UNS5 UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY:
BLOG - ostatnie wpisy

Witamina B17 - na co pomaga i w czym znajdziemy amigdalinę?

817 Views

Amigdalina jest związkiem chemicznym, który występuje m.in. w pestkach moreli, wiśni oraz śliwek. Określa się ją mianem witaminy B17 i przypisuje się jej właściwości leczące choroby nowotworowe. Z drugiej zaś strony podkreśla się jej działanie toksyczne na ustrój. Jaka jest więc prawda? Czy suplementacja preparatami amigdaliny jest uzasadniona i bezpieczna?

Co to jest amigdalina?

Amigdalina jest naturalnie występującym organicznym związkiem, należącym do glikozydów cyjanogennych. Odpowiada za charakterystyczny cierpki smak pestek niektórych owoców, który jest wyraźnie wyczuwalny po rozgryzieniu pestki. Często określa się ją potocznie mianem witaminy B17, choć w rzeczywistości witaminą nie jest. Niegdyś uważano, że występowanie nowotworów jest wynikiem niedoboru witamin, a jedną z nich miała być właśnie amigdalina, stąd takie określenie.

Witamina B17 obecna jest m.in. w gorzkich migdałach, które w starożytności wykorzystywano w leczeniu gorączki, bólów głowy oraz jako środek działający moczopędnie. Uważa się, że amigdalina odgrywa ważną rolę jako środek pozytywnie wpływający na zdrowie, głównie w kontekście leczenia nowotworów. Zdania w tym temacie są jednak podzielone, a wyniki badań naukowych niejednoznaczne. 

Właściwości witaminy B17

Witamina B17, czyli amigdalina znana jest przede wszystkim z właściwości przeciwnowotworowych. Działanie przeciwnowotworowe amigdaliny miałoby polegać na przekształceniu się jej w organizmie do cyjanowodoru. Cyjanowodór w tym przypadku odpowiada równocześnie za jej działanie toksyczne. Niektóre teorie i badania naukowe sugerują, że amigdalina może prowadzić do zmniejszenia występowania guzów poprzez tłumienie genów odpowiedzialnych za ich rozprzestrzenianie. Jednakże, brak jest wystarczających dowodów, które potwierdziłyby skuteczność i bezpieczeństwo stosowania amigdaliny na raka. 

Ta informacja jest istotna ze względu na to, że część osób chorujących na nowotwory wykazuje zainteresowanie spożyciem amigdaliny. Lekarze jednak zachowują ostrożność w ocenie tych działań, ze względu na brak solidnych badań potwierdzających jej skuteczność. 

Wpływ witaminy B17 na organizm człowieka

Amigdalina - na co pomaga? Poza przeciwnowotworowym działaniem amigdaliny możliwe jest wystąpienie innych właściwości zdrowotnych. Wszystkie te właściwości wymagają jednak dokładniejszych badań i lepiej traktować je jako ciekawostkę. Amigdalina może działać antyoksydacyjnie, rozkurczowo oraz przeciwkaszlowo. Poza tym według niektórych doniesień naukowych, amigdalina może łagodzić ból i zwiększać odporność. Kilka badań na zwierzętach wykazało, że związek ten redukuje dolegliwości bólowe spowodowane stanami zapalnymi (m.in. zapalenie stawów). Brak jednak dowodów klinicznych w tym zakresie.  W jednym z badań wykazano, że spożywanie pestek moreli obniżyło u badanych osób podwyższone ciśnienie krwi.

Witamina B17 a nowotwory

Przeciwnowotworowa skuteczność amigdaliny jest przedmiotem kontrowersji i wymaga dalszych badań naukowych. Dlatego też, przed podjęciem decyzji o spożyciu amigdaliny w celach przeciwnowotworowych, zawsze należy skonsultować się z lekarzem, aby ocenić korzyści i ryzyko związane z jej stosowaniem. 

Ani WHO, ani FDA, ani Europejska Agencja ds. Leków nie rekomendują leczenia nowotworów amigdaliną. W obliczu braku badań stosowanie tego rodzaju terapii nie jest dopuszczone, a w wielu krajach wręcz zabronione. Podkreśla się, że doniesienia sugerujące potencjalną skuteczność antynowotworową „witaminy B17” to wyłącznie badania prowadzone na komórkach lub zwierzętach. Poza tym bardzo często obarczone były błędami z zakresu metodyki.

Naturalne źródła witaminy B17

Amigdalina występuje w nasionach i pestkach owoców i warzyw, do najlepszych źródeł amigdaliny należy 10 poniższych przykładów:

  • (pestki) moreli
  • nektarynki
  • pigwa
  • śliwki
  • gruszki
  • jabłka
  • wiśnie
  • brzoskwinie
  • warzywa strączkowe
  • gorzkie migdały

Najlepszym przykładem źródła amigdaliny są pestki moreli, które można dostać w sklepach ze zdrową żywnością. Osoby chcące dodawać je do codziennej diety powinny najpierw skonsultować z lekarzem zasadność takiego postępowania. Pestki moreli można jeść jako przekąskę lub jako dodatek do muesli czy sałatki.

Dawkowanie i sposób przyjmowania witaminy B17

Ciężko ocenić i podać konkretne wartość zalecanych dawek amigdaliny. W rzeczywistości potencjalne dawki mogą różnić się w zależności od wieku, a także stanu zdrowia pacjenta czy jego celów terapeutycznych. Dawki powinny być zatem dopasowane indywidualnie pod okiem specjalisty, który będzie miał możliwość monitorowania potencjalnych skutków ubocznych. 

Przeciwwskazania

Najważniejszym przeciwwskazaniem do stosowania amigdaliny jest korzystanie z niej na własną rękę. Przed rozpoczęciem suplementacji należy koniecznie skontaktować się z lekarzem, który stwierdzi zasadność suplementacji oraz dopasuje dawkowanie. Poza tym do pozostałych przeciwwskazań należy alergia na owoce będące źródłem amigdaliny oraz niektóre zaburzenia metaboliczne. 

Potencjalne skutki uboczne

Do najbardziej prawdopodobnych skutków ubocznych przyjmowania amigdaliny zaliczane są nudności, wymioty i biegunki. Poza tym może dojść do 10 poniższych skutków:

  • niewydolność nerek
  • uszkodzenia wątroby
  • uszkodzenia układu nerwowego
  • małopłytkowość
  • kwasica
  • spadek ciśnienia tętniczego krwi
  • gorączka
  • uszkodzenia nerwów
  • dezorientacja
  • w skrajnych przypadkach śpiączka, a nawet śmierć

Istnieją także liczne kontrowersje, które dotyczą przede wszystkim bezpieczeństwa i skuteczności amigdaliny w leczeniu chorób. Ponadto niektórzy eksperci ostrzegają przed możliwością zatrucia cyjanowodorem, który może być uwalniany podczas metabolizmu amigdaliny. Z tego powodu konieczna jest ostrożność i konsultacja z lekarzem przed rozpoczęciem suplementacji witaminą B17, szczególnie u osób z istniejącymi schorzeniami lub przyjmujących na stałe inne leki.

Podsumowanie

Witamina B17, czyli amigdalina daje nadzieję osobom chorującym na nowotwory. Jednak brakuje rzetelnych i solidnych badań, które potwierdzałyby jej skuteczność. Amigdalinę można znaleźć przede wszystkim w nasionach i pestkach, szczególnie w pestkach moreli, a także w suplementach diety w postaci kapsułek czy proszku. Ze względu na duże ryzyko wystąpienia skutków ubocznych, amigdalina nie powinna być przyjmowana na własną rękę, a jedynie pod nadzorem doświadczonego lekarza. 

Bibliografia:

  1. Jaszczak E, Narkowicz S, Namieśnik J, Polkowska Ż.(2017). Amigdalina- lek przeciwnowotworowy czy trucizna? Analityka: nauka i praktyka,2, 64-67.
  2. Nowak A, Zielińska A.(2016). Aktywność przeciwnowotworowa amigdaliny. Postępy fitoterapii, 4, 282-292.
  3. Oduwole I, Abdalnaser A. (2020). Amygdalin-Therapeutic Effects and Toxity. J Biotechnol Biomed, 3, 39-49.

W kategorii: SUPLEMENTACJA
Izabela Daniel-Kalicka

mgr Izabela Daniel-Kalicka - Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Warszawie na kierunku dietetyka. Autorka książki "Zdrowe smaki BLW. Jak nakarmić całą rodzinę, nie spędzając dużo czasu w kuchni", a także propagatorka zdrowego podejścia do odżywiania. W przeszłości dietetyczka członków kadry narodowej w kick-boxingu, aktualnie stawiająca na specjalizację z zakresu żywienia niemowląt i małych dzieci. Uczestniczka wielu szkoleń i kursów z zakresu dietetyki klinicznej, sportowej i pediatrycznej. Więcej informacji znajdziesz na: www.zdrowe-smaki.pl, a także Instagramie: @zdrowe_smaki_blw.