Próchnica wróg dla zębów
O zdrowiu i higienie jamy ustnej uczy się dzieci od najmłodszych lat, by wpoić im istotny nawyk mycia zębów. Wszystko dlatego, że choroba bakteryjna, która niszczy strukturę zębów, może wpływać na cały organizm. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z reakcji wiązanych. Czym grozi nieleczona próchnica? Jak się przed nią uchronić?
Spis treści:
Zobacz też: Jak wybielić zęby w domu? To naprawdę proste!
Skąd bierze się próchnica zębów?
Wiele się mówi o wpływie nawyków żywieniowych na zdrowie organizmu. To szczególnie prawdziwe w przypadku zębów, które jako pierwsze mają kontakt z pokarmami. Co może je osłabić?
Buduje on zęby i kości, stąd w wyniku jego niedoboru stają się bardziej podatne na działanie szkodliwych czynników, np. bakterii.
Spełnia podobną rolę w organizmie, a do tego służy wzmocnieniu odporności. Bez niej może się pojawić próchnica u dzieci i u dorosłych, dlatego tak ważna jest suplementacja D3 w okresach jesienno-zimowych.
Potrafią zaburzać gospodarkę wapniowo-potasową organizmu, tym samym wpływając na osłabienie zębów i kości.
Zmniejszone wydzielanie śliny, zawierającej bakteriobójczy lizozym, tworzy idealne warunki dla rozwoju innych chorób. Przy niej gorzej przebiega również proces remineralizacji szkliwa, w którym ten płyn uczestniczy u zdrowych ludzi.
Często są wrodzone, więc sprawiają, że próchnica zębów pojawia się już w najmłodszym wieku.
Zwiększa ryzyko nie tylko miażdżycy, lecz także chorób jamy ustnej.
Cofający się do ust kwas żołądkowy dosłownie przeżera zęby.
Duża zawartość węglowodanów w diecie jest najczęstszym błędem żywieniowym, dla którego występuje próchnica u dzieci.
Nie tylko kwas solny z żołądka, lecz także te występujące w sokach, owocach i kiszonkach, osłabiają zęby.
Wziewy na astmę osadzają się w jamie ustnej, dlatego należy przepłukiwać ją od razu po ich zażyciu, co nie zawsze jest możliwe w przypadku ataku z dala od domu. Do tego dochodzą leki moczopędne, psychotropowe, morfina czy tabletki do ssania, zawierające cukier. Wiele z nich sprzyja rozwojowi bakterii.
Nie wspominając o zbyt rzadkim szczotkowaniu, wiele osób nie używa nici dentystycznych, a właśnie przez to powstaje próchnica między zębami.
Próchnica - jak jej zapobiegać a jak ją leczyć?
Zdrowe nawyki higieniczne i żywieniowe, a także regularne wizyty u stomatologa, to podstawa dla mocnych zębów. Ale co dokładnie trzeba robić?
Warto zwracać na niego uwagę nie tylko przy planowaniu diety. Czasem wapń czy inny składnik nie wchłania się, pomimo spożywania go w odpowiedniej ilości. Takie spadki, wywołane chorobami, pozwalają wykluczyć kontrolne badania krwi.
Nie tylko słodycze (choć one najbardziej) osłabiają zęby. Uważać trzeba także na owoce, soki, białe pieczywo czy makarony.
Zakwaszanie jamy ustnej, np. sokiem z pomarańczy, sprzyja niszczeniu szkliwa, czyli warstwy ochronnej zębów.
Uzupełni on niedobory wapnia, dzięki czemu próchnica się nie pojawi. Istnieją również zamienniki dla wegan, które sprawdzą się w pełnieniu tej roli.
Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy brak dostępu do słońca uniemożliwia organizmowi jej syntezę w tkankach podskórnych.
Należy je szczotkować co najmniej dwa razy dziennie, używać płynu do płukania jamy ustnej, a także nici dentystycznych, by mieć pewność, że nie wystąpi próchnica między zębami.
Wizyty kontrolne powinny odbywać się przynajmniej dwa razy do roku. Dzięki temu, nawet gdy bakterie zaczną szkodliwie działać na zęby, to profesjonalnym czyszczeniem i uzupełnianiem ubytków zatrzyma się rozwój choroby.
Próchnica zębów dotyka wielu Polaków. Choć zwykle jest problemem, wynikającym z niewłaściwej higieny i nawyków żywieniowych, to mogą ją wywoływać także choroby - wśród nich niedoczynność tarczycy czy refluks żołądkowy. Na szczęście da się jej łatwo zapobiec. Wystarczy uzupełniać w diecie niedobory wapnia i witaminy D, a zrezygnować z węglowodanów, kwasów i pokarmów wstrzymujących produkcję śliny.