UNS5 UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY:
BLOG - ostatnie wpisy

Jakie zastosowanie może mieć szczwół plamisty?

295 Views

Szczwół plamisty od czasów starożytnych wykorzystywany był jako trucizna. Uważa się, że jest jedną z najsilniej trujących roślin powszechnie występujących w Europie, Azji i Afryce. Można go pomylić z innymi roślinami. Co to jest i jak rozpoznać szczwół plamisty? Odpowiedzi w niniejszym artykule.

Szczwół plamisty co to jest?

Co to jest szczwół plamisty? Szczwół plamisty, czyli (Conium maculatum L.) znany jest pod nazwami: psia pietruszka, szaleń plamisty i świńska wesz. Należy do rodziny selerowatych i rośnie na terenach praktycznie całej Europy, w tym Polski, a także w Afryce, Azji, Australii i w obydwu Amerykach. Szczwół plamisty uznawany jest za jedną z najbardziej trujących roślin, a wynika to ze względu na wysoką zawartość koniiny - alkaloidu piperydynowego. Razem ze szczwołem plamistym wysoce trujący jest szalej jadowity.

Poznaj również właściwości uczepu trójlistkowego: Uczep trójlistkowy - właściwości, zastosowanie

Szczwół plamisty jak rozpoznać?

Jak wygląda szczwół plamisty? Szczwół plamisty charakteryzuje się bardzo rozgałęzioną łodygą osiągającą prawie 2 metry wysokości. Przymiotnik “plamisty” wynika z obecności czerwonoborodowych, podłużnych plam obecnych na łodydze. To właśnie te plamy pozwalają rozpoznać szczwół plamisty. Liście szczwołu plamistego są trzykrotnie pierzaste, a kwiaty białe i kwitną od czerwca do sierpnia. Najbardziej trujący jest korzeń - palowy i biały. Zapach szczwołu plamistego uznawany jest za intensywny, nieprzyjemny porównywany do piżma. Zapach najmocniej wyczuwalny jest po roztarciu korzeni i liści. 

Szczwół plamisty a szalej jadowity - jak rozpoznać? Te najbardziej trujące rośliny należące do rodziny selerowatych są do siebie również bardzo podobne. Szalej jadowity pozbawiony jest jednak plamek na łodydze, a także zapachu charakterystycznego dla szczwołu plamistego. Niebezpieczne jest również podobieństwo wspomnianych roślin do powszechnie spożywanej pietruszki czy pasternaku. Znane są przypadki osób, które omyłkowo spożyły liście szczwołu plamistego z zamiarem zjedzenia np. pietruszki. 

Poznaj właściwości Boswellia serrata: Boswelia - właściwości, dawkowanie, skutki uboczne.

Szczwół plamisty zastosowanie

Zastosowanie szczwołu plamistego wykorzystywane jest w homeopatii i badaniach toksykologicznych. Poza śmiertelnie trującymi związkami - alkaloidami piperydynowymi obecne są również takie o działaniu przeciwzapalnym (np. flawonoidy wchodzące w skład suplementów na zdrowie). Silnie trujący szczwół plamisty nie jest wykorzystywany w celach leczniczych, tak jak inne znane rośliny zielne. 

Szczwół plamisty zatrucie

Korzeń szczwołu plamistego uznawany jest za najbardziej trującą część rośliny, ale w rzeczywistości każda jej część może spowodować szereg niepożądanych skutków ubocznych, w tym nawet śmierć. W przeszłości zastosowanie trującego szczwołu plamistego związane było np. z dokonywaniem egzekucji na więźniach. Co ciekawe, uważa się, że Sokrates został otruty właśnie szczwołem plamistym. Działanie szczwołu plamistego związane jest z  szeregiem niepożądanych objawów. Zatrucie szczwołem plamistym objawia się: 

  • osłabieniem,
  • utratą przytomności,
  • obniżeniem temperatury ciała,
  • zaburzeniami rytmu serca,
  • ataksją,
  • nudnościami,
  • konwulsjami,
  • śpiączką,
  • śmiercią. 

Znajomość trujących roślin jest niezwykle ważna, ponieważ część z nich występuje powszechnie w naszym otoczeniu. W bardzo łatwy sposób może dojść do przypadkowego zatrucia, a w konsekwencji również śmierci. 

Bibliografia:

  1. Żuraw B i wsp. Rośliny dziko rosnące o właściwościach toksycznych. Alergoprofil 2014
  2. Al-Snafi A., Pharmacology and Toxicology of Conium Maculatum- A Review, The Pharmaceutical and Chemical Journal, 2016
  3. Vetter J. Poison hemlock (Conium maculatum L.) Food and Chemical Toxicology 2004
W kategorii: ZDROWIE
Izabela Daniel-Kalicka

mgr Izabela Daniel-Kalicka - Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Warszawie na kierunku dietetyka. Autorka książki "Zdrowe smaki BLW. Jak nakarmić całą rodzinę, nie spędzając dużo czasu w kuchni", a także propagatorka zdrowego podejścia do odżywiania. W przeszłości dietetyczka członków kadry narodowej w kick-boxingu, aktualnie stawiająca na specjalizację z zakresu żywienia niemowląt i małych dzieci. Uczestniczka wielu szkoleń i kursów z zakresu dietetyki klinicznej, sportowej i pediatrycznej. Więcej informacji znajdziesz na: www.zdrowe-smaki.pl, a także Instagramie: @zdrowe_smaki_blw.