UNS5 UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY:
BLOG - ostatnie wpisy

Jak działa i jakie właściwości ma tran?

977 Views

Tran może wzbudzać w nas nieprzyjemne wspomnienia. Zapewne kilkoro z nas, jak nie większość, było zmuszanych w dzieciństwie do wypijania tranu - w końcu jest on taki zdrowy! Mimo, że wspomnienia mogą działać odpychająco to faktem jest, że rodzice mieli wtedy rację. Tran ma naprawdę niezwykłe, prozdrowotne właściwości. Mając taką świadomość łatwiej będzie po niego sięgnąć będąc dorosłym, który chce zadbać o zdrowie całej swojej rodziny. Z niniejszego artykułu dowiesz się co to jest tran, jakie są właściwości tranu, a także czy tran jest zdrowy.

Tran właściwości

Aby zrozumieć właściwości tranu trzeba dowiedzieć się kilku podstawowych informacji, np. z czego jest tran? Tran to najpowszechniej wykorzystywane określenie na Oleum Jecoris Aselli, czyli olej wątłuszowy. Olej ten pozyskiwany jest z wątroby ryb z rodziny dorszowatych (najczęściej dorszy atlantyckich). Ryby morskie właśnie takie jak dorsz atlantycki są doskonałym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3

Dzięki wiedzy o tym co zawiera tran stosuje się go od pokoleń przede wszystkim na poprawę odporności. Witaminy w tranie, a także niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3 wpływają pozytywnie na zdrowie całego organizmu, nie tylko na odporność. Pijmy zatem tran na zdrowie!

Tran działanie

Pozytywne działanie tranu możliwe jest dzięki obecności wielu korzystnie wpływających na organizm człowieka składników odżywczych. To co daje tran to przede wszystkim tłuszcz i to nie byle jaki, ponieważ bogaty w niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA i DHA), a także niezbędne witaminy. Kwas EPA - eikozapentaenowy oraz DHA - dokozaheksaenowy powinny być regularnie dostarczane naszemu organizmowi ze względu na swoje zbawienne właściwości. Wpływają one na układ nerwowy, odpornościowy, hormonalny, a także krwionośny i wiele funkcji w organizmie człowieka. Niestety źródłem wspomnianych kwasów są jedynie ryby oraz algi, które w diecie Polaków pojawiają się nie za często. Z tego też powodu niezwykle ważna jest suplementacja, np. tranem, który jest bardzo dobrym źródłem omawianych kwasów tłuszczowych omega-3.

Jakie witaminy zawiera tran? Witaminy w tranie to rozpuszczalne w tłuszczach witamina A oraz witamina D. Witamina D występuje w bardzo małych ilościach w żywności, a tran jest tutaj wyjątkiem. Dzięki obecności witaminy D znacząco wzrasta wartość odżywcza tranu. Polacy ze względu na szerokość geograficzną, w której żyją są narażeni na niedobory tej witaminy dlatego niezbędna jest suplementacja witaminą D i to najlepiej całoroczna. Więcej na temat witaminy D przeczytasz w artykule Witamina D - niedobór, nadmiar, źródła. 

Poza witaminą D bardzo ważną rolę pełni witamina A, która odpowiada między innymi za dobry wzrok, sprawny układ odpornościowy oraz mocne kości. Najważniejszą funkcję w tranie spełniają jednak wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Omega-3 wpływają na wspomnianą wielokrotnie odporność, ale nie tylko. Omega-3 usprawniają również działanie układu nerwowego, hormonalnego i sercowo-naczyniowego. Omega-3 mają działanie przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe oraz poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci. Są niezwykle ważne w czasie trwania ciąży oraz laktacji, ponieważ przenikają do mleka i uzupełniają dietę niemowlęcia we wspomniane składniki. Więcej o kwasach omega 3 przeczytasz we wpisie: Kwasy omega-3 i ich znaczenie dla organizmu. Zachęcamy do lektury.

Można zatem śmiało powiedzieć, że tran ma wielokierunkowe działanie. Warto wprowadzić go do codziennego jadłospisu i czerpać z niego korzyści - po prostu zadbać o zdrowie. Można jednak jeszcze dowiedzieć się dokładniej na co dobry jest tran czytając dalszą część artykułu.

Tran na co pomaga

Z poprzedniej części wiesz już na co wpływa tran, wiesz też co tran zawiera (jakie składniki odżywcze, witaminy, tłuszcze) oraz na jakie układy w organizmie działa. Jak to przełożyć na faktyczną pomoc w poprawie jakości zdrowia? W liście załączonej poniżej wypisaliśmy najważniejsze właściwości i zastosowanie tranu w profilaktyce i leczeniu wielu popularnych chorób.

Właściwości lecznicze tranu - LISTA:

  • wzmocnienie naczyń krwionośnych, regulacja ciśnienia krwi, obniżenie stężenia cholesterolu gdy jest powyżej normy (wsparcie i profilaktyka chorób serca - zawałów, miażdżycy, udarów),
  • usprawnienie działania układu nerwowego - wpływ na pamięć, zmniejszenie objawów obecnych w chorobach neurologicznych: depresji, zaburzeniach lękowych, w chorobie Alzheimera czy demencji,
  • poprawa odporności, działanie przeciwzapalne, zapobieganie infekcjom (skrócenie czasu trwania infekcji, poprawa odpronści niemowląt),
  • wsparcie w leczeniu cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, wielu różnych nowotworów,
  • poprawa jakości i wyglądu włosów, skóry i paznokci,

Tran najlepszy będzie jako suplement działający profilaktycznie. Dzięki codziennej suplementacji tranem lub witaminami A, D i kwasami tłuszczowymi omega-3 możesz zniwelować ryzyko wystąpienia infekcji oraz wspomnianych wyżej chorób i dolegliwości. Tran sprawdzi się również jako wsparcie leczenia wspomnianych chorób jako element codziennej terapii lekami oraz suplementami. W celu leczenia warto uzgodnić suplementację z lekarzem prowadzącym leczenie.

Tran dawkowanie

Myślę, że wiedząc na co jest tran chętnie zdecydujesz się na suplementację nim. Z tego też względu polecamy sprawdzić ile tranu dziennie można wypić. Nie można przesadzić z ilością, to oczywiste. Witaminy jakie tran zawiera mogą w nadmiarze negatywnie wpłynąć na zdrowie, szczególnie kobiet w ciąży (chodzi przede wszystkim o witaminę A). Nadmierne spożycie witaminy A w ciąży ma działanie teratogenne - może spowodować wady w rozwoju płodu. Dlatego też dawkowanie tranu jest niezwykle istotne. Zawsze stosuj się do informacji umieszczonych na opakowaniu przez producenta. Nigdy nie decyduj się na własną rękę na spożywanie suplementu w większej ilości niż jest opisane na opakowaniu. Jeżeli jesteś w ciąży omów wybór suplementacji kwasami omega 3 z lekarzem prowadzącym ciąże.

Tran można dostać w kapsułkach, żelkach oraz klasycznie - w płynie czy syropie. W zależności od producenta dzienna zalecana porcja tranu może się różnić, ale zazwyczaj zaleca się przyjmowanie 2-3 kapsułek lub 2,5-5 ml płynu na dobę. To są wartości uogólnione dlatego koniecznie przeczytaj etykietę lub ulotkę załączoną do opakowania suplementu. W przypadku wspomnianych kobiet w ciąży suplementacja kwasami omega-3 jest niezwykle ważna i należy ją ustalić z lekarzem prowadzącym ciążę. Dla kobiet w ciąży lepiej wybierać suplementy z wyizolowanymi kwasami omega-3.

Jak pić tran?

Jeszcze do niedawna rybi smak i zapach tranu nie zachęcał do codziennego stosowania. W dzisiejszych czasach nie trudno o dobry tran, który będzie jakościowy, ale dzięki dodatkowi aromatów również smaczny. Aromaty dodawane do tranu są zazwyczaj naturalne dzięki czemu bardzo często tran jest o smaku cytrynowym. Tran można pić z łyżeczki lub specjalnej miarki dołączonej do opakowania dzięki czemu nałożymy taką ilość jaką zaleca producent. Ważne! Wbrew powszechnym opiniom  tran można pić przez cały rok.

Podsumowując - wiesz już co tran zawiera, na co tran jest polecany i jak go dawkować. Na koniec możemy śmiało odpowiedzieć na pytanie: czy tran jest zdrowy? Odpowiedź brzmi oczywiście, że tak! Warto wprowadzić go do codziennej suplementacji i dzięki obecnym w nim składnikom zadbać o własne zdrowie oraz swoich bliskich. Tran = zdrowie! Poza tranem polecamy zapoznać się z innymi preparatami korzystnie działającymi na nasz organizm - witaminami, minerałami, oraz ich połączeniu w postaci multiwitaminy.

W kategorii: SUPLEMENTACJA, ZDROWIE
Izabela Daniel-Kalicka

mgr Izabela Daniel-Kalicka - Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Warszawie na kierunku dietetyka. Autorka książki "Zdrowe smaki BLW. Jak nakarmić całą rodzinę, nie spędzając dużo czasu w kuchni", a także propagatorka zdrowego podejścia do odżywiania. W przeszłości dietetyczka członków kadry narodowej w kick-boxingu, aktualnie stawiająca na specjalizację z zakresu żywienia niemowląt i małych dzieci. Uczestniczka wielu szkoleń i kursów z zakresu dietetyki klinicznej, sportowej i pediatrycznej. Więcej informacji znajdziesz na: www.zdrowe-smaki.pl, a także Instagramie: @zdrowe_smaki_blw.