Nie każdy lubi sok z cytryny, bo jest naprawdę bardzo kwaśny. Ale wiele osób rozpoczyna dzień od szklanki wody z cytryną. Taką mieszankę można przygotować w bardzo prosty sposób. Wyciskamy sok z połowy cytryny, dolewamy wodę do pełnej szklanki i mieszamy. Pijemy na czczo. A dlaczego warto to robić? Jakie ma cytryna właściwości?
Właściwości cytryny: Cytryna w obronie organizmu
Wszystkim nam znana cytryna na odporność rzeczywiście pomaga chronić organizm przed chorobami. Od przeziębienia, do nowotworu:
- Zawiera sporą dawkę witaminy C, dzięki której trzyma na dystans infekcje lub przynajmniej łagodzi ich przebieg. Również dzięki temu zmniejsza ryzyko wystąpienia reumatoidalnego zapalenia stawów.
- Stymuluje wytwarzanie enzymów trawiennych, dzięki czemu może zapobiec zaparciom, niestrawności, otyłości i jej konsekwencjom, takim jak miażdżyca, choroba wieńcowa, cukrzyca typu 2 oraz bóle układu ruchu (kręgosłupa i stawów).
- Dostarcza witamin z grupy B, magnezu i potasu, które korzystnie działają na układ nerwowy. Tym samym chroni przed szkodliwym wpływem stresu. I nie chodzi tylko o obniżenie odporności. Niedobór magnezu wywołuje między innymi skurcze mięśni.
- Jest źródłem rutyny, wzmacniającej naczynia krwionośne, więc może zapobiegać krwotokom, jeśli ich osłabienie i pękanie, a nie niska krzepliwość krwi, leży u przyczyn dolegliwości.
- Zawiera antyoksydant - limonen - zatem zapobiega powstawaniu nowotworów. W badaniach laboratoryjnych niszczył on komórki rakowe: płuc, skóry, żołądka, piersi, jamy ustnej, okrężnicy, neuroblastomy.
Właściwości cytryny: cytryna przy odchudzaniu
Znając jedną z właściwości cytryny, jaką jest pobudzanie produkcji enzymów trawiennych, nietrudno się domyślić, że ten owoc znajdzie swoje zastosowanie w dietach odchudzających i to aż z trzech powodów:
- Ze względu na wspomniane enzymy. W końcu szybsze trawienie to ułatwione odchudzanie, nie ma wątpliwości.
- Bo jak wszystkie produkty roślinne, zawiera błonnik. I chociaż człowiek go nie trawi (to jest nie rozkłada polisacharydu na cukry proste w celu pozyskania energii), to odżywiają się nim bakterie jelitowe. Stąd błonnik usprawnia pracę jelit.
- Ponieważ oczyszcza organizm. Sok z cytrynynie dość, że czyści jelita przyspieszając metabolizm, to jeszcze działa moczopędnie, oczyszczając z toksyn nerki.
Czy cytryna prowadzi do zakwaszenia organizmu?
Odpowiedź na to pytanie jest prosta – nie!
Mimo kwaśnego smaku, cytryna zawiera minerały, które podnoszą pH krwi. Jest produktem zasadowym. Tak naprawdę pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową, a nie zakwasza organizm.
Czy herbata z cytryną szkodzi zdrowiu?
Te obawy nie są bezpodstawne. Jednak by rozwiązać problem wystarczy nie dodawać cytryny do wrzątku.
Podczas parzenia herbaty, z fusów wydostaje się aluminium (glin) w trudno przyswajalnej postaci. I małej ilości. Dzięki temu napar nie jest szkodliwy.
Kiedy jednak doda się do niego sok z cytryny, powstaje przyswajalny cytrynian glinu, a on już może realnie zagrozić zdrowiu.
Dlatego cytryna na odporność - jak najbardziej - byle nie do wrzącej herbaty.
Wiedząc, jakie ma cytryna właściwości, i stosując ją świadomie, możemy poprawić swoją odporność, sylwetkę oraz kondycję naczyń krwionośnych. Zawiera ona przeciwutleniacze, witaminy i minerały, które kompleksowo służą zdrowiu. Pobudza wytwarzanie enzymów, reguluje pH krwi i perystaltykę jelit, oczyszcza organizm z toksyn, a także wspiera w odchudzaniu. Na pewno warto wprowadzić ją do diety, uważając jednak, by nie dodawać jej do fusów herbaty we wrzątku.