Prebiotyk a probiotyk – co to jest prebiotyk?

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

- 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10

BLOG - ostatnie wpisy

Prebiotyk a probiotyk – co to jest prebiotyk?

15948 Views

Jaka jest różnica między probiotykiem a prebiotykiem?

Bardzo duże znaczenie dla zdrowia człowieka mają bakterie jelitowe. Coraz częściej zwraca się uwagę na konieczność dostarczania prebiotyków i probiotyków w diecie oraz w postaci środków farmaceutycznych. Zatem co to jest prebiotyk i czym różni się od probiotyku? Jakie mają one znaczenie dla organizmu?

Spis treści:

Co to jest prebiotyk i probiotyk?

Niewątpliwie coraz częściej mówi się o konieczności spożywania w diecie, a także suplementowania probiotyków i prebiotyków. Wobec tego warto wiedzieć co to jest prebiotyk, a co to probiotyk.

Prebiotyk to niepodlegające trawieniu substancje, które stymulują aktywność lub zwiększenie ilości bakterii w jelicie grubym. Należą do nich oligosacharydy i polisacharydy. Są to: laktuloza, fruktooligosacharydy, oligosacharydy sojowe, inulina, celuloza, skrobia oporna,  pektyny i hemicelulozy. Odnaleźć je można zarówno w żywności, jak i suplementach/lekach.

Probiotyk z kolei, w przeciwieństwie do prebiotyku, zawiera żywe drobnoustroje. Są to produkty (żywność lub farmaceutyki), które zawierają hodowle żywych mikroorganizmów, pozytywnie wpływających na zdrowie gospodarza. By jednak ich działanie było skuteczne, konieczne jest dostarczanie ich w odpowiedniej ilości.

Zatem jeśli mówimy o substancjach o charakterze stymulującym, które nie zawierają żadnych mikroorganizmów, to mamy na myśli prebiotyk, a probiotyk zawiera żywe drobnoustroje. Ponadto prebiotyk w opozycji do probiotyku, powoduje zwiększenie ilości i aktywności naturalnej mikroflory jelitowej. Stanowi on podłoże do rozwoju bakterii pro biotycznych. Obie te grupy wspólnie nazywane są synbiotykami.

Funkcje prebiotyków i probiotyków

Wiedząc, co to jest prebiotyk i probiotyk, warto poznać ich znaczenie dla organizmu. Synbiotyki dbając o jego mikrobiotę, mają wpływ na wiele obszarów jego funkcjonowania. Niewątpliwie swoim działaniem w jelitach przysługują się całemu organizmowi.

Prebiotyk a probiotyk – czym różnią się ich funkcje w organizmie?

Funkcje probiotyków:

  • Ułatwiają proces trawienia;
  • Wspomagają leczenie biegunek i stanów zapalnych przewodu pokarmowego;
  • Zwalczają bakterie odporne na antybiotyki;
  • Wspomagają układ odpornościowy;
  • Obniżają cholesterol;
  • Wspierają układ moczowy – zapobiegają infekcjom, leczą kamicę nerkową;
  • Zapobiegają nawrotom infekcji intymnych;
  • Pomagają zapobiegać zapaleniu dziąseł;
  • Łagodzą objawy nietolerancji laktozy.

Funkcje prebiotyków:

  • Zwiększają ilość i aktywność pożytecznych bakterii w jelitach;
  • Zmniejszają ryzyko biegunek i ułatwiają usuwanie zbędnych produktów przemiany bakterii;
  • Działają przeciwnowotworowo w układzie pokarmowym;
  • Zmniejszają ryzyko polipów i stanów zapalnych przewodu pokarmowego;
  • Zwiększają przyswajanie wapnia, magnezu i żelaza;
  • Wspomagają pracę wątroby;
  • Wspomagają układ odpornościowy.

Jak widać, synbiotyki mają ogromny wpływ na zdrowie człowieka. Ich działanie dotyczy przede wszystkim układu pokarmowego, ale korzyści z tego płyną dla całego organizmu. Są one ważne każdego dnia, ale szczególnie trzeba zadbać o ich uzupełnianie w przypadku biegunek i antybiotykoterapii .

Źródła probiotyków i prebiotyków

Jak zadbać o odpowiednią ilość synbiotyków w naszym organizmie? Jaki wybrać probiotyk i prebiotyk dla dzieci, a jaki dla dorosłych? Jakie produkty żywnościowe w nie obfitują?

Źródła probiotyków w żywności:

  • Ludzkie mleko
  • Przetwory mleczne (bez cukru) - kefir, jogurt naturalny, maślanka
  • Kefir sojowy
  • Jogurt kokosowy
  • Kiszonki: kiszona kapusta, ogórki kiszone, zakwas z buraków
  • Kombucha, czyli tzw. grzyb herbaciany
  • Rejuvelac , czyli fermentowany napój z kiełkujących nasion zbóż

Prebiotyk w diecie – gdzie go znajdziemy?:

  • Ludzkie mleko
  • Cebula
  • Czosnek
  • Nieoczyszczone zboża: pszenica, jęczmień, owies
  • Soja
  • Miód
  • Banany
  • Cykoria
  • Por
  • Szparagi
  • Karczochy
  • Ziemniaki

Bezsprzecznie najlepszy probiotyk i prebiotyk dla dzieci to mleko mamy. Jeśli jednak dziecko nie jest już karmione piersią lub w przypadku osoby dorosłej, należy próbować dostarczać ich w pożywieniu. W sytuacji gdy nie jest to możliwe w wystarczającym stopniu, szczególnie przy biegunkach czy antybiotykoterapii, warto sięgnąć po farmaceutyki. Dostępne są zarówno suplementy, jak i leki zawierające synbiotyki. Dla dzieci najlepiej sprawdzą się te w kroplach lub proszku do sporządzenia roztworu, natomiast dla dorosłych zapewne najwygodniejszą formą będą kapsułki do połknięcia.

Synbiotyki, a więc prebiotyki i probiotyki, pełnią w naszym organizmie bardzo istotne funkcje. Mają przede wszystkim wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i odpornościowego. Ich źródłem są różne produkty żywnościowe oraz suplementy i leki. Najlepiej dbać o odpowiednią podaż synbiotyków w diecie, jedynie uzupełniając ich niedobory produktami aptecznymi. Szczególnie w przypadku biegunek i antybiotykoterapii, zaleca się ich dodatkowe dostarczanie w postaci farmaceutyków.

W kategorii: ZDROWIE

Zostaw komentarz

Kod