Suplementy diety na wzrok - jak właściwie dbać o oczy?

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

UNS5 UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY:

BLOG - ostatnie wpisy

Suplementy diety na wzrok - jak właściwie dbać o oczy?

298 Views

Lekarze alarmują - nie dbamy o nasze oczy. Ogólnopolska akcja “Miej oko na drogę” przygotowana pod patronatem Instytutu SAMAR pokazuje szokujące dane. Tylko 46% osób prowadzących samochód codziennie badało wzrok w ciągu ostatniego roku, a aż u 48% z nich stwierdzono jakąś wadę. Ponad połowa Polaków nosi okulary lub soczewki korekcyjne na stałe. 

Wzrok to bardzo ważny zmysł. Niestety w dzisiejszych czasach jest on narażony na wiele niekorzystnych czynników. Obecny tryb życia odpowiedzialny jest za wiele chorób cywilizacyjnych, do których między innymi zaliczana jest jaskra, zwyrodnienia siatkówki, zespół suchego oka, zapalenie spojówek oraz wzrost wad wzroku u dzieci i młodzieży. Zmęczone oczy to plaga współczesnego społeczeństwa. Zespół suchego oka objawia się bólem, uczuciem piasku pod powiekami, czarnymi mroczkami. Długie przebywanie w klimatyzowanych pomieszczeniach, praca przed komputerem, korzystanie ze smartfonów, oglądanie telewizji, sztuczne oświetlenie to czynniki, które niekorzystnie oddziałują na oczy.

Spis treści: 

Jak zapobiegać problemom ze wzrokiem

Należy pamiętać o kilku zasadach, które pozwolą zapobiegać problemom ze wzrokiem. Pracując przy komputerze, trzeba zadbać o to, aby:

  • monitor był oddalony od oczu o minimum 70 cm, ustawiony pod kątem 15 stopni,
  • światło było równomiernie rozproszone,
  • w ustawieniach urządzenia (laptopa, telefonu) powinno się włączać funkcję wyłączania niebieskiego światła po zmroku lub należy stosować tryb nocny,
  • co pół godziny robić przerwę, w czasie której należy patrzeć w dal i często mrugać,
  • nie siedzieć przodem do okna. 

W przypadku wady wzroku należy pamiętać o okularach korekcyjnych i odpowiednio częstych wizytach u okulisty. Ważnym elementem ochrony oczu przed promieniowaniem ultrafioletowym jest noszenie okularów przeciwsłonecznych.

Jakie są najczęściej dolegliwości oczu

Do najczęstszych dolegliwości oczu należy zapalenie spojówek. Stan zapalny może być spowodowany przez wirusy, bakterie lub alergeny. W jego przebiegu pojawia się zaczerwienienie na spojówce, możliwe jest łzawienie, pojawienie się ropnej wydzieliny lub ostry ból przy patrzeniu na światło. 

Częstą dolegliwością narządu wzroku jest również jęczmień czyli ropny guzek umiejscowiony na powiece, powstający w wyniku zakażenia bakteryjnego lub niedokładnego demakijażu,  bywa też  jednym z objawów cukrzycy. 

Inną często występującą przypadłością jest zespół suchego oka (DES), będący przewlekłym schorzeniem występującym, gdy oczy nie produkują wystarczającej ilości łez lub gdy za szybko wysychają. Może powodować rozmyte widzenie, zaczerwienienie, kłucie, pieczenie i obrzęk.

Dyskomfort pogłębia się podczas długiej pracy przy komputerze. Przyczyną może być przebywanie w suchych i klimatyzowanych pomieszczeniach, praca przy monitorze. Nierzadko powodem dolegliwości oczu jest alergia, spowodowana przez kontakt z alergenami, takimi jak pleśń, drobinki kurzu, sierść zwierząt domowych i pyłki. Objawy to zaczerwienione, swędzące, łzawiące i piekące oczy, obrzęk, piasek pod powiekami. Dodatkowo pojawić się może katar, kichanie, bóle głowy i kaszel. 

Retinopatia cukrzycowa jako najczęstsza przyczyna trwałej utraty wzroku

Chwilowa utrata wzroku w wyniku udaru lub wypadku to ostrzeżenie. W przypadku retinopatii cukrzycowej mówimy o chorobie, która trwale uszkadza narząd wzroku. Jak sama nazwa wskazuje, główną przyczyną retinopatii jest cukrzyca zarówno typu 1, jak i typu 2. 

Szacuje się, że na cukrzycę cierpi ok. 4% populacji, przy czym wielu tych dolegliwości można byłoby uniknąć, stosując prawidłową dietę i dbając o regularną aktywność fizyczną. Zaniedbania w tych obszarach, szczególnie siedzący tryb życia oraz prowadzące do otyłości spożywanie przetworzonych, bogatych w węglowodany proste pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym (słodycze, produkty mączne) prowadzą w konsekwencji do cukrzycy. 

Wysoki poziom glukozy we krwi wraz z wysokim ciśnieniem tętniczym prowadzi do 

Wyróżnia się trzy rodzaje retinopatii cukrzycowej

  • nieproliferacyjną - stosunkowo niegroźna odmiana. Musi jednak być uważnie monitorowana przez specjalistę, ponieważ jej zignorowanie może skutkować retinopatią proliferacyjną,
  • przedproliferacyjna - jej objawy to obrzęk oka, krwawienie oraz zaburzenia wzroku,
  • proliferacyjna - słaba ostrość widzenia, wysokie ryzyko gwałtownego krwawienia siatkówki, co z kolei może prowadzić nawet do całkowitej utraty wzroku.

Aby obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę, należy wyeliminować niezdrowe nawyki żywieniowe, wprowadzić do codziennej diety warzywa oraz owoce, skupić się na spożywaniu produktów jak najmniej przetworzonych oraz regularnie uprawiać sport. Dodatkowo w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi mogą pomóc różne preparaty, jak np. suplement diety z morwą białą

Jakie składniki powinna uwzględniać dieta

Ważnym elementem dbania o wzrok jest odpowiednia dieta. Powinna być pełnowartościowa, bogata w witaminy  i niezbędne mikroelementy. 

Witamina A jako najważniejsza witamina dla dobrej kondycji oczu

Do najważniejszych dla wzroku witamin, należy witamina A, która jest antyoksydantem zwalczającym wolne rodniki, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie fotoreceptorów siatkówki oka, które są odpowiedzialne za prawidłowy proces widzenia o każdej porze dnia. Jej niedobór prowadzić może do kurzej ślepoty, a przedłużające się braki prowadzą do suchości oka, powstawania owrzodzeń oraz blizn rogówki. Źródłem beta karotenu jest marchew, brzoskwinie, pomidory

Witamina E do dbania o narząd wzroku

Inną ważną witaminą jest witamina E, silny antyoksydant, który wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, uczestniczy w transporcie składników odżywczych. Silne, zdrowe naczynia krwionośne zredukują ryzyko krwotoku przy retinopatii cukrzycowej. Bogactwo witaminy E można znaleźć w migdałach, orzechach laskowych oraz w olejach roślinnych, szczególnie w oleju słonecznikowym. Spożywana w większych ilościach może opóźniać rozwój zaćmy.

Witamina C przeciw zaćmie

Warto zadbać o obecność w diecie również witaminy C, dzięki niej następuje synteza kolagenu i która zmniejsza ryzyko zachorowania na zaćmę. Jej źródłem są owoce cytrusowe, czarne porzeczki, natka pietruszki  i czerwona papryka. 

Antyoksydanty na regenerację gałki ocznej

Do ważnych dla wzroku składników w diecie, należą antocyjany czyli substancje z grupy flawonoidów będące czerwonymi, niebieskimi i fioletowymi  barwnikami owoców i warzyw. Zwalczają one wolne rodniki i regenerują uszkodzone przez nie elementy oka. Flawonoidy poprawiają wzrok krótkowidzów, działają przeciwzapalnie i bakteriostatycznie. 

Witamina B1, B2 i PP przeciwko chorobom oka

W dobrze zbilansowanej diecie powinny znaleźć się również witaminy B1, B2 i PP, które mogą pomóc zapobiegać zaćmie. Znajdują się w nasionach słonecznika, warzywach strączkowych i suszonych owocach.

Cynk na ostrość widzenia

Ważnym dla wzroku minerałem jest cynk, którego niedobór prowadzi do kurzej ślepoty. Przyczynia się do poprawy widzenia po zmroku, hamuje zaburzenia widzenia pojawiające się z wiekiem. Źródłem cynku są jaja, mięso, ryby, pełnoziarniste produkty zbożowe. 

Luteina i zeaksantyna

Istotną rolę w ochronie wzroku odgrywają luteina i zeaksantyna, cenne karotenoidy, chroniące wzrok przed działaniem wolnych rodników powstałych w wyniku promieniowanie ultrafioletowego. Szczególnie dużo zeaksantyny znajduje się w szpinaku, brokułach, jarmużu, kukurydzy i brukselce, a luteiny w jajach, szpinaku, kapuście i dyni. Wysoki poziom luteiny ogranicza ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej, które odpowiada za pogorszenie wzroku u osób w podeszłym wieku. 

Kwasy omega-3 - zaskakujący sojusznik w walce z chorobami oka

Choć tabletki na oczy z reguły nie zawierają kwasów omega-3, badania potwierdzają związek ich spożywania z obniżeniem ciśnienia krwi, co przekłada się na poprawę kondycji oczu i redukcję ryzyka wystąpienia chorób, które skutkują całkowitą utratą wzroku (jak wspomniana retinopatia). Zwłaszcza kwasy EPA i DHA korzystnie wpływają na stan oczu.

Najlepszym źródłem kwasów omega-3 są tłuste ryby jak łosoś, sardynki, śledź, szprot oraz makrela, a także orzechy arachidowe, migdały oraz oleje roślinne. 

Kto powinien przyjmować suplementy diety na oczy

Niektóre osoby są dużo bardziej narażone na choroby oczu . O dodatkową suplementację oczu powinny dbać nie tylko osoby narażone, ale także te, od których wzroku zależy jakość wykonywanej pracy, a nawet ludzkie życie. Stosowanie suplementów diety na oczy zaleca się w szczególności:

  • osobom pracującym przy komputerze przez dłuższy czas, szczególnie w klimatyzowanych pomieszczeniach (np. biurach czy przestrzeni co-workingowej),
  • dzieciom podczas nauki zdalnej,
  • kierowcy zawodowi,
  • spawacze,
  • lekarze chirurdzy,
  • osoby otyłe (zwłaszcza cukrzycy),
  • osoby starsze.

Jeżeli pracujesz w którymś z podanych zawodów, skontaktuj się z lekarzem specjalistą, który dobierze odpowiednie leki i suplementy diety na zdrowe oczy. Oczekiwane efekty nie pojawią się od razu, ale regularność i dyscyplina pozwolą uchronić Twój narząd wzroku od wielu chorób lub opóźnić ich wystąpienie. 

Skuteczne tabletki na poprawę wzroku

Suplementy poprawiające wzrok powinny dostarczać do organizmu witaminy i składniki mineralne, które wspierają pracę narządu wzroku. W ich składzie powinny znaleźć się przede wszystkim witaminy A, E i C oraz  zeaksantyna oraz antyoksydanty

Istotnym składnikiem tabletek poprawiających wzrok jest również luteina.  Suplementy na oczy poprawiające wzrok pozwolą zapobiec wielu kłopotom z oczami. Powinny wyróżniać się wysoką biodostępnością składników aktywnych. Dobrze dobrany skład jest gwarancją skuteczności i uzupełnienia niedoborów, występujących w codziennej diecie.

W kategorii: ZDROWIE