Płatki drożdżowe nieaktywne - właściwości. Jak jeść?

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

- 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10

BLOG - ostatnie wpisy

Płatki drożdżowe nieaktywne - właściwości. Jak jeść?

16693 Views

Płatki drożdżowe nieaktywne - wszystko co musisz wiedzieć

Różnie się na nie mówi, ale kluczowa informacja jest taka, że to przyprawa, a więc produkt wegański, o smaku umami. Jednak nie każdy, kto się na nie natknął wie, do czego się je dodaje. Gdzie kupić płatki drożdżowe nieaktywne? Jakie są ich właściwości i jak jej jeść?

Spis treści:

Zobacz też: Dieta bezmleczna - co jeść, żeby pokryć dzienne zapotrzebowanie na wszystkie składniki?

Jakie są płatki drożdżowe nieaktywne?

Jak sama nazwa wskazuje, to drożdże niezdolne do biologicznej aktywności, a więc nie ulegające fermentacji. Dzięki temu nie wywołują uczucia pełności, wzdęć ani innych problemów trawiennych. Są:

  • Sypkie

O konsystencji bułki tartej.

  • Żółte

Przez co nazywa się je też wegańskim parmezanem.

  • Neutralne dla żołądka

Ani za ostre, ani wywołujące gazy.

  • Bogate w witaminy B

Co szczególnie ważne, bo nie są one magazynowane w ludzkim organizmie i trzeba je dostarczać z pokarmu.

  • Zdrowsze od glutaminianu sodu

Smak umami to smak konkretnego aminokwasu, jakim jest kwas glutaminowy, który bardzo często występuje w związku z sodem. Dodatek tego pierwiastka nie jest jednak niezbędny do odczuwania tego smaku. Za to sprzyja nadciśnieniu. Stąd pozbawione go płatki drożdżowe nieaktywne lepiej służą zdrowiu.

  • Serowe

Nie tylko w kwestii koloru, ale i posmaku, jaki nadają potrawom po przyprawieniu.

  • Skutecznym zagęszczaczem

Do zup czy sosów sprawdzą się lepiej od mąki, bo dostarczają witamin a nie pustych kalorii.

  • Odporne na działanie wysokiej temperatury

Dzięki temu można użyć ich jako panierki i smażyć bez utraty cennych wartości.

  • Bezglutenowe

Choć trzeba sprawdzić na opakowaniu, czy nie znajdują się w nich śladowe ilości zbóż, zawierających tę mieszankę białek, to płatki drożdżowe, gdzie kupić, powinny wiedzieć osoby z celiakią czy nietolerancją glutenu.

  • Pozbawione laktozy

To dobra informacja dla wszystkich na diecie bezmlecznej, których najdzie chęć na smak nabiału.

Płatki drożdżowe – jak jeść

Skoro są podobne w smaku do sera i odporne na działanie wysokiej temperatury, nie trudno zgadnąć, do czego można je dodać. Można nimi wzbogacić na przykład:

  • Sosy

Zwłaszcza weganie mogą być tym zainteresowani, by odtworzyć smak, jaki ma mięso w sosie własnym. Poza tym, to dobry zagęstnik.

  • Kotlety

Jednym ze sposobów na płatki drożdżowe, jak jeść je, by były zdrowym uzupełnieniem diety, jest zrobienie z nich bogatej w witaminy B panierki. Przy okazji, dzięki nim można nie używać soli.

  • Zupy

Nie dość, że je zagęszczają, to dodają tłustego posmaku umami mimo stosunkowo niskiej zawartości tłuszczu.

  • Pasztety

Jeśli ktoś sam je piecze, zdecydowanie powinien mieć pod ręką płatki drożdżowe. Gdzie kupić taką przyprawę? Chociażby przez internet, w sklepie ze zdrową żywnością, delikatesach lub markecie.

  • Surówki i sałatki

Również na zimno są świetnym dodatkiem smakowym, dlatego warto dosypać je do warzyw.

Prozdrowotne właściwości

Płatki drożdżowe nieaktywne, oprócz tego, że nie powodują wzdęć, dostarczają też substancji odżywczych, leczących różne dolegliwości. Wspierają między innymi:

  • Dobrą kondycję włosów i paznokci

Dzięki dużej zawartości wzmacniających je witamin z grupy B.

  • Koncentrację

Najlepiej na nią działają B6 i magnez, znajdujące się w płatkach drożdżowych.

  • Układ nerwowy

Bo dostarczają witaminę B9, czyli kwas foliowy, szczególnie ważny dla ciężarnych, by poprawnie wykształciła się cewa nerwowa płodu. Ale też dlatego, że dają jony wapnia, konieczne do przewodzenia sygnałów.

  • Pracę serca

Chociażby dlatego, że zawierają żelazo.

Płatki drożdżowe nieaktywne nazywa się tak dlatego, że nie wykazują biologicznej aktywności. Z tego względu nie ulegają fermentacji i nie powodują dolegliwości trawiennych. Nie zawierają także glutenu i laktozy, za to dostarczają wielu korzystnie działających substancji i smaku umami. Są świetnym produktem dla wegan i osób na różnych rodzajach diety.

W kategorii: ŻYWIENIE

Zostaw komentarz

Kod