Miechunka to niepozorny, pełen wartości odżywczych owoc, który ma szerokie zastosowanie kulinarne. Znana jest głównie w krajach Ameryki Południowej, ponieważ stamtąd pochodzi, ale od lat staje się coraz to bardziej popularna również w naszych stronach. Wygląda pięknie, smakuje równie dobrze, a do tego ma wiele właściwości zdrowotnych, o których można przeczytać w tym artykule.
Co to jest miechunka
Miechunka (Physalis L.) to roślina należąca do rodziny psiankowatych o wielu właściwościach: kulinarnych, ozdobnych i zdrowotnych. Bardzo często wykorzystywana jest w celach dekoracyjnych w restauracjach oraz na szwedzkim stole podczas imprez okolicznościowych.
Istnieje kilka rodzajów miechunki, ale tylko trzy są jadalne: miechunka peruwiańska, miechunka rozdęta oraz miechunka pomidorowa. Każda z nich pełna jest walorów smakowych oraz wartościowych składników odżywczych. Miechunka może wspomagać organizm dzięki swoim właściwościom leczniczym wpływającym na ogólne zdrowie i np. odporność (sprawdź suplementy na odporność).
Jak wygląda miechunka? Charakterystyczne dla tej rośliny są owoce, które skrywane są w rozdętym kielichu. Owoce miechunki to okrągłe, soczyste jagody w kolorze żółtym, pomarańczowym i fioletowym, wielkością przypominające pomidory koktajlowe. Nie tylko owoce są widowiskowe. Kwiaty miechunki zbudowane są z kielichowych płatków w różnych kolorach. A jak wyglądają poszczególne odmiany?
Miechunka peruwiańska (Physalis peruviana) - uważana jest za najbardziej odżywczą ze wszystkich wymienionych odmian. Nazywana bywa miechunką jadalną, rodzynkiem brazylijskim lub jagodą peruwiańską. Pochodzi z Ameryki Południowej. Charakteryzuje się żółtym kwiatami, a owoce mogą być spożywane zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej.
Miechunka rozdęta (Physalis alkekengi) - spotykana pod nazwami pęcherznica lub garliczka. Owoce pokryte są woskiem więc koniecznie trzeba ją dokładnie umyć przed spożyciem. Wykorzystywana jest jako przyprawa, a także robi się z niej przetwory i wykorzystuje w celach ozdobnych.
Miechunka pomidorowa (Physalis philadelphica Lam.)- również pochodzi z Ameryki Południowej i jest tam bardzo popularna. Smakiem przypomina pomidora i wykorzystywana jest do kultowego meksykańskiego sosu - salsa verde. Jest bardzo dobrym źródłem kwercetyny - flawonoidu pomocnego w alergii.
Miechunka właściwości
Właściwości miechunki zależne są od formy w jakiej owoc jest spożywany. Trochę inne wartości odżywcze ma miechunka suszona w porównaniu do świeżej. Mimo wszystko każda z nich jest dobrym źródłem:
- witamin, np. witaminy A, C, niacyny,
- pektyn,
- glikozydów,
- flawonoidów (głównie kwercetyny),
- antocyjanów,
- garbników,
- kwasów organicznych,
- węglowodanów (11,9g/100g),
- błonnika pokarmowego.
Dzięki niektórym z wypisanych powyżej substancji, miechunka wykazuje właściwości lecznicze. Do najczęściej wymienianych należą właściwości przeciwzapalne, przeciwalergiczne, antyoksydacyjne, a także cytotoksyczne i hipoglikemiczne (korzystne dla osób z podwyższonym stężeniem glukozy we krwi). Inne właściwości zdrowotne miechunki to:
- detoksykacyjne (wzmaga wydzielanie moczu, podobne są właściwości przytulii czepnej - Przytulia czepna - właściwości, zastosowanie),
- zmniejszające obrzęki,
- antyseptyczne,
- regenerujące,
- tonizujące,
- oczyszczające skórę.
Dzięki właściwościom leczniczym miechunki rozdętej, peruwiańskiej i pomidorowej możliwe jest wspomaganie leczenia różnych dolegliwości. Miechunki mogą być pomocne w chorobach układu moczowego, pokarmowego oraz przy problemach skórnych.
Miechunka czy jest jadalna
Panuje przekonanie, że miechunka jest owocem niejadalnym. Możliwe, że wynika to z faktu, że zazwyczaj była wykorzystywana w celach ozdobnych. W takim razie czy owoce miechunki są jadalne? Całe szczęście tak! Miechunkę można jeść i prawdopodobnie nic złego się nie stanie. Oczywiście pod warunkiem, że owoce miechunki będą dojrzałe. Dla przykładu miechunka jadalna (miechunka peruwiańska) ma słodko-kwaśny smak, który porównywalny jest do połączenia pomidora z ananasem. Można z niej przyrządzić wiele pysznych przetworów, a także wykorzystywać do dań zarówno na słodko, jak i słono.
Coraz łatwiej można kupić owoce miechunki, w tym także suszonej miechunki. Gdzie kupić miechunkę? Świeży owoc można dostać już w bardzo popularnych supermarketach, ale raczej w towarzystwie owoców egzotycznych, taki owoc dostępny jest również przez Internet. Suszona miechunka jest również bardzo łatwo dostępna i bez problemu można zamówić ją przez Internet w sklepach ze zdrową żywnością. A jaka jest cena miechunki? Świeżą miechunkę można dostać już za 5 zł za 100g, a suszona to koszt ok. 13 zł za 100g.
Miechunka jak jeść?
Miechunkę można jeść na świeżo - na surowo i po obróbce termicznej, a także w formie suszonej. Przyrządzając z niej przetwory warto przygotować marmoladę z miechunki i dodawać do słodkich i wytrawnych śniadań. Jak jeść miechunkę suszoną? Miechunkę suszoną również można łatwo kupić i traktować jak wartościową przekąskę lub dodatek do innych posiłków, np. dorzucając do owsianek, sałatek czy przekąsek do pracy i szkoły. Przyrządzając przetwory z miechunki, np. wspomnianą marmoladę można dorzucić inny wartościowy produkt, np rzewień (przeczytaj o właściwościach rzewienia - Rzewień - właściwości, działanie, zastosowanie).
Tak jak w przypadku miechunki świeżej właściwości miechunki suszonej mogą być pomocne w wielu dolegliwościach. Miechunka suszona jest bardziej skoncentrowanym źródłem substancji odżywczych. Suszone owoce miechunki są zaskakująco dobrym źródłem białka (7g/100g), a także węglowodanów. 100g miechunki suszonej dostarcza aż 286 kcal/100g co może być atrakcyjne dla osób aktywnych fizycznie. Poza tym obecne w suszonej miechunce witaminy (witamina A, C, z grupy B) i minerały (np. potas i żelazo) pozytywnie wpływają na stan zdrowia.
Miechunka przeciwwskazania
Przeciwwskazaniem do stosowania miechunki są niedojrzałe owoce. Miechunka jest źródłem alkaloidów, które mają zarówno pozytywne działanie na organizm, jak i trujące. Z tego powodu jedyne owoce miechunki (peruwiańskiej, pomidorowej, rozdętej) jakie można jeść powinny być w pełni dojrzałe i/lub po obróbce termicznej. Miechunka w ciąży jest uznawana za bezpieczną, szczególnie, że spożywana jest w bardzo małych ilościach. To owoc, jak każdy inny i może wchodzić w skład jadłospisów kobiet w ciąży, osób cierpiących na różne choroby, jak i podczas odchudzania (zobacz: suplementy na odchudzanie).
Podsumowując, miechunka jest bardzo wartościowym owocem, a do tego smacznym i możliwym do przygotowania na różne sposoby. Warto wprowadzić ją do swojego jadłospisu jeśli tylko jest taka możliwość.
Miechunka, czyli babka lancetowata, jest ziołem o wielu korzystnych właściwościach zdrowotnych. Zawiera związki o działaniu przeciwzapalnym, co może pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych, takich jak bóle gardła czy choroby skórne. Ponadto, dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym, miechunka może pomóc w zwalczaniu infekcji bakteryjnych, takich jak infekcje układu moczowego czy ropne zakażenia skóry. Wyciąg z miechunki może być stosowany również jako środek przeciwkaszlowy i przeciwwymiotny, dzięki zawartości związków o działaniu uspokajającym na układ oddechowy i trawienny. W medycynie ludowej stosowana jest także na bóle głowy i menstruacyjne, ze względu na właściwości przeciwbólowe i rozkurczające mięśnie.
Bibliografia:
- Agata K., i in., Bioactive secondary metabolites produced by plant of the genus Physalis. Posępy Hig Med Dośw., 2010
- Wieteska A., PRZEGLĄD WYBRANYCH ROŚLIN ZIELARSKICH Z RODZAJU MIECHUNKA (PHYSALIS L.)
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173043/nutrients