Białko serwatkowe – co trzeba wiedzieć?

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

- 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10

BLOG - ostatnie wpisy

Białko serwatkowe – co trzeba wiedzieć?

14621 Views

Białko serwatkowe jest jedną z najlepszych odżywek dla sportowców. Ten suplement diety pozwala na uzupełnienie niedobór białka w szybki i naturalny sposób. Dziś dowiemy się co zawiera w sobie białko serwatkowe i jak najlepiej je stosować.

Spis treści:

Czym jest białko serwatkowe?

Białko serwatkowe jak sama nazwa wskazuje jest robione z serwatki. Jest ona wytwarzana podczas produkcji sera i traktowana jest jako efekt uboczny. Zanim serwatka stanie się suplementem diety musi przejść przez proces ultrafiltracji, ponieważ sama serwatka to w większości tłuszcz i laktoza, czyli nie wielka ilość cennego białka. Po procesie oczyszczenia wszystkie niepożądane substancje są oddzielone od najważniejszej. Następnie serwatka jest poddawana procesowi suszenia, w efekcie czego powstaje proszek, który jest suplementem diety, który aż w osiemdziesięciu procentach składa się z białka. W większości przypadków producenci tej odżywki decydują się na wzbogacenie smaku słodzikami.

Jaki jest skład białka serwatkowego?

W większości białek serwatkowych znajdują się naturalne słodziki. Reszta suplementu diety to aminokwasy rozgałęzione, które w budowie bardzo przypominają te, które naturalnie znajdują się w organizmie człowieka. W odżywce białkowej może znajdować się tłuszcz oraz węglowodany. Jest to więc suplement diety o wartościowym składzie, który jest bezpieczny dla zdrowa. Przyjmowanie białka serwatkowego nie wywołuje żadnych skutków ubocznych.

Czy białko serwatkowe wspomaga odchudzanie?

Niemal każdy z nas zdaje sobie sprawę, że białka to jeden z najważniejszych składników, który buduje organizm człowieka. Jest ono niezbędne jeśli chcemy rozbudować masę mięśniową, ponieważ jest potrzebne do procesu rozbudowy oraz regeneracji. Jednak to nie wszystko na temat białka serwatkowego. Ma ono działanie na układ trawienny, a to dlatego, że ma właściwości termogeniczne. To sprawia, że podwyższa i przyśpiesza przemianę materii, dzięki czemu wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej bez naruszania mięśni. Dodatkowo białko serwatkowe tworzy płaszcz ochronny dla mięśni zapobiegając ich  regeneracji, dzięki czemu jest to odżywka idealna dla osób przebywających na diecie redukcyjnej.

Kiedy stosować białko serwatkowe?

Jak każdą odżywkę białkową najlepiej spożyć ją do godziny po skończonym treningu. Ten czas nazywa się również oknem anabolicznym, kiedy to organizm bardzo szybko przyswajaj składniki odżywcze z przewodu pokarmowego. To jest bardzo duże wsparcie dla układu mięśniowego, który po treningu ma mikrouszkodzenia oraz zmniejsza się jego objętość przez zachodzące w nich katabolizmy. Najlepsze efekty osiągniemy jeśli białka połączymy z węglowodanami. Jest to konieczne, by układ mięśniowy został uzupełniony w glikogen. Warto również przyjmować drugą porcję białka, najlepiej zaraz po przebudzeni. Dzięki temu zahamujemy proces kataboliczny, czyli nie dopuścimy do rozpadu białek w organizmie.

Biologicznie aktywne peptydy serwatki

Peptydy bioaktywne są mniejszymi fragmentami białek, zbudowanymi najczęściej z 3-20 aminokwasów. Powstają np. w wyniku trawienia spożywanych wraz z pokarmem białek. Białka nigdy nie są degradowane w stu procentach do aminokwasów i zawsze pozostaje pewna pula peptydów, które nie podlegają już dalszej hydrolizie. Takie peptydy mogą oddziaływać z różnymi receptorami i korzystnie wpływać na funkcjonowanie organizmu, za pośrednictwem wielu szlaków metabolicznych. 

W ten sposób peptydy pochodzące z białek żywnościowych wpływają na funkcjonowanie:

  • układu krwionośnego (peptydy obniżające ciśnienie, przeciwzakrzepowe, przeciwutleniające),
  • układu nerwowego (peptydy opioidowe),
  • układu pokarmowego (peptydy chelatujące składniki mineralne, obniżające apetyt, o działaniu bakteriobójczym),
  • układu immunologicznego (peptydy immunomodulacyjne).

Podstawą aktywności peptydów jest skład i sekwencja aminokwasowa białek, które je budują. Dlatego różne białka mogą mieć różną zdolność do ich wytwarzania. Obserwacje licznych badań wykazały, że białka serwatkowe, są jednym z najskuteczniejszych prekursorów bioaktywnych peptydów. Wysokiej jakości specjalistycznym produktem zawierającym wszystkie białka serwatki w proszku jest UNS ISO ZERO.

Białka serwatki, w wyniku degradacji enzymami trawiennymi przekształcają się do aktywnych peptydów obniżających ciśnienie, które wykazują właściwości inhibitorów konwertazy angiotensyny (ACE). Blokowanie ACE przez fragmenty białek serwatki ogranicza jej właściwości zwężające naczynia krwionośne. Hipotensyjne działanie protein serwatki potwierdzono w testach na ludziach, a biopeptydy o udowodnionej skuteczności nazwano laktokininami. Wykazano, że laktokininy pochodzą ze wszystkich frakcji białek serwatki, m.in. beta-laktoglobuliny, alfa-laktoalbuminy i albuminy surowicy bydlęcej (BSA). UNS ISO ZERO jest specjalistycznym produktem, w którym główne białka serwatki występują w naturalnych proporcjach. Oprócz hamowania ACE, fragmenty białek serwatkowych wpływają na uwalnianie katecholamin i wytwarzanie tlenku azotu.

Białko serwatkowe, a glutation

W licznych badaniach potwierdzono, że spożywanie białek serwatkowych wpływa na produkcję glutationu. To glutation, produkowany w naszym organizmie, biologicznie aktywny peptyd jest głównym elementem obrony komórek przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Chroni on błony komórkowe, DNA i białka organizmu przed stresem oksydacyjnym. W badaniach klinicznych wykazano, iż spożywanie białek serwatkowych w ilości 30 g/dzień, przez okres 6 miesięcy, przez pacjentów z chorobami nowotworowymi, skutkowały podwyższeniem poziomu glutationu, znaczną poprawą stanu zdrowia, a w dwóch przypadkach regresją  guza nowotworowego.

Jeśli do tej pory brakowało Wam powodów do regularnej suplementacji białkami serwatkowymi, to biologicznie aktywne peptydy z nich powstające, powinny być silnym argumentem „za”. 

W kategorii: SUPLEMENTACJA

Zostaw komentarz

Kod