Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

UNS5 UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY:
BLOG - ostatnie wpisy

Witamina D3+K2 - na co pomaga i jakie ma właściwości?

21745 Views

Witamina D3 + K2 - dlaczego warto stosować?

Nie od dziś wiadomo, że różne substancje przyjmowane pojedynczo, nie działają tak dobrze, jak kompleks witamin. Wspierają one nawzajem swoje wchłanianie i właściwości. Jednym z takich połączeń jest witamina D3 + K2. Na co się ona sprawdzi?

Spis treści:

Zobacz też: Witamina D3 + K2 wzmocnienie odporności

Właściwości witaminy D3 i K2

Obie rozpuszczają się w tłuszczach, dzięki czemu mogą wchłonąć się, na przykład z oleju rybiego, czyli tranu.

Jak działają, gdy już dostaną się do krwiobiegu? 

  • Witamina D3 wzmacnia odporność. Wykazano związek pomiędzy spadkiem jej produkcji w okresach jesienno-zimowych, pojawiającym się przez niedostatek oddziaływań promieni słonecznych na powierzchnię skóry, a wzrostem zachorowań na sezonową grypę.
  • Witamina K2 wspiera krzepnięcie krwi. Wpływa ona na produkcję protrombiny, która następnie bierze udział w całym procesie, przyspieszając gojenie ran i chroniąc przed krwotokami.
  • D3 + K2 współpracują dla mocnych kości. Gdy dbasz o właściwy poziom witaminy K2, witamina D3 lepiej się wchłania. Witamina K2 wspiera nie tylko wchłanianie D3, ale też wapnia, a potem razem zapobiegają złamaniom osteoporozie, stymulując syntezę białek, które odpowiadają za budowę i regenerację tkanek w układzie szkieletowym. 
  • Zmniejszają ryzyko miażdżycy. Połączenie D3 + K2 pomaga między innymi na zwiększenie wchłaniania wapnia, co z kolei zapobiega jego odkładaniu się w ścianach naczyń krwionośnych. 

Kup teraz: Witamina D3 + K2 w kapsułkach

Jak widzisz, przyjmowanie kompleksu witamin D3 i K2 wpływa korzystnie na zdrowie i funkcjonowanie układu kostnego, układu krwionośnego, układu odpornościowego i przede wszystkim układu nerwowego.

D3 + K2, a układ nerwowy

To z nim związane są jedne z najpoważniejszych chorób. Część chorób fizycznych, takich jak SM (Stwardnienie rozsiane to choroba atakująca układ nerwowy), oraz wszystkie choroby psychiczne wynikają z zaburzeń w funkcjonowaniu układu nerwowego. Jak wpływają na to witaminy D3 + K2? To zależy od choroby.

  • Stwardnienie rozsiane. Badania naukowe wykazały związek pomiędzy niedoborem tych witamin, a uszkodzeniami osłonek mielinowych. Powstała hipoteza, że witamina D3 jest niezbędna do ich prawidłowego wykształcenia się w życiu płodowym - że jej braki skutkują słabymi osłonkami. Co do witaminy K2 z kolei, podejrzewa się, że jej niedostatek sprzyja ich degradacji.
  • Depresja. U wielu osób nasila się w okresie jesienno-zimowym, kiedy też spada synteza witaminy D3. Stąd jej suplementacja jest zalecana w stanach obniżonego nastroju czy napięcia nerwowego.
  • Choroba Alzheimera. Zarówno witamina K2, jak i D3, stosowane są w profilaktyce i leczeniu choroby Alzheimera, bo wpływają korzystnie na układ nerwowy. Zapobiegają rozpadowi komórek i wpierają przewodzenie informacji.

Źródła witaminy D3 i K2 w produktach spożywczych

Chociaż suplementy diety mogą okazać się konieczne, to warto wspierać się też naturalnymi produktami. Które z nich zawierają obie te witaminy?

  • Jarmuż. To odmiana kapusty, która wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, jak na przykład profilaktyka nowotworów. Działa również na układ krążenia i na oczy. Zawiera on jednak witaminę K1, która jest nieco gorzej wchłaniana niż K2. Sprawdzi się za to jako źródło witaminy D3.
  • Sery. Nie od dziś wiadomo, że produkty mleczne dostarczają wapnia i witaminy D3. Jednak okazuje się, że bakterie uczestniczące w procesie ich fermentacji, wytwarzają także witaminę K2 i to najlepiej wchłanialną - o długich łańcuchach - od MK-7 do MK-10.
  • Jaja. A raczej ich żółtka, zapewniają spore ilości K2 MK-4. Oprócz tego, mają wiele substancji odżywczych, bo służą w przyrodzie do zapewnienia zarodkowi warunków rozwoju. Mają też niski indeks glikemiczny, więc dla cukrzyków sprawdzą się lepiej niż sery.
  • Wątroba. Służy u zwierząt za magazyn substancji zapasowych, stąd dostarcza tak wielu witamin i soli mineralnych. Znajdziesz w niej także witaminę K i D. 

Kompleks D3 + K2 skutecznie sprawdza się w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Zarówno jeśli chodzi o osteoporozę czy bóle reumatyczne, jak i stwardnienie rozsiane czy Alzheimera. Reguluje on gospodarkę wapniową, dzięki czemu wzmacnia układ szkieletowy oraz chroni przed powstawaniem blaszek miażdżycowych.

Zbilansowana dieta i zdrowy tryb życia są ważne, ale mimo to jeżeli pojawi się u Ciebie niedobór witaminy D i K w organizmie, uzupełnij braki, korzystając z suplementów diety. 

W kategorii: ZDROWIE