Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

UNS5 UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY:
BLOG - ostatnie wpisy

Grzyby reishi - właściwości i działanie

14479 Views

Kiedy warto stosować Grzyby reishi? Właściwości, działanie, przeciwwskazania

Grzyby reishi to perła medycyny chińskiej. Można by rzec, że to magiczny proszek, który poprawi Twoją odporność, zmniejszy ryzyko infekcji, złagodzi objawy alergii, a nawet pomoże w walce z rakiem i zahamuje procesy starzenia. 

Znane są z szerokiego zastosowania w profilaktyce prozdrowotnej. W Azji powszechnie stosowane od  ponad 2 tysięcy lat. Większość zbawiennych właściwości zostało potwierdzone badaniami naukowymi.  Niektóre z tych właściwości potwierdzają badania naukowe. Grzyby reishi cieszą się popularnością wśród osób chodzących poprawić swoją odporność, a ponadto mogą wspomóc walkę z nowotworem. Sprawdź, jakie działanie mają grzyby reishi.

Spis treści:

Grzyby reishi – podstawowe informacje 

Grzyby reishi, czyli Ganoderma lucidum, to grzyby należące do rodziny lakownicowatych, często nazywane są „grzybami nieśmiertelności” lub „rośliną mocy duchowej”. W tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu znane są od dawna i były stosowane w przypadku wielu schorzeń. Istnieje wiele źródeł, które potwierdzają pozytywny wpływ tych grzybów na zdrowie. W Chinach zostały oficjalnie uznane za lek. Znanych jest sześć ich odmian, takich jak:

  • lakownica europejska
  • lakownica spłaszczona
  • lakownica zółtawa,
  • lakownica brązowoczarna,
  • lakownica czerwonawa
  • lakownica jasnomiąższowa.

W opinii naukowców najcenniejsza jest odmiana czerwona, która wyróżnia się największą zawartością substancji czynnych. Reishi rośnie na obumarłych drzewach i pniach, najczęściej bukach i dębach, jest twardy i ma gorzki smak. Znaleźć go można w górskich obszarach Japonii i Chin.

Hodowla tych grzybów jest trudna i wymagająca, uprawiane są przede wszystkim W Chinach, Japonii, na Tajwanie a także w Korei i USA, w przyrodzie występują niezwykle rzadko. Metodę ich hodowli opracowano w połowie XX wieku. Poza Japonią i Chinami ich cenne właściwości zostały docenione dopiero w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku. W badaniach udowodniono, że grzyby reishi zawierają ponad 400 substancji aktywnych, wykazujących pozytywny wpływ na zdrowie, a należą do nich między innymi:

  • triperteny,
  • polisacharydy,
  • kwasy tłuszczowe,
  • nukleotydy,
  • sterole
  • minerały (magnez, mangan, miedź, cynk oraz aminokwasy i witaminy z grupy B),
  • kwasy ganoderyczne, które strukturą przypominają hormony steroidowe.

Ze względu na cenne właściwości i obiecujące wyniki badań, popularność grzybów reishi ciągle rośnie. 

Grzyby reishi – działanie i zastosowanie

Zawarty w grzybach reishi beta-glukan, zwiększając ilość limfocytów T i makrofagów, skutecznie wzmacnia układ immunologiczny, poprawia odporność, pomaga zwalczać czynniki chorobotwórcze. Makrofagi są rodzajem białych krwinek, które niszczą patogeny i są barierą ochronną organizmu. Ich pobudzenie zabezpiecza przed wieloma infekcjami, ponieważ nie dopuszcza do zapoczątkowania procesu chorobowego. Dlatego ich stosowanie jest polecane osobom o obniżonej odporności, mających problemy z nawracającymi infekcjami, chorym przewlekle.

Polisacharydy i triperteny obecne w lakownicy pobudzają mechanizmy obronne organizmu, poprawiają pracę układu odpornościowego i zmniejszają ryzyko zakażenia czy stanów zapalnych. Oprócz tego działają przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, dlatego ich stosowanie może przynieść korzyści w zwalczaniu wirusa grypy, przy infekcjach górnych dróg oddechowych, zakażeniach układu moczowo-płciowego lub w przypadku HIV, ponieważ zmniejszają jego replikację. Są skuteczne w przypadku pneumokoków, streptokoków, bakterii powodujących czerwonkę i pałeczek okrężnicy. 

Sprawdź: Grzyby Reishi w kapsułkach

Działanie antynowotworowe grzybów reishi

Jak wykazują badania zawarte w grzybach reishi aktywne związki mogą przyczyniać się do obumierania komórek nowotworowych i hamować ich namnażanie, obniżają również możliwość powstawania przerzutów. Ze względu na te właściwości grzyby reishi mogą być pomocniczo stosowane w przypadku wielu nowotworów, w szczególności raka płuc, piersi, prostaty, trzustki i odbytnicy.

U pacjentek z rakiem piersi, podanie suplementów z lakownicą, spowodowało zmniejszenie odczuwanego zmęczenia i poprawiło komfort życia. Grzyby te pomagają zniwelować skutki uboczne chemioterapii i radioterapii, takie jak nudności, obniżona odporność i osłabienie. 

Grzyby reishi – wielowymiarowe wsparcie organizmu

Działanie immunomodulujące może pomóc także zwalczać choroby autoimmunologiczne, dlatego znajdują zastosowanie w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów. Reishi są antyoksydantem, dzięki czemu niwelują wpływ wolnych rodników na organizm i zmniejszają stres oksydacyjny, co zapobiega wielu chorobom cywilizacyjnym takim jak: 

  • choroba niedokrwienna serca,
  • cukrzyca,
  • choroba Parkinsona i Alzheimera,
  • arterioskleroza. 

Grzyb Reishi, a układ nerwowy

Grzyby reishi korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiając samopoczucie, usprawniając pamięć koncentrację i uwagę, przywracając wewnętrzną równowagę. Zmniejszają stany depresyjne, minimalizują leki, zapobiegają atakom paniki. Skutecznie likwidują bezsenność, szczególnie powodowaną przez silne napięcie nerwowe, pomagają zasypiać i poprawiają jakość snu. Mogą być stosowane w zespole przewlekłego zmęczenia. 

Inne zastosowania grzyba reishi

Lakownica może być również przydatna w zmniejszaniu objawów alergii, ponieważ triterpenoidy wykazują działanie antyhistaminowe. W przypadku astmy łagodzą kaszel i zmniejsza uczucie duszności. Grzyby reishi zwiększają poziom dobrego cholesterolu HDL, a obniżają poziom złego LDL oraz trójglicerydów. Wspomagają leczenie dolegliwości układu sercowo-naczyniowego zwiększając stopień dotlenienia serca, rozszerzając naczynia krwionośne, stymulując przepływ krwi. Obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają duszności, kołatanie serca, bóle w klatce piersiowej. Zmniejszają lepkość krwi, dzięki czemu zapobiegają tworzeniu się skrzepów, przez co obniżają ryzyko wylewów, udarów i innych chorób układu krążenia

Sprawdź: grzyby Reishi(Ganoderma Lucidum)

Grzyby reishi obniżają poziom cukru

Pomocniczo mogą być stosowane w przypadku cukrzycy, ponieważ obniżają poziom glukozy we krwi i poprawiają jej metabolizm, zwiększają także poziom insuliny. Ponad to stabilizowanie poziomu glukozy zapobiega atakom głodu i ogranicza apetyt na węglowodany, co może być szczególne istotne w utrzymywaniu prawidłowej masy ciała i walki z nadprogramowymi kilogramami. Hamują cukrzycę insulinoniezależną i wpływają na zmniejszenie dolegliwości z nią związanych, takich jak:

  • pragnienie,
  • zmęczenie,
  • zawroty głowy. 

Grzyby reishi - właściwości prozdrowotne

Grzyby reishi wspomagają usuwanie toksyn i metali ciężkich z organizmu. Reishi mogą być pomocniczo stosowane u pacjentów z fibromialgią, która jest niezapalną chorobą reumatyczną tkanek miękkich, ponieważ zmniejszają dolegliwości bólowe, z jakimi wiąże się ta choroba. Korzystnie wpływają na mikroflorę  jelit, łagodzą przewlekłe stany zapalne układu pokarmowego, wspomagają wchłanianie składników odżywczych. Ponadto chronią wątrobę i wspomagają jej pracę, wspierają trzustkę. Ich korzystne działanie odnotowano w leczeniu zapalenia wątroby, przed wszystkim w tych przypadkach, gdzie nie doszło jeszcze do  poważnych zaburzeń w jej pracy. Skutecznie zmniejszają nerwobóle po opryszczkowe oraz ból związany z półpaścem. Wśród ich właściwości warto też wymienić wspomaganie pracy nerek i ich ochronę przed chorobami. Grzyby reishi korzystnie wpływają na cały organizm. Ich stosowanie zwiększa siły witalne i pobudza regenerację. 

Grzyby reishi w kosmetyce

Grzyby reishi coraz częściej stanowią składnik kosmetyków, a to za sprawą substancji aktywnych, które znalazły zastosowanie w pielęgnacji. Ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające opóźniają procesy starzenia, co jest bardzo chętnie wykorzystywane w kosmetyce. Preparaty mające w swoim składzie laskownicę rozjaśniają skórę, regulują zawartość wody, dzięki czemu utrzymują jej dobre nawilżenie, utrzymują jej elastyczność. Poprawiają mikrokrążenie, redukują widoczność zmarszczek i zapobiegają pojawianiu się nowych, aktywują funkcje ochronne skóry. Często są składnikiem kremów do cery dojrzałej, które poprawiają gęstość skóry i pomagają zachować owal twarzy.

Grzyby reishi, przeciwwskazania

Grzyby reishi wykazują wiele prozdrowotnych właściwości, jednak nie zawsze należy je suplementować. Nie powinny ich stosować osoby mające problemy z krzepnięciem krwi, nadciśnieniem lub zbyt niskim ciśnieniem, dzieci oraz kobiety w ciąży i karmiące. Z suplementacji trzeba zrezygnować na dwa tygodnie przed planowanym zabiegiem operacyjnym i bezpośrednio po nim. Przy nadmiernym spożyciu lub zbyt długim przyjmowaniu dłużej niż 30 dni mogą wystąpić dolegliwości, takie jak: 

  • bóle i zawroty głowy,
  • świąd,
  • wysypka,
  • niestrawność,
  • krwawienie z nosa,
  • biegunka,
  • ból brzucha,
  • suchość w jamie ustnej, 

Konsekwencją długotrwałego stosowania grzybów reishi mogą być uszkodzenia wątroby. Ostrożność powinny zachować osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe i przeciwpłytkowe, między innymi są to:

  • aspiryna,
  • niesteroidowe leki przeciwzapalne,
  • heparyna.  

Reishi mogą wchodzić w interakcję z lekami na nadciśnienie, ponieważ same obniżają ciśnienie i w połączeniu z nimi może dojść do nadmiernego obniżenia ciśnienia krwi. W przypadku trombocytopenii przyjmowania większej dawki niż zalecana może zwiększyć ryzyko krwawienia. Z tego wynika, że nie wszyscy mogą czerpać korzyści z lecznicyczych właściwości produktu.

W kategorii: ZDROWIE