Aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować potrzebuje odpowiedniej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, wśród których prym wiodą kwasy omega-3 i omega-6. Wykazują one wiele właściwości prozdrowotnych. Wspomagają m.in. pracę serca, mózgu i narządu wzroku. Jakie jeszcze są właściwości omega-3 i gdzie je znajdziemy?
Zobacz też: Zdrowy olej - jakiego oleju używać na diecie?
Co to są kwasy omega-3?
Kwasy omega-3 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. O ile w diecie należy niewątpliwie ograniczać spożycie tłuszczów nasyconych, to spożycie tłuszczów nienasyconych pozytywnie wpływa na zdrowie i sylwetkę.
Na kwasy tłuszczowe omega-3 składają się:
- DHA (dokozaheksaenowy) – znajdziemy go przede wszystkim w algach oraz rybach żywiących się algami,
- EPA (eikozapentaenowy)- jego źródłem (podobnie do DHA) są ryby, m.in. łosoś, makrela, sardynki, śledź, pstrąg, karp czy tilapia;,
- ALA (α-linolenowy) – zawierają go oleje – lniany, sojowy i rzepakowy, a także siemię lniane, orzechy włoskie, nasiona chia i zielone części roślin jadalnych; z niego powstają także pewne ilości kwasów EPA i DHA w organizmie.
Bez wątpienia zatem odpowiednia ilość ryb w diecie jest bardzo istotna. Gdy niemożliwe jest jednak zaspokojenie zapotrzebowania na kwasy omega-3 w pożywieniu, powinno się zastosować ich suplementację.
Zobacz: Kwasy tłuszczowe Omega 3
Właściwości kwasów omega-3
Kwasy tłuszczowe omega-3 mają duże znaczenie dla zdrowia człowieka. Ich odpowiedni poziom wspiera pracę różnych układów i wspomaga odporność.
Właściwości omega-3:
- Kwas DHA reguluje m.in. pracę układu sercowo-naczyniowego, nerwowego i odpornościowego, przyspiesza detoksykację organizmu czy przywraca równowagę hormonalną.
- Kwas EPA odpowiada głównie za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego, reguluje m.in. cykl menstruacyjny, ciśnienie krwi i działa antyalergicznie.
- Z kolei kwas ALA jest np. świetnym antyoksydantem o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwbólowym.
Aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na kwasy tłuszczowe EPA i DHA, powinno się jeść tłuste ryby minimum 3 razy w tygodniu lub zażywać tran. Ważne jest, by dziennie dostarczać sobie łącznie co najmniej 1000mg (1g) tych kwasów, a u osób ze zwiększonym zapotrzebowaniem (np. przy nadciśnieniu tętniczym czy RZS) nawet 2-6g.
Znaczenie kwasów omega-3 dla organizmu
Nienasycone kwasy tłuszczowe mają ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wpływają na wiele procesów i pracę różnych układów.
Znaczenie kwasów omega-3 dla człowieka:
- Poprawiają sprawność myślenia, pamięć i umiejętność rozumowania,
- Zmniejszają ryzyko demencji i choroby Alzheimera,
- Zwiększają odporność organizmu,
- Poprawiają pracę narządu wzroku, zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej,
- Wykazują działanie przeciwnowotworowe – zmniejszają prawdopodobieństwo raka piersi, macicy, prostaty, okrężnicy i trzustki,
- Zmniejszają ryzyko zawału i arytmii,
- Zapobiegają powstawaniu zatorów i zakrzepów,
- Poprawiają profil lipidowy krwi – obniżają poziom cholesterolu LDL (złego) i podnoszą poziom HDL (dobrego cholesterolu),
- Wspomagają proces wchłaniania wapnia, wpływając pozytywnie na stan kości,
- Chronią przed zapaleniem stawów, zmniejszają objawy chorób reumatycznych,
- Wspomagają leczenie alergii i pomagają im zapobiegać, łagodzą także objawy astmy na tle alergicznym,
- Poprawiają stan skóry przy łuszczycy i AZS,
- Łagodzą ból towarzyszący menstruacji.
Kiedy zatem przez dłuższy czas nie dostarczamy do organizmu odpowiednich ilości kwasów omega-3, ryzykujemy osłabieniem odporności, rozwojem alergii, problemami z koncentracją i pamięcią. Wzrasta też prawdopodobieństwo miażdżycy, nadciśnienia, nowotworów czy depresji.
Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odpowiedni ich poziom wpływa na lepsze zdrowie i większy komfort życia. Wspomagają one pracę mózgu, narządu wzroku, układu sercowo-naczyniowego i podnoszą odporność. Zmniejszają też dolegliwości bólowe np. podczas miesiączki czy w przypadku RZS. Dlatego tak ważne jest spożywanie dużych ilości tłustych ryb lub suplementacja kwasów omega-3.