Owsianka na diecie – dlaczego warto ją jeść? Jak zrobić owsiankę?

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

- 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10

BLOG - ostatnie wpisy

Owsianka na diecie – dlaczego warto ją jeść? Jak zrobić owsiankę?

13598 Views

Owsianka - dlaczego warto, przepisy na owsiankę 

Owsianka, czy to surowa (namoczona wcześniej przez kilka godzin), czy też ugotowana, dostarcza organizmowi wielu substancji odżywczych, witamin i minerałów, a jej codzienne spożywanie przynosi wiele korzyści dla zdrowia, a także wpływa pozytywnie na redukcję masy ciała, stąd też owsianka na diecie jest bardzo dobrym pomysłem.

Spis treści:

Zobacz też: Superfood na co dzień - 10 pomysłów na to co jeść, żeby się dobrze czuć.

Owsianka właściwości

Owsianka, a więc posiłek na bazie płatków owsianych, może być jedzona zarówno w formie surowej (po odpowiednio długim moczeniu), jak i ugotowanej, a jej spożycie dostarcza organizmowi białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych i węglowodanów złożonych, a także znacznych ilości witamin i minerałów oraz beta-glukanu. Zawiera ona m.in. żelazo, cynk, magnez, selen, potas, mangan i witaminę B1. Dzięki swojemu bogatemu składowi, pozytywnie wpływa na organizm w wielu obszarach:

  • obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • reguluje poziom cukru we krwi,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • reguluje pracę jelit,
  • zwiększa metabolizm węglowodanów podczas wysiłku,
  • reguluje przebieg przemiany materii,
  • chroni przed działaniem wolnych rodników,
  • wspomaga odporność organizmu w walce z wirusami, bakteriami i grzybami,
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i raka piersi,
  • obniża ryzyko otyłości i gromadzenia się tłuszczu w talii,
  • koi nerwy i wzmacnia mięśnie.

Jak widać owsianka właściwości pozytywnych dla naszego zdrowia ma niemało, jednak służy nie tylko zdrowiu, ale również figurze.

Owsianka na diecie

Owsianka na diecie dostarcza organizmowi niezbędnych składników, pomagając jednocześnie w zrzuceniu zbędnych kilogramów.  Białko zawarte w płatkach owsianych, utrzymuje na długo uczucie nasycenia, co pozwala na zmniejszenie kaloryczności posiłków. Ponadto węglowodany złożone pochodzące z pełnych ziaren owsa rozpuszczają się bardzo powoli, dzięki czemu unika się skoków insuliny i ryzyka odkładania nadmiaru cukru w tkance tłuszczowej. Z kolei beta-glukan i peptydy z owsianki wpływają na wydzielanie hormonów regulujących apetyt, co redukuje ryzyko objadania się i napadów głodu. Wszystko to sprawia, że owsianka na diecie może przynieść zaskakujące rezultaty.

Jak zrobić owsiankę

Owsianka właściwości ma bardzo wiele, dlatego też warto przygotowywać ją w taki sposób, by zachować ich jak najwięcej. Najważniejsze jest, by korzystać  z tradycyjnych płatków owsianych, zamiast tych w wersji instant. Można je spożywać na surowo po namoczeniu przez noc w wodzie, mleku, jogurcie lub napoju roślinnym albo ugotować. Jeśli użyjemy mleka krowiego lub sojowego, dostarczymy sobie m.in. dodatkowych porcji białka. Pozostaje pytanie: Jak zrobić owsiankę na surowo, by była zdrowa i smaczna? Przepisów na owsiankę jest bardzo wiele i można je dostosowywać do własnych upodobań.  Można po prostu dodać płatki owsiane i szczyptę soli do jogurtu i odstawić na noc do lodówki, by rano cieszyć się gotową owsianką, dodając do niej np. ulubione owoce lub postawić na bardziej wyszukane przepisy.

Przepis na owsiankę na surowo:

  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta soli
  • 150ml ulubionego mleka, np. sojowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • maliny

Do miski wsypać płatki owsiane, kakao, nasiona chia oraz szczyptę soli. Dodać mleko i syrop klonowy. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki. Przed spożyciem dodać ulubione owoce i opcjonalnie orzechy.

Pozostaje jeszcze pytanie jak zrobić owsiankę gotowaną

Owsianka gotowana w przeciwieństwie do tej na surowo może być zrobiona w każdej chwili, niekoniecznie trzeba ją przyrządzić kilka godzin wcześniej. Wystarczy do wody lub mleka wsypać płatki owsiane (proporcje zazwyczaj są podane na opakowaniu) i dodać szczyptę soli. Płatki gotować około 8 minut na małym ogniu i odstawić do przestudzenia.

Przepis na owsiankę gotowaną:

  • 50g płatków owsianych
  • ¾ szklanki mleka sojowego lub krowiego
  • szczypta soli
  • 1 banan
  • ulubione orzechy

Do garnuszka wlać mleko i dodać płatki owsiane. Gotować ok. 5 minut na małym ogniu. Dodać szczyptę soli i pogniecionego widelcem banana. Całość wymieszać i gotować kolejne 2-3 minuty. Następnie przełożyć do pucharka lub miseczki, dodać rozdrobnione orzechy i opcjonalnie ulubione owoce.

Jak widać owsiankę można jeść na wiele sposobów, łącząc ją z wodą, mlekiem, napojem roślinnym czy dowolnym jogurtem, a także stosując różnorodne dodatki w postaci, np. kakao, orzechów, miodu, syropu klonowy czy owoców. Owsianka na diecie nie musi być więc nudna, a jednocześnie sprawia, że dostarczamy organizmowi niezbędnych składników odżywczych, dbając o linię bez uczucia głodu.

W kategorii: ODCHUDZANIE

Zostaw komentarz

Kod