, a rokitnik puścił sok. Alkohol zlać do innego naczynia, a owoce ponownie zasypać przy użyciu pół kilograma cukru i odstawić na około 3 tygodnie. Po tym czasie należy przecedzić powstały sok i połączyć go ze zlanym wcześniej alkoholem. Tak powstałą nalewkę powinno się odstawić jeszcze na około pół roku w chłodne i ciemne miejsce.
Zrobienie przetworów z rokitnika wymaga pewnego wysiłku
Warto jednak poświęcić trochę czasu na zrobienie choćby dżemu czy soku, by móc cieszyć się smakiem i niesamowitymi właściwościami jego owoców.
Reasumując, rokitnik zwyczajny ma wiele właściwości prozdrowotnych. Jego liście i owoce zawierają m.in. znaczne ilości witamin, minerałów i antyoksydantów. Wspomaga on odporność, układ pokarmowy i krwionośny, zmniejsza ryzyko nowotworów czy stanów zapalnych. Warto jednak jego większe spożycie skonsultować z lekarzem w przypadku wrzodów żołądka i dwunastnicy, zapalenia wątroby, trzustki lub pęcherzyka żółciowego, a także kamicy nerkowej.