UNS5 UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY: UNS5 KOD RABATOWY:
BLOG - ostatnie wpisy

Co to są enzymy trawienne?

2216 Views

Słowem enzymy nazywamy cząsteczki (najczęściej o budowie białkowej), które inicjują i przyspieszają przebieg specyficznych reakcji chemicznych. Enzymy trawienne to grupa enzymów wydzielanych w przewodzie pokarmowym, które katalizują rozkład związków o złożonej budowie do tych o budowie prostej, które mogą zostać wchłonięte i transportowane w organizmie. Większość reakcji enzymatycznych odbywa się w układzie pokarmowym i odpowiadają za procesy trawienne.

W zależności od tego, jakich wiązań powodują rozpad, dzielimy je na:

  • Peptydazy – enzymy trawienne powodujące rozpad wiązań peptydowych w białkach,
  • Amylazy – enzymy odpowiadające za rozpad wiązań glikozydowych w węglowodanach,
  • Lipazy – powodują hydrolizę wiązań estrowych w tłuszczach i w konsekwencji rozkład tłuszczów,
  • Nukleazy – enzymy katalizujące rozpad kwasów nukleinowych.

Regulacja aktywności enzymów zależy od wielu czynników zewnętrznych. m. in. temperatury otoczenia, poziomu pH itp. 

Spis treści: 

Co to jest Digezyme?

Digezyme to preparat zawierający unikalną mieszankę specyficznych enzymów trawiennych: alfa-amylazy, proteazy, lipazy, celulazy i laktazy. Większość preparatów na rynku posiada enzymy pochodzenia zwierzęcego (np. pozyskiwane z trzustki świni czy krowy), ponieważ u większości organizmów cudzożywnych procesy trawienia przebiegają podobnie. To z kolei uniemożliwia ich suplementację przez osoby na diecie wegańskiej i wegetariańskiej

Digezyme jest produktem bezpiecznym dla wegan, gdyż posiada enzymy produkowane na drodze fermentacji przez mikroorganizmy m.in. grzyby Aspergillus. Oczywiście produkt jest całkowicie bezpieczny, gdyż zostaje poddany dokładnej filtracji i w ostatecznej postaci znajdują się wyłącznie enzymy, bez śladu zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Dodatkowo Digezyme jest suplementem podlegającym standaryzacji pod kątem aktywności enzymatycznej poszczególnych enzymów, co zapewnia dużą skuteczność terapeutyczną i stabilność. 

uns enzymy trawienne

Niedobór enzymów trawiennych - objawy

Enzymy są niezbędne dla wywołania reakcji chemicznej, która umożliwia prawidłowe przyswajanie składników pokarmowych. Ich niedobór lub zaburzenia wytwarzania upośledzają lub hamują proces trawienia. 

Z niedoborem enzymów trawiennych kojarzy nam się głównie nietolerancja laktozy, która jest uwarunkowana zbyt małym wydzielaniem laktazy – enzymu rozkładającego wspomniany cukier do glukozy i galaktozy. Hipolaktazja może objawiać się m.in. bólami brzucha, wzdęciami, przelewaniem w jelitach oraz biegunkami powstałymi na skutek fermentacji niestrawionej laktozy w świetle jelita.

Na niewystarczające wydzielane enzymów są również narażeni seniorzy oraz osoby ze schorzeniami w obrębie przewodu pokarmowego (np. zapalenie błony śluzowej żołądka czy jelit). Oprócz objawów wymienionych wyżej mogą pojawić się również: uczucie ciężkości po posiłku, osłabienie, obecność tłuszczu w kale oraz niedożywienie. 

niedobór enzymów

Jak zbadać enzymy trawienne

Poziom enzymów trawiennych można zbadać za pomocą badań laboratoryjnych. Materiałem badawczym jest m.in. krew pobierana na czczo. Najczęściej kontrolowane enzymy to amylaza oraz lipaza – oba produkowane przez trzustkę i wykorzystywane w diagnostyce uszkodzenia tego narządu. Dodatkowym badaniem może być wykonanie kału, w którym określa się m.in. ilość niestrawionego tłuszczu oraz włókien mięsnych a także poziom enzymu elastazy-1, którego niskie stężenie może odzwierciedlać problemy z trzustką.

Jakie narządy produkują enzymy trawienne?

Enzymy są wytwarzane przez gruczoły trawienne. Główne narządy produkujące enzymy trawienie to ślinianki (gruczoły ślinowe), żołądek, trzustka oraz specyficzne gruczoły jelitowe wydzielające m.in. wspomnianą wcześniej laktazę.

Ślinianki produkują głównie amylazę ślinową oraz lizozym o działaniu bakteriobójczym. Żołądek wydziela pepsynogen, który w obecności pokarmu zmienia się do czynnej postaci pepsyny – enzymu trawiącego białka. W żołądku produkowana jest również lipaza żołądkowa.

Trzustka wydziela szereg enzymów odpowiedzialnych za trawienie białek (np. trypsyna i chymotrypsyna), węglowodanów (amylaza trzustkowa) oraz tłuszczy (lipaza trzustkowa). Wszystkie te enzymy są wydzielane do światła dwunastnicy w soku trzustkowym, skąd następnie trafiają do jelita cienkiego. 

Jak odbudować enzymy trawienne?

Przy niedoborze enzymów trawiennych należy wpierw poszukać przyczyny tego stanu. Problem może wynikać np. z niewydolności trzustki czy stanu zapalnego jelit. W tym przypadku terapia celowana oraz okresowe uzupełnianie enzymów powinno przynieść ulgę oraz poprawę stanu zdrowia. Przy niedoborze laktazy wynikającej z uwarunkowań genetycznych czy wieku jedyną skuteczną formą terapii jest dieta bezlaktozowa i/lub przyjmowanie suplementów z laktazą. 

Enzymy trawienne - ranking

Na rynku jest wiele preparatów posiadających w składzie enzymy trawienne lub inne substancje wspierające trawienie. Większość z tych produktów nie jest jednak standaryzowana na aktywność enzymatyczną czy pod kątem stabilności substancji czynnych. W tym przypadku trudno o stwierdzenie skuteczności oraz bezpieczeństwa suplementacji. Enzymy UNS posiadają badania kliniczne, które potwierdzają wysoką jakość produktu oraz jego działanie. Dodatkowo jako jeden z naprawdę niewielu preparatów suplement ten posiada enzymy pozyskane drogą fermentacji, więc jest w pełni wegański. 

uns enzymy trawienne

Enzymy trawienne - podsumowanie

Prawidłowo działające enzymy trawienne to związki niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Powinniśmy dbać o właściwy poziom enzymów oraz o organy wewnętrzne, które odpowiadają za ich produkcję. W razie jakichkolwiek problemów z enzymami trawiennymi, skonsultuj się z lekarzem, który zaleci odpowiednie działania. 

Źródła:

  • Krauss H., Gibas- Dorna M.,  Korek E. Fizjologia układu pokarmowego. Hormonalna kontrola pobierania pokarmu. [w] Dietetyka kliniczna. Red Grzymisławski M. Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2019, 1-22
  • https://digezyme.com [dostęp online: 08.12.2021]
  • Ostrowska L., Orywal K., Stefańska E. Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce. PZWL, Warszawa 2018
W kategorii: ZDROWIE, ŻYWIENIE
Agnieszka Wianecka

mgr Agnieszka Wianecka, absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Z wykształcenia dietetyk kliniczny, z pasji - sportowy. Oprócz prowadzenia gabinetu stacjonarnego oraz online pracuje również jako szkoleniowiec, tworzy materiały edukacyjne oraz artykuły. Na co dzień w swoich social media (IG: awianecka_dietetyk) dzieli się wiedzą na temat żywienia, poradami odnośnie zdrowych zakupów i łatwego komponowania posiłków.