Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

UNS5 UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY:
BLOG - ostatnie wpisy

Jak smakuje pandan i jakie ma właściwości?

513 Views

Pandan - roślina, która zaskakuje smakiem i właściwościami odżywczymi. Liście pandanu są bardzo popularną przyprawą w krajach azjatyckich. Dodaje się je do wielu potraw, ale nie służą jedynie pod względem kulinarnym. Pandan to ważny składnik w medycynie chińskiej, zachęcamy do zapoznania się z jego właściwościami.

Co to jest pandan?

Pandan to tropikalna roślina, a dokładniej rodzaj roślin z rodziny pandanowatych. Rośliny te wykorzystywane są w celach kulinarnych, ozdobnych, kosmetycznych oraz leczniczych. Pandany to drzewa lub krzewy, które charakteryzują się bardzo długimi liśćmi, a także okazałymi owocami. Owoc pandanu to pestkowiec wyglądem nieco przypominający ananas, oczywiście jest jadalny. Liście pandanu są długie, ale wąskie i bardzo często kolczaste na brzegach - mają szerokie zastosowanie, głównie kulinarne. W kuchni azjatyckiej (głównie indyjskiej i Azji Południowo-wschodniej: tajskiej, malezyjskiej, wietnamskiej) nazywane są azjatycką wanilią. Pandan jako kwiat może być hodowany w domu każdego z nas, oczywiście pod warunkiem, że mamy sprzyjające warunki dotyczące np. wilgotności. 

Pandan właściwości

Pandan jadalny jest źródłem wielu składników odżywczych, które mogą pozytywnie wpływać na organizm człowieka. Do najbardziej cenionych składników obecnych w pandanie należą takie składniki jak: witaminy (np. witamina A, E, C oraz z grupy B), minerały, błonnik pokarmowy i flawonoidy

Dzięki swojej wartości odżywczej pandan polecany bywa na takie dolegliwości jak: 

  • stresujący tryb życia,
  • zakażenia wirusowe,
  • gorączka,
  • oparzenia,
  • bóle głowy,
  • bóle stawów,
  • przedwczesny wytrysk,

Warto jednak mocno zaznaczyć, że wypisane wyżej dolegliwości są wskazywane przez medycynę chińską, a niekoniecznie przez badania naukowe. Nie oznacza to, że badania negują działanie pandanu - ich po prostu nie ma w odpowiedniej ilości i jakości. Omówione powyżej działanie jest powiązane z wartością odżywczą pandanu oraz pasty z pandanu.

Poznaj również właściwości propolisu - Propolis - właściwości, dawkowanie, przeciwwskazania.

Pandan - jak smakuje?

Pandan wykorzystywany jest głównie jako dodatek do wielu dań, dzięki niemu wiele potraw zyskuje na smaku, ale nie jest to tylko przyprawa. A jak właściwie smakuje pandan? Według dostępnych informacji pandan charakteryzuje się orzechowo-kokosowo-waniliowym posmakiem. Dzięki zawinięciu np. mięsa w liście pandanu można uzyskać lepszą soczystość potrawy. Poza tym liście pandanu wykorzystywane są również jako barwnik. 

Przepisy na pandan są łatwo dostępne w Internecie. Można wykorzystywać go jako dodatek do wypieków, gotowania ryżu, potraw mięsnych, a także jako zwykłą “posypkę” do zupy czy gulaszu. Inną znaną i lubianą rośliną o właściwościach zarówno zdrowotnych, jak i kulinarnych jest rzewień. Więcej na temat właściwości rzewienia można przeczytać w artykule: Rzewień - właściwości, działanie, zastosowanie

Pandan gdzie kupić?

Pandan można kupić w sklepach stacjonarnych oraz online (w tej opcji dostępne będą liście mrożone oraz suszone). Oczywiście nie jest to powszechnie dostępny produkt, aby go kupić należy wybrać się do sklepów orientalnych, z kuchniami świata. Cena pandanu zależna jest od formy, ale dla przykładu 250g mrożonych liści pandanu kosztuje niecałe 11 zł. Roślinę można dostać również w formie ekstraktu pandanu lub herbaty z pandanu.

Bibliografia:

  1. https://www.webmd.com/diet/health-benefits-pandan
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4408760/
  3. https://www.healthline.com/nutrition/pandan#nutrients 
W kategorii: ŻYWIENIE
Izabela Daniel-Kalicka

Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Warszawie na kierunku dietetyka. Propagatorka zdrowego podejścia do odżywiania. W przeszłości dietetyczka członków kadry narodowej w kick-boxingu, aktualnie stawiająca na specjalizację z zakresu żywienia niemowląt i małych dzieci. Uczestniczka wielu szkoleń i kursów z zakresu dietetyki klinicznej, sportowej i pediatrycznej. Więcej informacji znajdziesz na: www.zdrowe-smaki.pl, a także Instagramie: @zdrowe_smaki i @zdrowe_smaki_blw."