Zielone warzywa – jakie mają wartości odżywcze?

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

- 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10

BLOG - ostatnie wpisy

Zielone warzywa – jakie mają wartości odżywcze?

12399 Views

W naszej codziennej diecie powinny pojawić się trzy porcje warzyw. Jest wiele ich rodzajów, a są to produkty, które dostarczają do organizmu liczne witaminy i minerały. Wiele jest warzyw, które mają kolor zielony i mają one niemal ten sam skład. Koniecznie sprawdź, jakie wartości odżywcze mają zielone warzywa i dlaczego warto je jeść.

Spis treści: 

Witamina C – zielone warzywa na odporność

Witamina C jest jednym ze składników, który znajduje się w dużych ilościach w warzywach zielonych. Jest to witamina, która dba o prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, przyczynia się do uszczelnienia naczyń krwionośnych, a także bierze udział w produkcji kolagenu. Jest więc jednym z ważniejszych składników odżywczych, który powinien znaleźć się w naszym organizmie w odpowiednim stężeniu.

Witamina E – dla zdrowia płodności

Kobiety i mężczyźni, którzy planują mieć dziecko powinni sięgać po warzywa, które mają kolor zielony, ponieważ są one jednym z największych źródeł witaminy E. Jest ona odpowiedzialna za utrzymanie prawidłowej płodności, wspomaga regulowanie cyklu. Jest to witamina szczególnie ważna dla par starających się o dziecko, ponieważ przyczynia się ona do prawidłowego zagnieżdżenia się  zarodka w jamie macicy, a do tego, kiedy dojdzie do zapłodnienia, zmniejsza ona ryzyko poronienia i pojawienia się innych powikłań ciążowych.

Witamina K – dla zdrowia kości

Zielona warzywa to również źródło witaminy K. A jest to składnik, który ma niezastąpione działanie na układ kostny i zęby człowieka. Często zapominamy o tym, że witamina K jest tak ważna i nie zastanawiamy się jakie ma ona działanie. A przyczynia się ona do zwiększenia przyswajalności wapnia, a także wspomaga jego transport do układu kostnego. Tak więc jest ona odpowiedzialna za prawidłową budowę  wzrost kości i zębów.

Witamina A – dla zdrowia oczu

W zielonych warzywach znajduje się również witamina A. Ma ona ogromne znaczenie dla zdrowia i nie powinna być pomijana w codziennej diecie. Jest ona ważna nie tylko dla zdrowego wyglądu skóry i włosów, ale również ma wpływ na nasze oczy. Przy jej niedoborze skóra może stać się przesuszona, włosy zaczną wypadać, a oczu stracić mogą kondycję.

Żelazo – zapobiega anemii

Żelazo jest jednym z ważniejszych składników odżywczych, który powinien zaleźć się w naszej codziennej diecie i docierać do organizmu w odpowiednich porcjach. Jednak jest to składnik mineralny, który słabo się wchłania, przez co łatwo o jego niedobór. Warto sięgać po zielone warzywa, ponieważ są one nie tylko bogate w żelazo, ale również w witaminę C, a ta jest odpowiedzialna za lepsze wchłanianie tego składnika mineralnego.

W kategorii: ŻYWIENIE

Zostaw komentarz

Kod