Grzyby reishi - właściwości i działanie

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

- 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10

BLOG - ostatnie wpisy

Grzyby reishi - właściwości i działanie

525 Views

Grzyby reishi, znane swojego szerokiego zastosowania w profilaktyce prozdrowotnej. W Azji powszechnie stosowane od  ponad 2 tysięcy lat. Większość zbawiennych właściwości zostało potwierdzone badaniami naukowymi.  Niektóre z tych właściwości potwierdzają badania naukowe. Grzyby reishi cieszą się popularnością wśród osób chodzących poprawić swoją odporność a ponadto mogą wspomóc walkę z nowotworem. Sprawdź, jakie działanie mają grzyby reishi.

Spis treści:

Grzyby reishi – podstawowe informacje 

Grzyby reishi, czyli Ganoderma lucidum, to grzyby należące do rodziny lakownicowatych, często nazywane są „grzybami nieśmiertelności” lub „rośliną mocy duchowej”. W tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu znane są od dawna i były stosowane w przypadku wielu schorzeń, istnieje wiele źródeł, które potwierdzają pozytywny wpływ tych grzybów na zdrowie. W Chinach zostały oficjalnie uznane za lek.  Znanych jest sześć ich odmian, takich jak:

  • lakownica europejska
  • lakownica spłaszczona
  • lakownica zółtawa,
  • lakownica brązowoczarna,
  • lakownica czerwonawa
  • lakownica jasnomiąższowa.

W opinii naukowców najcenniejsza jest odmiana czerwona, która wyróżnia się największą zawartością substancji czynnych. Reishi rośnie na obumarłych drzewach i pniach, najczęściej bukach i dębach, jest twardy i ma gorzki smak. Znaleźć go można w górskich obszarach Japonii i Chin. Hodowla tych grzybów jest trudna i wymagająca, uprawiane są przede wszystkim W Chinach, Japonii, na Tajwanie a także w Korei i USA, w przyrodzie występują niezwykle rzadko. Metodę ich hodowli opracowano w połowie XX wieku. Poza Japonią i Chinami ich cenne właściwości zostały docenione dopiero w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku. W badaniach udowodniono, że zawierają ponad 400 substancji aktywnych, wykazujących pozytywny wpływ na zdrowie, a należą do nich między innymi:

  • triperteny,
  • polisacharydy,
  • kwasy tłuszczowe,
  • nukleotydy,
  • sterole
  • minerały (magnez, mangan, miedź, cynk oraz aminokwasy i witaminy z grupy B),
  • kwasy ganoderyczne, które strukturą przypominają hormony steroidowe.

Ze względu na cenne właściwości i obiecujące wyniki badań, popularność grzybów reishi ciągle rośnie.

Grzyby reishi – działanie i zastosowanie

Zawarty w grzybach reishi beta-glukan, zwiększając ilość limfocytów T i makrofagów, skutecznie poprawia odporność, pomaga zwalczać czynniki chorobotwórcze. Makrofagi są rodzajem białych krwinek, które niszczą patogeny i są barierą ochronną organizmu. Ich pobudzenie zabezpiecza przed wieloma infekcjami ponieważ nie dopuszcza do zapoczątkowania procesu chorobowego. Dlatego ich stosowanie jest polecane osobom o obniżonej odporności, mających problemy z nawracającymi infekcjami, chorym przewlekle. Polisacharydy i triperteny obecne w lakownicy pobudzają mechanizmy obronne organizmu i zmniejszają ryzyko zakażenia czy stanów zapalnych. Oprócz tego działają przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, dlatego ich stosowanie może przynieść korzyści w zwalczaniu wirusa grypy, przy infekcjach górnych dróg oddechowych, zakażeniach układu moczowo-płciowego lub w przypadku HIV, ponieważ zmniejszają jego replikację. Są skuteczne w przypadku pneumokoków, streptokoków, bakterii powodujących czerwonkę i pałeczek okrężnicy. 

Sprawdź: Grzyby Reishi w kapsułkach

Działanie antynowotworowe grzybów reishi

Jak wykazują badania zawarte aktywne związki w grzybach reishi mogą przyczyniać się do obumierania komórek nowotworowych i hamować ich namnażanie, obniżają również możliwość powstawania przerzutów. Ze względu na te właściwości grzyby reishi mogą być pomocniczo stosowane w przypadku nowotworu płuc, piersi, prostaty, trzustki i odbytnicy. U pacjentek z rakiem piersi, podanie suplementów z lakownicą, spowodowało zmniejszenie odczuwanego zmęczenia i poprawiło komfort życia. Grzyby te pomagają zniwelować skutki uboczne chemioterapii i radioterapii, takie jak nudności, obniżona odporność i osłabienie. 

Grzyby reishi – wielowymiarowe wsparcie organizmu

Działanie immunomodulujące może pomóc także zwalczać choroby autoimmunologiczne, dlatego znajdują zastosowanie w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów. Reishi są antyoksydantem, dzięki czemu niwelują wpływ wolnych rodników na organizm i zmniejszają stres oksydacyjny, co zapobiega wielu chorobom cywilizacyjnym takim jak: 

  • choroba niedokrwienna serca,
  • cukrzyca,
  • choroba Parkinsona i Alzheimera,
  • arterioskleroza. 

Reishi, a układ nerwowy 

Grzyby reishi korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego poprawiając samopoczucie, usprawniając pamięć koncentrację i uwagę, przywracając wewnętrzną równowagę. Zmniejszają stany depresyjne, minimalizują leki, zapobiegają atakom paniki. Skutecznie likwidują bezsenność, szczególnie powodowaną przez silne napięcie nerwowe, pomagają zasypiać i poprawiają jakość snu. Mogą być stosowane w zespole przewlekłego zmęczenia. 

Grzyby reishi możliwe zastosowania

Lakownica może być również przydatna w zmniejszaniu objawów alergii, ponieważ triterpenoidy wykazują działanie antyhistaminowe. W przypadku astmy łagodzą kaszel i zmniejsza uczucie duszności. Grzyby reishi zwiększają poziom dobrego cholesterolu HDL, a obniżają poziom złego LDL oraz trójglicerydów. Wspomagają leczenie dolegliwości układu sercowo-naczyniowego zwiększając stopień dotlenienia serca, rozszerzając naczynia krwionośne, stymulując przepływ krwi. Obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają duszności, kołatanie serca, bóle w klatce piersiowej. Zmniejszają lepkość krwi, dzięki czemu zapobiegają tworzeniu się skrzepów,  przez co obniżają ryzyko wylewów, udarów i innych chorób układu krążenia. 

Sprawdź: grzyby Reishi(Ganoderma Lucidum)

Grzyby reishi obniżają poziom cukru

Pomocniczo mogą być stosowane w przypadku cukrzycy, ponieważ obniżają poziom glukozy we krwi i poprawiają jej metabolizm, zwiększają także poziom insuliny. Ponad to stabilizowanie poziomu glukozy zapobiega atakom głodu i ogranicza apetyt na węglowodany, co może być szczególne istotne w utrzymywaniu prawidłowej masy ciała i walki z nadprogramowymi kilogramami. Hamują cukrzycę insulinoniezależną i wpływają na zmniejszenie dolegliwości z nią związanych, takich jak:

  • pragnienie,
  • zmęczenie,
  • zawroty głowy. 

Grzyby reishi właściwości prozdrowotne

Grzyby reishi wspomagają usuwanie toksyn i metali ciężkich z organizmu. Reishi mogą być pomocniczo stosowane u pacjentów z fibromialgią, która jest niezapalną chorobą reumatyczną tkanek miękkich, ponieważ zmniejszają dolegliwości bólowe, z jakimi wiąże się ta choroba. Korzystnie wpływają na mikroflorę  jelit, łagodzą przewlekłe stany zapalne układu pokarmowego, wspomagają wchłanianie składników odżywczych. Ponad to chronią wątrobę i wspomagają jej pracę, wspierają trzustkę. Ich korzystne działanie odnotowano w leczeniu zapalenia wątroby, przed wszystkim w tych przypadkach, gdzie nie doszło jeszcze do  poważnych zaburzeń w jej pracy. Skutecznie zmniejszają nerwobóle po opryszczkowe oraz ból związany z półpaścem. Grzyby reishi korzystnie wpływają na cały organizm zwiększając siły witalne i pobudzając regenerację. 

Grzyby reishi w kosmetyce

Grzyby reishi coraz częściej stanowią składnik kosmetyków, a to za sprawą substancji aktywnych, które znalazły zastosowanie w pielęgnacji. Ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające opóźniają procesy starzenia, co jest bardzo chętnie wykorzystywane w kosmetyce. Preparaty mające w swoim składzie laskownicę rozjaśniają skórę, regulują zawartość wody, dzięki czemu utrzymują jej dobre nawilżenie, utrzymują jej elastyczność. Poprawiają mikrokrążenie, redukują widoczność zmarszczek i zapobiegają pojawianiu się nowych, aktywują funkcje ochronne skóry. Często są składnikiem kremów do cery dojrzałej, które poprawiają gęstość skóry i pomagają zachować owal twarzy.

Grzyby reishi, przeciwwskazania

Grzyby reishi wykazują wiele prozdrowotnych właściwości, jednak nie zawsze można je suplementować. Przeciwwskazaniem są problemy z krzepnięciem krwi, nadciśnienie i zbyt niskie ciśnienie. Nie powinny go przyjmować dzieci oraz kobiety w ciąży i karmiące, z suplementacji trzeba zrezygnować na dwa tygodnie przed planowanym zabiegiem operacyjnym i bezpośrednio po nim. Przy nadmiernym spożyciu lub zbyt długim przyjmowaniu powyżej 30 dni mogą wystąpić dolegliwości, takie jak: 

  • bóle i zawroty głowy,
  • świąd,
  • wysypka,
  • niestrawność,
  • krwawienie z nosa,
  • biegunka,
  • ból brzucha,
  • suchość w jamie ustnej. 

Ostrożność powinny zachować osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe i przeciwpłytkowe, między innymi są to:

  • aspiryna,
  • niesteroidowe leki przeciwzapalne,
  • heparyna.  

Reishi mogą wchodzić w interakcję z lekami na nadciśnienie, ponieważ same obniżają ciśnienie i w połączeniu z nimi może dojść do nadmiernego obniżenia ciśnienia krwi. W przypadku trombocytopenii przyjmowania większej dawki niż zalecana może zwiększyć ryzyko krwawienia. 

W kategorii: ZDROWIE

Zostaw komentarz

Kod