Kiszonki: na odporność, odchudzanie. 8 powodów, dla których warto je jeść

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

- 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10 - 10%* KOD: UNS10

BLOG - ostatnie wpisy

Kiszonki: na odporność, odchudzanie. 8 powodów, dla których warto je jeść

32 Views

Kiszonki - właściwości prozdrowotne

Domowe kiszonki mają wiele właściwości cennych dla zdrowia i urody. Stanowią one naturalny probiotyk, wspomagają odchudzanie i wzmacniają odporność. Można je przygotować na wiele sposobów z różnych warzyw i owoców.

Spis treści:

Co to są kiszonki i jakie są metody ich przygotowania?

Kiszonki to produkty, które zostały poddane fermentacji, dzięki której cukier zostaje rozłożony na kwas mlekowy pod wpływem specjalnych kultur bakterii. Pozwala to na znaczne wydłużenie ich przydatności do spożycia. Podczas kiszenie jest także wytwarzana nieznaczna ilość alkoholu i kwasu octowego, co nadaje kiszonkom kwaskowaty smak i octowy zapach.

Jak zrobić kiszonki? - 4 metody na kiszonki z warzyw i owoców:

  • Można kisić w solance, czyli roztworze wody ze solą – najpopularniejsza metoda, pozwalająca w łatwy sposób zapobiegać rozwojowi niekorzystnej flory bakteryjnej;
  • Kiszenie w soli bez dodawania wody – odpowiednie do warzyw i owoców o dużej zawartości wody, np. kapusty;
  • Kiszenie w wodzie bez soli – odpowiednie dla osób z nadciśnieniem i innych, którzy powinni ograniczać spożycie soli; z pewnością warto wtedy dodać do wody dużo warzyw o właściwościach antybakteryjnych, np. czosnku;
  • Tzw. „Kiszenie w miodzie” – idealne do kiszenia owoców, by nadać im idealny, słodki posmak.

Znając metody na to jak zrobić kiszonki, możemy w zaciszu domowym przygotować niemalże nieskończenie wiele kiszonek. Zapewne warto zacząć od gotowych przepisów, ale później można je modyfikować i wymyślać zgodnie z własnym smakiem. Znaczenie ma zarówno metoda kiszenia, jak i czas jego trwania. Niewątpliwie różne są gusta, warto więc próbować swoich przetworów na różnych etapach fermentacji i w odpowiednim czasie przenieść kiszonkę do lodówki lub zimnej piwnicy/spiżarni, ponieważ maksymalnie spowolni to dalszy proces fermentacji i zmiany smaku.

Z czego można zrobić domowe kiszonki?

Za pomocą wyżej wymienionych metod można przyrządzić domowe kiszonki na wiele sposobów. Można zrobić zarówno kiszonki z jednego rodzaju warzyw (kiszona kapusta, kiszone ogórki) czy owoców (kiszony banan, kiszone truskawki) oraz z miksów warzywnych (surówka z kiszonych warzyw lub kiszony mix warzywny). Ponadto kwas chlebowy, to także kiszonka.

Domowe kiszonki z owoców:

  • Kiszone jabłka w solance z miodem
  • Kiszone gruszki z cynamonem i kardamonem
  • Kiszona morela z werbeną cytrynową
  • Banan kiszony w solance
  • Truskawki kiszone w jogurcie
  • Kiszone truskawki z miodem i pieprzem białym
  • Cytryny kiszone w miodzie
  • Kiszone winogrona z wanilią
  • Kiszony arbuz z miodem, koprem i chili
  • Rabarbar kiszony w miodzie.

Jakie warzywa będą odpowiednie na kiszonki z warzyw? Mogą to być, np.:

  • Kapusta,
  • ogórki,
  • kiełki brokuła, rzodkiewki,
  • marchew,
  • buraki,
  • bób ,
  • czosnek,
  • pieczarki,
  • pomidory,
  • szparagi,
  • szczaw,
  • sałata.

Reasumując, istnieje mnóstwo możliwości przygotowania kiszonek. Mamy ogromy wybór produktów nadających się do tego celu, które pozwalają na uzyskanie szerokiej gamy smaków, by zaspokoić różnorodne gusta.

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Kiszonki z warzyw i z owoców zawierają m.in. bakterie kwasu mlekowego, witaminy i minerały. W związku z tym wykazują liczne właściwości prozdrowotne. Ponadto zawierają znaczną ilość błonnika oraz mniej kalorii niż ich świeże odpowiedniki, dzięki czemu sprzyjają odchudzaniu.

8 właściwości kiszonek, dla których warto je jeść:

  • Stanowią naturalny probiotyk dzięki zawartości bakterii kwasu mlekowego – regulują florę bakteryjną w jelitach;
  • Wzmacniają układ odpornościowy i oczyszczają organizm;
  • Wspomagają trawienie i zwiększają wchłanianie produktów przemiany materii;
  • Zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, E i K oraz ułatwiają ich syntetyzowanie, a także pomagają zapobiegać niedokrwistości, zwiększając przyswajalność żelaza;
  • Zmniejszają poziom cholesterolu;
  • Mają właściwości antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe;
  • Wspomagają odchudzanie – mają mniej kalorii niż świeże warzywa i owoce, a jednocześnie zawierają dużo błonnika.
  • Poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci, dzięki zawartości organicznych związków siarki i soli mineralnych.

Konkludując kiszonki są bardzo zdrowe. Między innymi wspomagają procesy trawienne, regulują florę bakteryjną jelit, przysługują się naszej cerze, włosom i paznokciom, wzmacniają odporność i wspomagają odchudzanie. Są jednocześnie dużą grupą produktów o szerokim zakresie smaków i dają wiele możliwości komponowania ich w codziennych posiłkach. Nie powinno się jednak przesadzać z ich ilością w diecie, gdyż ich nadwyżka może nadmiernie przyspieszyć perystaltykę jelit, a ponadto w większości zawierają one sól.

W kategorii: ŻYWIENIE

Zostaw komentarz

Kod