Jaką funkcje pełni kwas pantotenowy?
Każda substancja w przyrodzie pełni istotne funkcje dla żywych organizmów, w tym również dla ludzi. Dlatego warto wiedzieć, jak działają poszczególne substancje i nie dopuszczać do ich niedoborów. Dokonać tego drugiego można świadomie tylko wtedy, gdy zna się źródła pokarmowe każdej z nich. Jakie ma witamina B5 występowanie? Na co się sprawdzi?
Spis treści:
Zobacz też: Co to jest kwas pantotenowy?
Jaki wpływ ma witamina B5?
Jak każda z jej grupy, uczestniczy w wielu procesach, zachodzących na poziomie komórkowym, które prowadzą do:
- Syntezy koenzymu A. Kluczową z tych, jakie ma witamina B5 właściwości, jest wytwarzanie CoA, uczestniczącego w reakcjach metabolicznych. Bez nich nie zachodzi przemiana materii, a więc organizm nie pozyskuje energii.
- Obniżenia cholesterolu. Ta cecha pozwala ustrzec się przed miażdżycą i jej konsekwencjami w postaci zawałów.
- Zwiększenia pigmentacji włosów. Najczęściej bagatelizowaną z tych, jakie ma witamina B5 właściwości, jest przyciemnianie włosów.
- Wytwarzania przeciwciał. Funkcją układu immunologicznego jest obrona organizmu przed czynnikami potencjalnie chorobotwórczymi. Nie może ona, jednak, zachodzić bez udziału substancji odżywczych, które wspierają produkcję odpowiednich komórek krwi.
- Regeneracji skóry. Nie może się odbywać bez energii z procesów metabolicznych. Ta właściwość, którą wykazuje kwas pantotenowy, sprzyja też szybszemu gojeniu ran oraz leczeniu trądziku czy innych chorób dermatologicznych.
- Witamina B5 bierze udział w syntezie hormonów steroidowych, takich jak kortyzol, testosteron, estradiol i progesteron, oraz neuroprzekaźników – serotoniny i dopaminy. Uczestniczy też w syntezie witaminy A oraz witaminy D.
Witamina B5 - występowanie w produktach wegańskich
Na diecie wegańskiej nie trzeba się martwić o niedobór witaminy B5. Zawierają ją między innymi:
- Otręby pszenne. Zawierają nieco ponad 2 mg w 100 g produktu, co zaspokaja 40% dziennego zapotrzebowania ludzi.
- Awokado. Dostarcza mniej niż 1,4 mg, ale za to jest zdrowym zamiennikiem masła, dającym więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych.
- Drożdże. Mają aż 14,5 mg witaminy B5, z czego zwykle wchłania się połowa w związku z wysoką temperaturą obróbki, piciem kaw i herbat, stosowaniem różnych leków czy doświadczaniem problemów żołądkowo-jelitowych. Każdy z tych czynników utrudnia przenikanie wartości odżywczych do krwi.
- Orzechy. W nich witamina B5 stanowi średnio 1,15 miligramów ze 100 gram. Ponadto zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, więc usprawniają pracę mózgu.
Źródła witaminy B5 w pokarmach odzwierzęcych
Niezależnie od nawyków żywieniowych, można dostarczyć sobie kwas pantotenowy. Jest on w takich produktach, jak:
- Łosoś. Jest on o tyle dobry, że można go spożywać na surowo w formie sushi czy tataru, nie tracąc żadnych korzystnych wartości, jak również ugotować na parze, grillować, upiec czy wędzić.
- Jaja. Najbogatszym źródłem, jakie ma witamina B5, są żółtka jaj, ponieważ dostarczają jej aż 4 mg na 100 g. Świetnie sprawdzają się też na diecie cukrzycowej, bo mają niski indeks glikemiczny.
- Mleko i jego przetwory. Wiadomo, że wraz z obróbką termiczną, produkty tracą swoje właściwości, ale istnieją też jogurty wzbogacane witaminami. Dlatego warto czytać składy.
- Śledzie. Zapewniają niespełna 0,9 mg, ale są w Polsce zjadane w dużej ilości. Zwłaszcza w okresie Świąt Bożego Narodzenia, jako śledź w śmietanie, który kwas pantotenowy zawiera dodatkowo z tego względu, że wykorzystany jest w przepisie produkt mleczny.
Witamina B5 przynosi organizmowi wiele korzyści, bo bez niej nie zachodzi synteza koenzymu A, niezbędnego w cyklu Krebsa przemian metabolicznych. Utrzymywana na odpowiednim poziomie, wspiera więc oddychanie komórkowe, a tym samym efektywną gospodarkę cukrów, lipidów i białek, co oznacza, że jest niezbędna do pozyskiwania energii. Ponadto przyspiesza procesy regeneracji skóry.